banner564

19 milyon Euro’luk ihale mahkemelik

Geçmişte ihalesiz mal alımlarıyla dikkat çeken Kıb-Tek, bu kez akıllı sayaç ihalesine katılan 3 firmayı devre dışı bırakarak tepki topladı

19 milyon Euro’luk ihale mahkemelik
banner598
Ufuk ÇAĞA
    Daha önce ihalesiz mal alımlarıyla tepki toplayan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), şimdi de140 bin 300 adet akıllı sayaç ihalesindeki tavrı nedeniyle mahkemelik oldu. İhaleye katılan ve diğerlerinden daha düşük teklif veren 3 firma, ihalede belirtilen ‘idari şartları’ yerine getirmediği gerekçesiyle, değerlendirme dışı bırakıldı. 
   Daha önce 30 Mayıs tarihinde açılacağı söylenen ihale 4 Temmuz tarihine ertelenmişti. Akıllı sayaç ihalesine katılan 5 firmadan Elparts Enterpises Ltd., E&S Ltd. ve BOB Diesel Ltd. elenirken, Mors Ltd. ve Kıymet Tarding (2 alternatif) teklifleri ise idari şartnamedeki şartları yerine getirdikleri için işlem görmeye devam etti.

İki firma avantajlı
   Kıymet Trading ile Mors LTD’in 19 milyon Euro’yu aşkın tekliflerini değerlendirmeye alan kurumun, iki firma arasından seçim yapacağı veya malzeme alımlarında ‘taksimata gidebileceği’ belirtiliyor.
   Kıymet Trading, daha önceki CTP iktidarı döneminde Elektrik Kurumu’na yüklü miktarlarda satışlar yapmıştı. Mors Ltd. ise Geçitkale elektrik direklerinin dikilmesi ihalesini kazanmıştı. 
    Akıllı sayaç ihalesine katılan ve bazı gerekçelerle değerlendirme dışı bırakılan E&S Ltd. direktörü Ahmet Şener, yapılanların kurallara uygun olmadığını iddia ederek ara emir için dün mahkemeye başvurduklarını söyledi.
    Diyalog Gazetesi akıllı sayaç ihalesi ile ilgili olarak hem Kıb-Tek yetkililerinin hem de ihaleden elenen 2 firmanın direktörleri ile görüşerek tarafların görüşlerini aldı.
   İşte tarafların görüşleri;

İsmet Akim (Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı)
“Yapılan ihaleler iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bunların ilki İdari şartname ikincisi ise Teknik şartnamedir. İlk olarak katılımcı firmaların idari şartnameye uygunluğu aranır, idari şartname ihalenin nasıl yürütüleceği ile ilgili koşulları içerir ve bu şartlara uygun teklif veren firmaların teklifleri daha sonra teknik olarak incelenir. Bu ihaleye katılan 3 firma belirlenen İdari şartname koşullarına uygun bulunmadığı için elenmiştir. Bu konu ile ilgili olarak söyleyebileceklerim bunlardan ibarettir”.

Çağlayan Cesurer (El-Sen Başkanı)
“İhaleyle ilgili konularda tek yetkili Kıb-Tek Yönetimidir. Bizim ihale ile ilgili görüş vermemiz doğru da değildir. Yapılacak olan bu ihalede bizim tek istediğimiz “uluslararası normlara uygunluk” belgesi olan ürünün alınmasıdır. Çünkü daha once ülkeye gelen 5 bin sayaç hatalı geldiği için kullanımıyla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz”.

