banner564

Afet Özcafer aleyhinde açılan dava sonuçlandı

Gerekli denetimlerin yapılmadığı gerekçesiyle milletvekilliği döneminde mal beyanında bulunmayan Afet Özcafer aleyhinde açılan dava sonuçlandı

Afet Özcafer aleyhinde açılan dava sonuçlandı
banner598
‘Amaç dikkat çekmekti’


Çiğdem AYDIN
   Mecliste 2009-2013 yılları arasında milletvekilliği yapan Afet Özcafer, vekilliği bittikten sonra Mal BildirimiYasası’nda belirtilen, ‘milletvekilliği görevi sona erenlerin bir ay içerisinde mal bildiriminde bulunması zorunluluğuna’ rağmen Meclis’ten ayrılırken mal beyanında bulunmadığı gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldı.
   Özcafer’in avukatı Ayşe Özbatay, “Afet Hanım’ın amacı yasalara karşı gelmek değil, gerekli denetimlerin yapılmasını teşvik etmekti” dedi.   
 Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, milletvekilliği görevi sona erdikten sonra bu yasal görevini yerine getirmediği ve mal bildiriminde bulunmadığı gerekçesiyle Özfacer’e yazılı bir ihtar yaptı. Ancak 30 gün içerisinde talep edilen mal bildiriminin yapılmaması üzerine 9 Eylül 2014 tarihinde Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu. Eski Milletvekili Özcafer hakkında başlatılan yargı sürecinde dava iki celsede tamamlanarak önceki gün karara bağlandı. 
   Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Özcafer’i suçlu bularak 3 yıl sulh ve sükûneti koruyacağına dair 3 bin TL kefalet senedi imzalamasına karar verdi. Özcafer’in meclise mal beyanında bulunduğuna dair kanıt sunması ve amacının yasalara aykırı davranmak olmadığına dair mahkemeyi ikna etmesi hafifletici etken olarak değerlendirildi.
Avukatı açıklama yaptı
   Milletvekilliği bittikten sonra Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası’nda belirtilen, ‘milletvekilliği görevi sona erenlerin bir ay içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorunluluğuna’ rağmen mal beyanında bulunmadığı gerekçesi ile yargılanan Afet Özcafer hakkındaki davada karar açıklandı. Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Meltem Dündar huzurunda görüşülen davada Özcafer,  yasal prosedüre uymadığı gerekçesi suçlu bulunup 3 yıl sulh ve sükûneti korumakla yükümlendirildi. 
   Özcafer’in avukatı Ayşe Öztabay, KKTC yasalarına göre bir milletvekilinin görevden ayrılmazdan bir ay önce Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası uyarınca mal bildiriminde bulunmak zorunluluğu olduğunu ancak kapalı zarf içinde sunulan beyanların araştırılıp denetlenmediğini söyledi. Özcafer’in farkındalık yaratmak ve beyan sonrası denetimin olması gerektiğine dikkat çekmek için bu tavrı ortaya koyduğunu kaydeden Öztabay, hedefimiz yasaları, yargıyı karşımıza almak değil, mal beyanı ile ilgili denetimlerin yapılmasını sağlamak, meclis iç tüzüğüne yerleştirmek ve bu konuya dikkat çekmekti.
Mal beyanında bulundu
   Duruşmaların iki celsede bittiğini, mahkemeye meclise mal beyanında bulunulduğuna dair evrak sunulduğunu kaydeden Öztabay, “Meclise mal beyanı yaptık. Yaptığımıza dair evrakları da sunduk. Amacımızı iyi niyetle mahkemeye aktardık. Mahkeme son derece duyarlı ve hassas davrandı. Mahkemedeki beyanlarımızda hem ben hem Afet Özcafer kamu menfaati ve halkın siyasilere güveninin pekiştirilmesi için ve şeffaflık açısından mal beyanlarının sorgulanması gerektiğini dile getirdik” dedi.
   Öztabay, mahkemenin mevzuattaki yasalara göre mal beyan bildiriminin zorunluluğuna dikkat çekerek bize ceza verdi. Mahkeme, Özcafer’in 3 yıl boyunca sulh ve sükûneti koruyacağına dair 3 bin TL kefalet senedi imzalamasına emir verdi” açıklamalarında bulundu.
Mal bildiriminde bulunulması yasası ne diyor?
Yürürlükteki  25/2008 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası’nın ilgili maddeleri ise şöyle: 
   “Mal Bildiriminin Zamanı 8.(1) Seçimle iş başına gelen görevliler, seçimin kesinleştiği tarihten itibaren iki ay içerisinde, (2) Bakanlar Kurulu Üyeleri, atanmalarından itibaren bir ay içerisinde; (3) Bu Yasa kapsamında olan diğer görevliler, göreve atanmalarından itibaren bir ay içerisinde; (4) Görevlilerin görevlerinin sona ermesi halinde, ayrılma tarihinden itibaren bir ay içerisinde; (5) Yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile komisyon ve kurul üyeleri, seçilmeleri veya atanmalarından itibaren bir ay içerisinde; (6) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar. Süresi İçerisinde Mal Bildiriminde Bulunmama 14. Bu Yasanın 8’inci maddesinde belirtilen süreler içerisinde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce yazılı ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlem yapılmak üzere Başsavcılığa suç duyurusunda bulunulur.”

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2015, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473