banner564

74 öncesine dönüş

Rum tarafı, liderler arasındaki son görüşmede ‘iki bölgelilik anlayışı ile toplu mal mübadelesinin’ iptal edildiğini açıkladı

74 öncesine dönüş
banner598
   KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleşen son görüşmenin detayları dünkü Rum basını tarafından deşifre edildi.
   Politis  gazetesi “Mülkiyette Bozma Adımı... Toplu Takastan Kişisel Haklara... Anlaşmayla Ayrılık Kavramı İptal Ediliyor” başlıklı haberinde, olası bir çözüm sonrasında ‘iki bölgelilik’ kavramının iptali konusunda uzlaşıya varıldığını bildirdi.
      Gazete “Anlaşma, Kıbrıs Türk tarafının, toplu mal mübadelesi (takası) tezini değiştirip etnik köken temelinde ayrılık (iki bölgelilik) anlayışını iptal ederek, bir göçmenin öteki toplumun oluşturucu devletinde dahi malına geri dönme olasılığını açık bırakması ile mülkiyetin kapatılması için ilk adımı oluşturuyor” yorumunu yaptı. 
   Alithia “Yeni İlerleme... Müzakerelerdeki ortam yine olumluydu” başlıklı manşet haberinde Akıncı ve Anastasiadis’in, kişisel mülkiyet hakkına saygı duyulacağını bildirdi.
   Fileleftheros gazetesi de manşete çektiği haberde “Mülkler Üç Tercihli... Mal Sahibi ve Kullanıcıların Önünde Tazminat, Takas, İade... Şimdi Kriterler İçin Savaş Verilecek... Nuffel de Oradaydı” başlık ve spotlarını kullandı.
   Açıklanan ilke anlaşması temelinde mülk sahiplerinin ve bugünkü kullanıcılarının önünde tazminat, takas ve iade seçenekleri olacağına işaret eden gazeteye göre; Rum tarafı, mülklerle ilgili ilk söz hakkının mal sahibinde olmasında ısrar ediyor, Türk tarafı ise “mal sahibinin haklarında değişiklik yapan” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını (Dimopulos) değerlendiriyor. Haberde, kurulacağı açıklanan mülkiyet komitesinin 1 Kıbrıslı Türk, 1 Rum ve 1 de yabancı üyeden oluşacağı belirtildi.
   Gazete, son liderler görüşmesine Avrupa Komisyonu Başkanı’nın, BM’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonundaki Temsilcisi Peter Nuffel’in de katıldığını, ancak görüşme odasında değil yan odada bulunduğunu yazdı.
   Simerini manşetine “Mal Sahiplerine ve Kullanıcılara Üç Seçenek... Akıncı ve Anastasiadis Tazminat, Takas ve İadede Anlaştı... Mülkiyet Konuları İçin Bağımsız Komite Kuruluyor” başlığını attı.
   Haravgi “Mülkiyette Kişisel Haklara Saygı, Düzenlenmesinde Seçenekler” başlığını kullandı.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473