banner564

Ailesi öfkeli

Kıbrıs’ın ünlü diş hekimlerinden Erdoğan Mirata’nın cesedi, 4 gün süreyle soğutucusu bozuk olan morgda tutuldu

Ailesi öfkeli
banner598

Melin DOBRAN

Havuzda yüzerlen kalp krizi geçiren ve 87 yaşında hayatını kaybeden Kıbrıs’ın ünlü Diş hekimlerinden Erdoğan Mirata’nın cesedi 4 gün süreyle soğutucusu çalışmayan Girne Dr. Akçiçek Hastanesi Morgu’nda tutuldu.
Cenazeyi almak için hastaneye giden ailesi, dayanılmaz koku karşısında yetkililerden izahat istedi. Aileye, soğutucunun motorunda arıza olduğu söylenerek özür dilendi.
Diş Hekimi Erdoğan Mirata’nın kızı İlgen Mirata, Girne  Dr. Akçiçek Hastanesi ile ilgili bazı iddialarda bulundu. 
İlgen Mirata, olayı şöyle anlattı:
“Babam Pazar günü evinin havuzunda yüzdüğü sırada kalp krizi geçirdi. Evde onu bulamayan annem ise havuza bakınca babamın cansız bedeni ile karşılaştı. Annem yan taraftaki restorandan yardım istedi. Sağ olsunlar adamlar gelip babamı havuzdan çıkardı ama artık yapacak bir şey kalmamıştı. Ablam da rast gele olaydan yaklaşık 10 dakika sonra eve gitti. Ambulans ve polis çağırıldı. Onu alıp Girne Akçiçek Hastanesi Morgu’na götürdüler. Morga yerleştirmelerine kadar ablam onlara eşlik etti. Ablam, morgun dışarıdan daha sıcak olduğunu söyledi. Hastane görevlisine durumu bildirdiler ve görevli, morg birazdan soğur demiş.

“Hastane görevlisinin haberi yok”
Salı günü evraklar için hastaneye gittiğimizde, ilgili kişilerle konuştuk, her şeyin tamam olduğunu söylediler.  Çarşamba sabahı yine hastaneye gittik ve görevliye cenazemizi almaya geldiğimiz söyledik. Görevli ise cenaze mi var? Cenaze arabası buraya gelmedi dedi. Meğer cenaze aracı saat 08.00’den beri morg kapısında bekliyormuş. Görevlinin haberi yok. Yaklaşık 40 dakika bekledik ve artık sinirlenip ona kızdım. Bana, ben göreve sabah geldim benim haberim yok dedi. Morgun önüne bakmadan bize araç gelmedi dedi.

“Babam bunu hak etmedi”
Babamın cenazesini almak için morga giderken, koku aşağı kata kadar yayılmıştı. Eniştem Ethem ile daha morga inmeden çöp kokusudur diye düşündük. Ortada morg görevlisi de yoktu. O yüzden kapıda bekleyen Girne Belediyesi cenaze aracı şoförü ve yanındaki personel, babamı buzluktan çıkardı. Babam kapalı olmasına rağmen ağır koku gittikçe arttı. Üzerinden kan ve sıvı aktı. Babamı cenaze aracına koyup Lefkoşa Mezarlığı’na götürdüler. Babam çok temiz ve çok titiz bir doktordu. Babam bunu hak etmedi. Morgun soğuk olması gerekirken, morg sıcaktı. Sıcaktan artık bedeni koktu ve eridi. 4 günden beridir o morga hiç mi görevli inmedi? Hiç kimse bu durumu fark etmedi mi?”

“Motor arızalandı”
Konuyla ilgili olarak bilgi aldığımız Girne  Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu, şunları söyledi, “Cenazeyi, belediye görevlisi evinden aldı ve morga götürdü. O gün morgdaki motor çalışıyordu. Çarşamba sabahı cenazeyi morgdan aldıklarında, motorun çalışmadığı fark edildi. Yani cenazeyi koyarken arıza yoktu, alınacağı gün arıza meydana geldi. Orası soğutma sistemidir. Arızanın fark edilmesinin ardından, ekipler geldi ve arızanın giderilmesi için çalışma başlattılar.”

Bakanlık açıklama yaptı, aileden özür diledi
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Mirata’nın cenazesi ailenin gözetiminde Girne Belediyesi Cenaze ekiplerince morga konuldu. Bu işlem yapılırken hastane morgundaki buzluklar ve motorlar sorunsuz bir şekilde çalışmaktaydı. Mirata’nın cenazesi ailenin isteği üzerine 3 gün morgda bekletildikten sonra bugün sabah saatlerinde defnedilmek üzere yine Girne Belediyesi Cenaze ekiplerince ve ailenin gözetiminde morgdan alınırken morgdaki buzlukların çalışmadığından dolayı cenazenin gerekli koşullarda muhafaza edilemediği tespit edilmiştir.
Hastane yetkililerinin yapmış olduğu araştırma sonucu morgun motorlarının arıza yaptığı ve buzlukların çalışmadığı anlaşıldı. Ancak arıza genel olarak tüm hastaneyi etkilemediği ve bu zaman zarfında başka bir cenazenin de olmaması dolayısı ile arıza fark edilmemiştir 
Sağlık Bakanlığı olarak bu konuda soruşturma derhal başlatılmış olup, ihmali olanların gerekli cezai uygulamaya tabi tutulacağını bildiririz.
Merhumun ailesine Allah’tan sabır diler, yaşanan bu üzücü olaydan dolayı aileden özür dileriz.”

Mirata, son yolculuğuna uğurlandı
Öte yandan geçtiğimiz Pazar günü hayatını kaybeden 87 yaşındaki Erdoğan Mirata, son yolculuğuna uğurlandı. Mirata, evli ve 2 evlat sahibiydi. Elde edilen bilgilere göre Mirata, Kıbrıs Türk Hekimler Birliği’nin 1962-1973 yılları arasında genel sekreterliği görevini üstlenmişti. 
Mirata, anılarını “Şaka Gibi” isimli kitabında toplamıştı. Mirata’nın vedası, ülke genelinde üzüntü yarattı. Cenaze törenine meslektaşlarının yanı sıra Meclis Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bazı bakanlar ve siyasi isimler de katıldı. Erdoğan Mirata’nın cenazesi, dün İsmail Safa Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2017, 10:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Allah rahmet eylesin

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473