banner564

20 yıl geçerli

Girne-Çatalköy imar planıyla kat izinleri ana yollarda 7 ara yollarda 5’e indirildi, yeni 5 yıldızlı otel ve üniversite açma izni artık verilmeyecek

20 yıl geçerli
banner598
Arzu KÖPRÜLÜ    
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, basın toplantısı düzenleyerek Girne-Çatalköy İmar Planıyla ilgili bilgiler verdi.
Resmi Gazetede 16 Şubat 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren İmar Planı, 20 yıl geçerli olacak; 5 yılda bir talep olursa revize edilebilecek.
İmar Planına göre, artık 5 yıldızlı otellere izin yok; ancak 100-150 kişilik butik otel veya ilgi turizmi amaçlı konaklama mekanı açılabilecek.
Uzun yıllardır 10 kata kadar bina izni verilirken; yeni hayat bulan  İmar Planı’yla kat izinleri ana yollarda 7, ara yollarda 5’e indirildi.
Dünya ortalamasında şehirlerin nüfuslarının yüzde 7-10 civarında öğrenci barındırabildiği göz önüne alınarak, Girne’de şu an 5 aktif 2 izinli üniversitenin 18 bin civarında öğrencisi bulunmasından dolayı yeni üniversite kampüsü için izin verilmeyecek.
Önceden mahalle aralarında istenmeyen gürültülere neden olan bar veya ağıl gibi yapıların varlığına müsaade edilmeyecek.
Bugüne kadar 1000 metrekare araziye 2000 bin metrekare inşaat yapılabilirken İmar Planı’yla inşaat alanı 1600 metrekareye çekildi.
Askeri alanların gelecekte terk edilmesi halinde bu alanlar sadece kamusal amaçlı kullanılacak. Hali araziler de plana uygun kamu amaçlı kullanılabilecek.

Güngördü: Emirnameler yatırımcının kaosudur
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ilk sözü alan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne’de 1985-1986 yıllarında eşdeğer tapularının verilmesiyle yatırımların hızlandığını ve uzun yıllar plansız süren yapılaşmanın 92-93’den itibaren emirnamelerle arzulanana da ulaşamadığını belirtti.
İmar planı için yaptıkları çalışmaları anlatan Güngördü, tüm uğraşlarına rağmen beyaz bölgede 5 kat sınırlamasını kabul ettiremediklerini, 5 yıldızlı otel izninin kaldırması nedeniyle de “yatırım karşıtı” olmakla suçlandıklarını belirtti.
Girne’nin altyapısının şu anki öğrenci sayısını bile kaldıracak durumda olmadığına işaret eden Güngördü, “18 bin öğrenci nüfusa oranlandığında bilime de aykırı, altyapıların geliştirilmesi için zaman lazım” dedi.
Güngördü, yıllardır yürürlükte olan emirnamelerin yatırımcının kaosu olduğunu, 7 kat izni var diye yapılan yatırımın çıkarılan emirnameyle 3 kata indirilmesiyle güvenilmez ortamlara neden olduğunu söyledi.

Hulusioğlu: İmar planı bir milattır
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ise, Girne-Çatalköy İmar Planı’nın bir milat olduğunu, emirnamelerle idare edilmeye çalışılmasının sağlıklı olmadığını vurguladı.
Hulusioğlu, önceki hükümetlerin de plana aktif destek olmasa da set koymamasının güzel bir başlangıç olduğunu dile getirerek, plana katkı koyan herkese teşekkür etti.
Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan da, 1989 yılında çıkan 55/89 İmar yasası emretmesine rağmen bir ülkesel fizik planının 26 yıl sonra 2015 yılında yapıldığını anımsatarak, “bu da merkezi hükümetlerin planlamaya verdiği veya vermediği değeri göstermektedir” dedi.
Girne ve Çatalköy Belediye Başkanlarına gösterdikleri siyasi cesaretten dolayı teşekkür eden Yiğitcan, onların destekleri olmasaydı kendilerinin ekonomik ve personel yapısının sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2018, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473