banner564

40 bin kişiye Beyaz kimlik

Müzakere sürecinde KKTC için 220 bin nüfus öngörüldüğünü belirten İçişleri Bakanı Asım Akansoy, vatandaşlık konusunda bu sayının üzerine çıkılamayacağını açıkladı

40 bin kişiye Beyaz kimlik
banner598
   İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafı için öngörülen nüfusun 220 bin olduğunu ve bu rakamın Birleşmiş Milletler’e verildiğini belirterek “müzakere masası bizim için esastır. Masayı bozacak bir düzenleme yapmamız söz konusu olamaz. KKTC vatandaşlarının sayısı zaten 220 bindir”dedi.
   Bakan olduktan sonra ilk defa Diyalog TV’ye konuk olan ve Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan Akansoy, 40 bin kişiye Beyaz Kimlik dağıtılacağını ve bunlara sürekli oturma izni verileceğini söyledi.
   Vatandaşlığı konuşurken Kıbrıs müzakere sürecine yönelik ilerlemelerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Bakan Akansoy, şöyle konuştu: 
   “Bu çalışmalar paralel olmalıdır. Bu ülkede 6 ay ya da bir sene sonra referandum olursa belirli rakamlar var. Biz düzenlemeleri paralel yapıyoruz. Müzakere masası bizim için esastır. Birleşmiş Milletlere sunulmuş rakamlar vardır. Masayı bozacak bir düzenleme yapmamız söz konusu olamaz. Doğal yollar hariç vatandaşlık konusunda öngörülen bir rakam vardır. Bu rakamı zorlayamayız. Bu rakam 220 bin civarıdır. KKTC’de yaşayan ve KKTC vatandaşlarının sayısı 220 bindir zaten.    
   Çözümden sonra bu rakam üzerinden yeni devletin vatandaşlığı söz konusu olacaktır. Bunun dışında kalan beyaz kimlik alacak kişiler de eğer vatandaşlığa geçememişlerse yeni devletin daimi ikametgahını kazanmış kişiler olacaklardır. Vatandaşlık için yine belli bir zaman geçirmek zorunda kalacaklar ve sonunda yeni devletin vatandaşları olacaklardır.”

Tüzük hazırlanıyor
   Vatandaşlık konusunun sıkıntılı olduğunu söyleyen Akansoy, Vatandaşlık hakkı kazanan ve bekleyen insanların olduğunu belirtti. 
   Meclisten pazartesi günü beyaz kimlikte ilgili yasanın geçtiğini anımsatan Bakan Akansoy, “Beyaz kimlik alacak vatandaş sayısı 40 bin civarındadır. Bu kişiler vatandaşlık hakkında sahip olmayacak ama rezidans olarak yaşayabilecekleri bir düzene kavuşacak. Huzursuzluktan, bürokratik önelme4den kurtulacak insanlar” diye konuştu.  
   Bunun bir çok kişiyi tatmin edeceğini düşündüğünü söyleyen Akansoy, “10 gün içerisinde bu yasayla ilgili iki tüzük çıkacak. Bu tüzükler çıkınca hemen beyaz kimliği bakanlık olarak vermeye başlayacağız” dedi. 
    “Beyaz kimlik sahibi kişiler yeni yapılacak vatandaşlık yasasında belirlenen süreyi tamamladığı zaman vatandaşlığa başvuru hakkı olacak” diyen Akansoy, sürenin ne olacağı konusunun yeni vatandaşlık yasası ortaya çıkınca belirleneceğini kaydetti. 
   Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü:
   “Çalışma izni olmayıp bir yerlerden emekli olup bu ülkeye gelmiş konut sahibidir mesela onlar da bu kategoriye giriyor. Yani şu anda belirsiz bir durumu olan pek çok kişi beyaz kimlikle birlikte statü kazanacaktır. Mesela ailelerin bölünmesine yönelik bir sıkıntı var, bunların da önüne geçecek bir sistemdir bu… Ama gene de karşımıza anormali durumlar çıkarsa onları yeniden ele alabiliriz”

Bir yılda 40 gün yurtdışı
   Beyaz kimliği olanların iş kurup kuramayacağına ilişkin bir soru üzerine Akansoy, böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlattı:
   “KKTC’de çalışan, çalışma izni olan, iş kurma izni olan veyahut her ikisi de olan toplam kesintisiz 6 yıl suretiyle ikamet eden herkese veriliyor izin.”
6 yıl süreye ilişkin  bir soru üzerine Bakan Akansoy, “6 yıl içerisinde yılda 40 gün yurt dışı çıkış hakkı vardır. Yani 6 yılda toplam 240 gün çıkış izni vardır. Bu sürenin dışında daha fazla kalınmışsa bu haktan yararlanamaz” diyerek yanıt verdi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474