Şevket Esenboğa (Elparts Enterprises ltd.)
İhaleye katılan ve elenen firmalardan olan Elparts Enterprises Ltd. Direktörü Şevket Esenboğa konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. İşte açıklama:
 “Konu ihalenin 30 Mayıs 2014 tarihinde açılacağı ilan edilmiştir. Daha sonra bu tarih önce 20 Haziran 2014 tarihine daha sonra ise 4 Temmuz 2014 tarihine ertelenmiş ve bu tarihte açılmıştır.Konu ihaleye şartname alan firma sayısı 9 iken ihaleye katılan firma sayısı 5’e inmiştir. İhalede ise bu 5 firmadan 3 adeti fiyatları okunmadan elenmiştir. Bu üç firmanın fiyat teklifleri noter (tasdik memuru) huzurunda ihale odasında teslim alınmış ve zarf içerisindeki evraklar noter tarafından onaylanmıştır.
   Konu ihalede ihale komisiyonu ihale kuralları kalite, fiyat konusu ve kamu yararı gözardı edilerek katı bir formalite uygulanmıştır. Elenen firmaların ikisi imza sirkülerlerinin  ihale açılış tarihi olan 4 Temmuz 2014 tarihinden önceki 30 günlük süreden daha uzun olduğu içindir. Fakat ihalenin ilk açılacağı 30 Mayıs tarihi gözönüne alınırsa imza sirkülerlerinin tarihleri 30 günden daha azdır. Üçüncü firmanın elenme sebebi ise fiyat teklifinin ikinci bir zarf içerisinde verilmemesidir. Fakat bu firmanın teklifi de bir föy içerisinde verilmiştir.
Noterden tastikli bu üç firmanın tekliflerindeki fiyatlar ihalede okunan tekliflerin €3,500,000 ile €5,500,000 (üç milyon beşyüzbi ile beş milyom beşyüzbin EURO) altındadır.
   İptal sebeblerinin haklılığı veya haksızlığı bir yana konunun “kamu yararı” gözönüne alındığında, kamunun ne kadar zarara uğrayacağı açıktır. İhale ya tekrarlanmalı veya buna zaman yoksa ve ihalede elenen firmaların elenme nedenleri haklı görülüyorsa, ihalede verilen geçerli teklif sahiplerinin fiyatları pazarlık usülü ile ihalede elenen firmaların verdiği en düşük fiyatlara pazarlık usülü ile çekilmesi kamu yararına olacaktır.”

Ahmet Şener (E&S Ltd.)
   İhalede elenen firmalardan olan E&S Ltd.’nin direktörü Ahmet Şener de, ihaleyle ilgili ara emir almak için mahkemeye müracaat ettiklerini belirterek şu açıklamyı yaptı:
   “4 Temmuz, 2014 tarihinde KIB-TEK’de Satınalma Komisyonu tarafından teklifler açılmış, 
ancak  ihalenin özüne hiçbir etkisi olmayan sudan sebeplerden dolayı bizimle birlikte 3  firma diskalifiye edilmiştir. 
   Fiyat teklifimiz, teknik bilgileri içeren dosyamız ve numunelerimiz açılıp incelenmeden  iade edilmiştir. Halbuki  kamuyu temsil eden Satın Alma Komisyonlarının esas görevi en uygun malzemeyi en iyi fiyata almaktır. Bu ihalede de Kurumun ve halkın parasını en iyi şekilde kullanmaktır.
    İhale toplantı salonundan çıkılmadan önce, isteğimiz  üzerine gelen Tasdik Memuru Ferhat Şehsuvaroğlu, iade edilen Finansal Teklifi Klasörümüzü  açarak verilen teklif fiyatlarımızı  zapt-ı rap altına almış ve onaylamıştır.
    Firmamızın diskalifiye edilme gerekçesi  TRAJİKOMİKDİR. Teklif fiyatımızın Finansal Teklif Klasörünün içine, kapalı kağıt zarf içerisinde değil de şeffaf dosya (föy) içerisinde konmuş olmasıdır. Finansal Teklif Klasörümüzün açılması esnasında teklif fiyatının kağıt zarf içerisinde değil de şeffaf dosyada (föyde) olduğu görülünce, heyette yeralan bazı üyeler kağıt dosyaya konulması için bize talepde bulunmuş ve bir kağıt zarf vererek teklif fiyatını klasörden çıkarıp verilen kağıt zarfa konulmasını istemiştir. Şirket yetkilisi heyetin huzurunda Finansal Teklif Klasöründen teklif fiyatını çıkarıp verilen kağıt zarfa koyarken aniden vazgeçilmiş ve kağıt zarf geri alınarak diskalifiye edildiğimiz söylenmiştir.
Teklif fiyatımız ve değerlendirmeye alınan diğer 2 firmanın okunan teklif fiyatları ektedir.
Görüleceği gibi çıkan fiyat farkımız yaklaşık olarak €3,000,000.00 (ÜçMilyonEURO- DokuzMilyonTL) civarındadır”.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 13:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474