banner564

1974’te 500 2017’de 900

Hemen tüm köyler nüfus azalmasından şikayet ederken Düzova’da artış var

1974’te 500 2017’de 900
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Kuzey Kıbrıs’ın hemen tüm köylerinde gençlerin göç etmesi nedeniyle nüfus azalması yaşanırken, Değirmenlik Belediyesine bağlı Düzova köyünde tam tersi yaşandı.
   Köy muhtarı  Yılmaz Yılmazoğluları, 1974’te 500 civarında olan nüfusun şimdilerde n900’e ulaştığını belirtti. Yılmazoğluları, bölgede üniversitelerin bulunmasından dolayı toprağın da değer kazandığını söyedi.  
  Diyalog TV Halk Meclisi toplantılarının 63’üncü toplantısı, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ve Düzova köy muhtarı Yılmaz Yılmazoğluları’nın ev sahipliğinde Düzova Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen program Diyalog Tv’den canlı yayınlandı. 
UBP Milletvekili Zorlu Töre, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ve Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları’nın katıldığı programda köy sorunlarının yanı sıra güncel konulara ilişkin hükümet politikaları da eleştirildi. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri ise şu şekilde oldu:

Yılmaz Yılmazoğluları: (Düzova Muhtarı):
Ağıllar bölgesinde yabani köpek akınına uğruyoruz. Hayvanları telef ediyor ve Belediye polise, polis veteriner dairesine gönderiyor. Ancak bir çözüm getirilemiyor inşallah bir çözüm getirilir. En fazla süt üretilen köylerden biriydik şu an en az hayvancılığın yapıldığı bölge olduk.  İsmail Deresi köyümüzden geçiyor, 95 yıllarında dere baskını sonucu büyük zarara uğradık. Islah edilmesi için söylemlerde bulunduk fakat hiçbir şey yapılmadı. Bent yapıldı, onlarda sağlam değil yıkılması durumunda Venedik vakası olacak köyümüzde.  Kırsal kesim arsalarının alt yapı sorunu var. Çocuk parkı sorunu için proje hazırlanıyor. Kulübümüz tadilat istiyor aktif değil. Köyde 900’e yaklaşan bir nüfusumuz var. Kırsal kesim arsasına ihtiyaç var. Bu ülkenin en büyük zaafiyeti bürokrasidir.
Yusuf Akındağ: 
1974’ten 2008’e kadar asbestli borulardan su içtik. Lefkoşa Mağusa yolunun yapılması hayvancılık bölgemizi abluka altına almıştır. Hayvancımızın meralara gidebilmesi için gereken yapılmalı. Giriş çıkışlarda sıkıntı yaşanıyor güvenli bir güzergah değil.
Ali Esendağlı: 
Vatandaşlık yapılırken bu memleketin nüfusa ihtiyacı var mı? Okulları, hastaneleri, yolları yeterli mi diye bakılmalı. Kıbrıs’ta topraklarımız bu kadardır diyerek hak iddia edemedik. Güney’den kuzeye vatandaşlar geldi, bugüne kadar hükümetler o tarafta bırakılan mallar ile bu tarafta bulunanlar arasında tazmin edemediler. Yasa derki eşdeğerliler malını almadan başkasına mal vermek yasal değildir ve hükümet karşılayamazsa arsa değerlerini tazminat ödemekle yükümlüdür ancak hiçbir yasa yere getirilmedi. Arsalar rüşvet olarak dağıtılıyor ayrıca elinde arsası olanlara kırsal kesim arsası verildi.
Nurcan Yardımcı:
Kadınların siyasette olması siyasetin ve yönetimin kalitesini artıracak. Toplum refah seviyesini yükseltecek her alanda kadın rolünü başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği gibi siyasette de bu görevini yerine getirebilir. 34 üniversite 102 bin öğrenci var ancak öğrenci kalitesi hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. Yaklaşık 20 bin öğrencinin sadece üniversitelere kayıt yaptırıp toplum içerisinde farklı şekillerde yer aldıklarını biliyoruz. YÖDAK’ın eksiklikleri giderilmesi ve çalışan kişi sayısının artırılmalı.
Arif Kızılyürek: 
1974’te köye ilk gelenlerdenim. Zor  şartlarda geldik buralara aç susuz. Siyasi parti kurma ve dernek kurmada rekorumuz var. Türk askeri kaçarsa barış gelebileceği söyleniyor ancak Rum tarafı anlaşmalar yapıyor. Siyasi partiler birbirini karalamaktan vazgeçsin. Kıbrıs Türk’ünü felaketler bekliyor değişti insanımız, siyasiler adayı kirletti.
Taner Kızılyürek: 
1974’ten sonra 43 yıl içerisinde hiç bir şey değişmedi. Siyasiler yemeye alıştı. Köylünün kümes yapacak parası yok ama aslanlar villalar kaldırır. Kimsenin umuru değil düzenleme yapılması konusunda. Kimse derdimizi sorunumuzu dinlemiyor, sadece kimlik dairesinde kayıtlıyız defterin arasında. İcra memurları geziyor sokaklarda insanlar battı. Kimse kimseye yardım etmek istemiyor.
