banner564

Kıbrıs sorunu ve erken seçim

Geçmişte
   Geçmişte  müzakere masasından uzaklaşmak istenildiğinde, erken şeçim kararı alınırdı. Haliyle tüm   siyasi partiler seçime odaklanır, görüşmeler askıya alınırdı. Yeniden görüşme için seçim döneminin geçmesi beklenir, hem zaman kazanılır, hem de rahat bir nefes alınırdı.
   Türk tarafındaki seçimler tamamlanır tamamlanmaz, bu kez Rum tarafı seçim hazırlıklarını başlatırdı. 
   Sonuçta uzun süre müzakere masası kurulamazdı. Bu durumdan taraflar memnundu. 
   Seçim süresince Kıbrıs sorunu, iç politikaya malzeme yapılır, iç sorunlar, hükümetlerin başarısızlığı ikinci plana düşerdi.
Şimdilerde
   Güney Kıbrıs, görüşme masasından, şimdilik ayrıldı. Güney ve kuzeyde sevinenler oldu. 
  Masanın tekrar kurulması kendiliğinden gerçekleşemez. Bunun için çaba ister, olaya odaklanarak çalışılmalıdır. 
   Cumhurbaşkanı Sn. Eroğlu ve ekibi koro halinde, “Rum Tarafının, masaya gelmesini bekliyoruz” diyerek, işleri oluruna bıraktı. 
   Başka bir deyişle müzakerelerin sekteye uğraması umurlarında değildir. Bir süreden beri Rumlar ister masaya gelir, ister gelmez kendileri bilir havası estiriliyor.
Aynı Filmi İzlemek
   Daha da ileri gidilerek, eski taktikleri ısıtıp toplumun önüne sürüyorlar. Cumhurbaşkanı Eroğlu bir yandan Rum tarafının masaya gelmesini beklediğini açıklarken öte yandan, erken seçim çağrısı yapıyor. 
   Siyasi partilere, erken Genel Seçimlere hazırlık çalışmalarını başlatınız mesajını medya yoluyla gönderiyor. Aynen geçmişte olduğu gibi…
   Erken seçim kararı alınırsa, müzakerelere, yani al-ver aşamasına geçilemeyecektir. Masadan kaçan taraf, Rum Tarafı İç politikaya malzeme yapılacak, en çok konuşulan konu olacak. 
   Açıkcası yolsuzluklar, işsizlik, müşavirlik üçlü kararnamelerin daraltılması, milletvekillerinin transferlerinin önlenmesi, Tek seçim bölgesi ve Göç yasası gibi önemli sorunlar gözden kaçırılmış olarak sandık başına gidilecek. 
   Böylece içte yaşanan bu olumsuzluklardan sorumlu olan partiler ve bu partilerin gösterecekleri Cumhurbaşkanı adaylarının  seçilme şansları artmış olur. 
   Siyasal Partiler, şimdilik, Cumhurbaşkanının erken seçim çağrısına  fazla itibar etmedi; ama, yarın ne olcağı belli değildir. 
   Çünkü bir işaretle karar değiştiren, sadece kendi çıkarlarına öncelik verenler her zaman aramızda vardır. Umarım ayni filmi tekrar  izlemek durumunda kalmayız.
YORUM EKLE

banner471

banner473