banner564

Aile şokta

Lefkoşa’da aort kapağı değiştirilen 83 yaşındaki hasta hayata döndü, Gazimağusa’da öksürük şikayetiyle acile giden 86 yaşındaki Rahme Erden, hemşire tarafından serum verilmesinin ardından hayatını kaybetti

Aile şokta
banner598
Pelin YÜKSELAY
   KKTC’nin iki devlet hastanesinde dün iki farklı olay yaşandı... Lefkoşa Devlet Hasnatesinde 83 yaşındaki hastanın aort kapağı başarılı bir operasyon ile değiştirilerek hayata döndürüldü. Gazimağusa’da ise öksürük şikayetiyle devlet hastanesine giden 86 yaşındaki Rahme Erden, doktor kontrolü olmadan hemşire tarafından kendisine serum verilmesi sonrasında hayatını kaybetti.
   Diyalog’a konuşan Rahme Erden’in damadı Ergün Kargıner “kayın validem sağlıklı bir insandı. Kuru öksürük şikayetiyle hastaneye gittikten sonra doktor kontrolünde verilmesi gereken serumu, nöbet değişimi sonrasında yeni gelen hemşire takınca bir anda fenalaşarak hayatını kaybetti” dedi. Diyalog’un görüşüne başvurduğu Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Özdeş, konunun bilgisinde olduğunu ve soruşturma başlattıklarını söyledi.

Öksürük şikayeti ile hastaneye gitti 
Gazimağusa Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne 4 Ocak Pazartesi günü kuru öksürük şikâyeti ile başvuran 86 yaşındaki Rahme Erden, 5 Ocak Salı sabahı hayatını kaybetti. 
Rahme Erden’in hayatını kaybetmesinin ardından aile fertleri, Erden’in hemşire hatası nedeni ile hayatını kaybettiğini iddia etti.
Merhume Rahme Erden’in damadı Ergün Kargıner, üzücü olayla ilgili Diyalog’a çok konuşulacak açıklamalarda ve iddialarda bulundu.

Kargıner: Sadece öksürük şikâyeti vardı
Kargıner, 4 Ocak günü saat 13.00 sıralarında kayınvalidesi Rahme Erden’in rahatsızlandığını ve baldızının Erden’i Gazimağusa Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne götürdüğünü kaydetti.
Kayınvalidesinin her işini kendi gören, rahatsızlığı olmayan biri olduğunu belirten Erden, sadece ‘kuru öksürük’ şikâyeti ile Acil Servis’e başvurduklarını belirtti.
Acil Servis’teki doktorun kayınvalidesi Eden’i muayene ettiğini kaydeden Kargıner, doktorun reçete yazarak, kayınvalidesini Göğüs Hastalıkları bölümüne sevk ettiğini aktardı.

“Hemşire, ‘bu serumu doktor nezaretinde vermem lazım’ dedi”
Doktorun yazdığı reçeteye göre hastaya serum takılması gerektiğini, ilgili bölümdeki hemşireye aktardıklarını kaydeden Kargıner, hemşirenin reçeteyi kontrol edip ‘burada yazan ilaçlar yüksek dozda antibiyotik içermektedir, doktor olmadan bu serumu veremeyiz’ dediğini savundu.
Kargıner, bunun üzerine Erden’i hastaneye yatırdıklarını belirterek, baldızının da Erden’in yanında refakatçi olarak kaldığını ve sabah gelecek olan doktoru beklemeye başladıklarını söyledi.
“Sabah 9.00’a kadar bekledik, ne gelen oldu ne de giden’ diyen Kargıner, nöbet değişiminden dolayı gelen bir başka hemşireye durumu tekrardan anlattıklarını ve doktorun ne saat geleceğini sorduklarını kaydetti. 

“Sabahki hemşire, doktor gelmeden serumu verdi”
Bunun üzerine hemşirenin ‘doktoru beklememize gerek yok’ dediğini savunan Kargıner, hemşirenin gerekli serumu alıp, hastaya damar yolu açarak verdiğini savundu. 

Merhume Rahme Erden’in kızının gözleri önünde gerçekleştiği savunulan olayda, Erden’in serumu alır almaz fenalaştığı, ellerinin kaşınmaya, gözlerinin de yanmaya başladığını belirttiği, bu durum üzerine hemşirenin hemen serumu çıkarmaya yöneldiği belirtildi.
Kargıner, hemşirenin serumu çıkaramadan, kayınvalidesi Rahme Erden’in hayata gözlerini yumduğunu söyledi.

Kızı şok oldu!
Rahme Erden’in kızının gözleri önünde gerçekleştiği savunulan olayda Erden’in kızının şok geçirdiği ve annesinin hemşirenin bilinçsizliği ve ihmalkârlığı sonucunda öldüğünü haykırdığı ifade edildi.

Polise şikâyette bulunuldu
Rahme Erden’in ailesi yaşanan bu olay üzerine hemen Mağusa Polis Müdürlüğü’ne şikâyette bulundu. Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı, otopsi sonucunun beklendiği öğrenildi. 
Bunun yanı sıra hastane başhekimi Ahmet Özdeş’e de konuyla ilgili bir dilekçe veren aile konunun geniş çaplı araştırılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı ile de irtibat kurmaya çalıştıklarını belirten aile fertleri, Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü’nden görüşme talep ettiklerini bu kapsamda da Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verdiklerini ifade etti.

Başhekim Özdeş: Soruşturma açıldı
Diyalog muhabirinin ulaştığı Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Özdeş, konunun bilgisinde olduğunu ve başhekimlik olarak soruşturma başlattıklarını kaydetti. Özdeş, konuyla ilgili kesin sonuçların bu sabah yapılacak otopsi sonuçlarına göre ortaya çıkacağını belirterek, ‘eğer hastanenin bir ihmali olmuşsa, gereken yapılacaktır’ dedi.

Erden, şehit eşiydi
Hastanede hayatını kaybeden Rahme Erden’in 1974 olaylarında hayatını kaybeden Şehit Raşit Mehmet’in eşi olduğu öğrenildi. Raşit Mehmet 1974 yılında cereyan eden Küçük Kaymaklı çatışmalarında, Türkiyeli gazeteciler, Adem Yavuz ile Ergin Konuksever’i başka bir yere naklederken Rumların açtığı ateş sonrası hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Lefkoşa’daki ameliyat
   Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde ise zor bir ameliyatın başarı ile gerçekleştirilmesi, başta doktorları ve hayatı kurtulan hasta ile yakınlarını çok mutlu etti.
   Dr.Mehmet Arıkbuka; ameliyatla ilgili olarak şu görüşleri paylaştı:  
   Lefkoşa Devlet Hastanesinde Kalp Damar cerrahisi öncülüğünde bir ilk daha başarı ile sonuçlandırılmıştır. TAVI ameliyatı kasıktan girilerek aort kapak değişimi yapılan 83 yaşındaki hastamız taburcu edilmiştir hastamıza bundan sonraki hayatında sağlık dileriz.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474