Erhan Ceyhanlı: 
Beş köyden öğrenci geliyor okulumuza.  En büyük sorunlarımızdan biri üniversite açılacak bölgemize ve okul önünden geçiyor gidiş yolları. Bu tehlike arz ediyor. Okulların bütçeleri oluşması gerekiyor.  İlkokullarda rehber öğretmenler ve özel eğitim öğretmenleri yok. Okullarda farklı öğrenci grupları var ve rehber öğretmenler gereklilik arz etmekte. Koleje giriş sınavları artık amacını aşmış bir şekilde yapılıyor. Özel ders verilmeden çocuklar kolej sınavına giremiyor.
Osman Işısal (Değirmenlik Belediye Başkanı): 
Değirmenlik Belediyesine bağlı 18 köy vardır. Köylere program çerçevesinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bazı köylerde içme suyu yok. Kalavaç’a ağıl bölgelerine su götürmeye çalışıyoruz.  Çukurova hayvancısını da su götüreceğiz. Köyde şebeke yenilemesi yaptık, yolları asfaltladık, park projesi tamamlandı. Eğer bütçemizi geçirme şansı olursa park için ihaleye çıkacağız. Beşparmak akiferindeki kuyular durduruldu. En sıkıntılı olduğumuz nokta temizliktir.Herkes duyarlı olursa daha temiz bir çevrede yaşayabiliriz. Sosyal aktivite merkezlerine yönlendirmek lazım gençleri. İki sentetik çim futbol sahası ve 5 halı saha yapıldı. Çarpık yapılaşmalar söz konusu oluyor.
Sadık Toplu: 
Hayvancılık ile uğraşıyorum 5 yıl önce 250 hayvanım vardı. Hastalandılar nereye gittiysem bir çare bulamadım 52 tane koyunumu sattım 200 hayvanı kuyuya attk, 15 tane keçiye bakıyorum şu an. Keçi koyun bakında hellim yapalım diyorlar nasıl yapacağız hayvanlarımız ölüyor.  Taşıma izni istedim, başka köyden yapan varmış diye bu işi diye izin vermediler. 
Cemal Darbaz: 
Zorunlu tüzükle  tarım sigortası var. Hayvancının verdiği günlük sütten % 2 kesinti yapıyorlar zararlar ödensin diye ancak hayvancı ödenmiyor. Hayvancının süt bedelinden çiftçiye kuraklık parası ödendi. Mağdur hayvancılar ödenmiyor. Türkiye Tarım bakanlığı tarafından bizim Tarım bakanlığına ülkeye giren hammaddenin kalitesini oranını ölçen alet verilmiş ancak daha ülkeye gelmedi. Ganimet kalan tarlaları ihtiyaçlı olan insanlara verin yerleşsin.
Hüseyin Olgunay:
 43 yıldır kuzeyde yaşıyoruz bu saatten sonra eşdeğerciler hak almaz. Güneyde malı olmayan havadan arazi alanlar varken güneyde mal bırakanlar nasıl alsın. Büyük işletmelerin varsa söz sahibisin.
Nizamettin Açıkgöz: 
A ülkesi B ülkesinden savaştı toprak aldı hangisi geri verdi, hiçbiri. Biz hangi toprağı vereceğiz geri. Bu ülkede savaştım 1974 gazisiyim. Hiçbir kıl kadar toprağı vermeyiz, savaştık aldık. 
Mustafa Naimoğluları: 
Her yerde sorunlar aynı. Hangi siyasi görüşte olursanız olun topluma hizmet verirseniz sizin yanınızda olur. Üreten insanlara değer verilmiyorsa bir toplum intihar ediyor demektir. Köylerde hayvancılık giderek azalıyor, hayvancı meralara ulaşamıyor. Ülkede insanlara sahip çıkmalı, sorunları çözmeli, sadece seçim dönemi değil, her dönemde yanında bulunacaksınız. İnsanlar ilgi adaleti eşitlik, hizmet istiyor.
Biray Hamzaoğluları: 
Kimsem milletçiliğin arkasına saklanıp hırsızlık yapmasın. Hala daha sınır bölgelerinde kaçak et devam ediyor. Arsa sorunu her yerde var. Ne kadar arsa isterseniz verin alt yapı nasıl götürülecek. İdari zafiyetten kaynaklanan durumlar var.
Zorlu Töre:
Kıbrıs’ı Helen adası yapmak isteyen Rum yunan ikilisinin suçudur savaş. Kuzeyde artık bir devletimiz var, bu devlete sahip çıkmak görevimizdir. Dünya savaşlarında coğrafyalar değişti ve BM kabul etti mülkiyetler takas tazminat şeklinde tazmin edildi. Kuzey de devletimiz koçan verdiyse bu geçerlidir. Bu ülkede kalkınmak için yatırım yapılmalı. Gençlere arsa verilmeli ama alt yapı sorunları vardır. Düzova çıkış yolunda hata vardır. Çözümlenecek sorunlar karşısında devlete isyan etmemize gerek yok. Bölgede kalkınma hamleleri vardır. İleriki yıllarda buralardaki topraklar altın değerinde olacak. Dün ne idik bugün nereye geldik unutmayalım.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2017, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474