banner564

64 TL’yi veren alacak

Dağıtımına haziranda başlanması hedeflenen yeni e-kimliklerin tanıtımı İçişleri Bakanlığı’nda yapıldı

64 TL’yi  veren alacak
banner598

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yurttaşlarının kullandığı kimlik kartları haziran ayından itibaren yenisiyle değiştirilmeye başlanacak. Uluslararası standartlara uygun, çağdaş ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tasarlanan e-Devlet’in çekirdeği olacak, yeni elektronik kimlik kartlarının Haziran ayında vatandaşlara verilmeye başlanması hedefleniyor.
Yeni kartların tanıtımı İçişleri Bakanlığı’nda dün saat 11.00’de yapıldı.Tanıtımda İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay bir konuşma yaptı. Ardından İçişleri Bakanlığı Sistem Yöneticisi Cem Beyaz kartın teknik özellikleriyle ilgili bilgiler verdi. Tübitak Proje Yöneticisi Erkan Aydın da kartla ilgili yaptıkları çalışmaları kısaca anlattı. Tanıtımda gazetecilerin soruları da yanıtlandı.

10 yılda bir değişecek
Vatandaşlara 64 TL ücretle verilecek olan kartların 10 yılda bir değiştirilecek. İlk etapta vatandaşların kimlik kartlarını değiştirme zorunlulukları olmayacak, ihtiyaç duyulduğu oranda başvuruda bulunulabilecek. Kurumlar e -devlet çalışmasını tamamladıkça farklı kurumlarda işlemler için de yeni kimlik kartları kullanılabilecek. Tanıtımda kartların kara sınır kapıları ve Ercan Havaalanı’nda kullanılabilmesi için polisin gerekli ekipmanı aldığı ve muhaceret gerekli altyapıyı tamamlayınca oralarda da kullanılacağı açıklandı.

Yeni kimlik kartlarının ID1boyutlarında uluslararası standartlarda olup, polikarbon materyalden oluştuğu ve mevcut kimlik kartlarından daha dayanıklı olduğu belirtildi.

 

Taklidi çok zor

Uluslararası standartlara uygun baskı, grafik, özel değişken mürekkep, hologram gibi elektronik güvenlik öğeleri ile kartın taklit edilmesi zor olacak.
Kartlarda temalı ve temasız olmak üzere iki adet yonga (çip) mevcut olacak ve bu yongalardan kişiye ait biyometrik veriler uluslararası standartlarda güvenli olarak saklanacak.
Kimlik kartları üzerinde lazer oyma teknolojisi ile mürekkebe ihtiyaç duymadan kişisel bilgiler yazılacak.


Kimlik numaraları da değişecek
Tanıtımda yeni elektronik kimlik kartıyla birlikte kimlik numaralarının da güvenli bir hale getirileceği kaydedilerek, yeni kimlik numaralarının 10 haneden oluşacağı, mevcut 6 haneli kimlik numaralarının başına kontrol numaraları ekleneceği belirtildi.
Böylece mevcut kimlik numaralarının muhafaza edileceği, yeni verilecek olan kimlik numaralarının ise sistemdeki mevcut havuzdan rastgele seçilerek verileceği anlatıldı.

Güvenlik özelliklerinden bazılar
Fonksiyonlar ile oluşturulmuş desen, gökkuşağı baskı, kart açısına göre renk değişen mürekkep, mor ötesi ışık altında gözüken mürekkep, kart açısına göre netleşen yazı tekniği, kalıp ile oluşturulan lale deseni, DOVID ve büyüteç ile kontrol edilebilen metin kartın güvenlik özelliklerinden bazıları olarak sıralandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473