banner564

Aday çıkmalıydı

Hükümet ortağı 4 partinin yerel seçim ittifakına sıcak bakmayan Talat, özellikle Lefkoşa’ya dikkat çekti:

Aday çıkmalıydı
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN 

   İkinci Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski genel Başkanı Mehmet Ali Talat, hükümeti oluşturan 4 siyasi partinin yerel seçimlere yönelik ittifakını eleştirdi. Talat CTP’nin Lefkoşa’da aday çıkarması gerektiğine vurgu yaptı.  
   Talat, Diyalog Tv’de katıldığı Güne Merhaba programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Hükümet ortağı 4 partinin yerel seçimlere yönelik ittifak kararına saygılı olmakla birlikte, bunun doğru olmadığına inanan Talat, özellikle Lefkoşa’da CTP’nin aday göstermeyecek olmasını doğru bulmuyor.
Bu konuda gelen soruları yanıtlayan Talat, “Anlaşma yapıldıysa benim söyleyecek sözüm kalmaz ama ben Başkan olsaydım CTP’nin Lefkoşa’da aday çıkarmasını doğru bulurdum” diye konuştu.
Meselenin seçmene gittiğinde partilerin artık seçmen tabanını belirleyemeyeceği uyarısında bulunan Talat, “Artık bırak seçmeni; üyeni bile yönlendiremiyorsun. Söz konusu seçmen olunca onu istediğin kalıba sokmak kolay mıdır?” diye sordu. 

Farklı seslere uyarı 

   Parti yöneticilerinin ya da üyelerinin parti kararına rağmen medyada farklı mesajlar vermesinin zafiyet doğuracağını ifade eden Talat, “Kimse parti kararlarının aleyhinde konuşmamalıdır” dedi.
Mehmet Ali Talat CTP’nin  Gönyeli, Değirmenlik ve Dikmen gibi başarılı belediye başkanlarının karşısına partiden aday çıkmasına yönelik tartışmaları da değerlendirdi. 
   Parti yetkilileri sorunu çözmek için uğraştığına inandığını kaydeden Talat şunları kaydetti:
    “Belli ki sorunu çözemediler. Tüzük de açıktır. Çünkü sorunu her zaman çözemeyebilirsiniz, o zaman üyeye gideceksiniz başka da bir yolu yok bunun. “Ben bağımsız çıkarım” diyen bir başkanın olması durumunda o kişi CTP’li değildir. Bu maddeler tüzüğe yazılırken hiç kimse itiraz etmedi. Başarılı bir belediye başkanı zaten üye tarafından da büyük bir farkla yeniden aday gösterilir.”

“Belediye seçimleri iki turlu olmalı” 

   Mehmet Ali Talat’a göre yerel seçimler iki aşamalı yapılmalı. “Bir belediyede 7-8 aday çıkıyor ve yüzde 20 oy ile başkan seçilebiliyor” diyen Talat bunun yanlış olduğunu iddia etti. Fransa örneğini veren Talat, ilk turda en yüksek oy alan iki adayın ikinci turda yarışmasının daha doğru olacağını böylelikle ittifakların da anlam kazanacağını söyledi.
   Talat şunları kaydetti:
 “Ben parti yönetiminin yaptığına karşı değilim ama şöyle sorunlar çıkacak. Diyelim ki Lefkoşa’da aday çıkarmayıp bir adayı destekleyeceksin, bir başka yerde senin adayın desteklenecek. Ama bir başka yerde de tüm partiler aday çıkaracak. Yani CTP’li CTP’lidir yerine göre tercih mi yapacak? Ender yerlerde ittifak, yaygın olarak da her partinin kendi adayını göstermesidir bence doğru olan.”  

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2018, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473