banner564

‘Akdeniz’in Singapur’u olur’

ABD Büyükelçisi Doherty, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın mümkün olduğunu belirterek, finansal olarak yardımcı olacaklarını söyledi

‘Akdeniz’in Singapur’u olur’
banner598
 Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty, önümüzdeki dönemde Kıbrıs’ta bir anlaşmanın mümkün olduğunu belirterek, sorunların aşılması için finansal olarak yardımcı olacaklarını söyledi. Doherty, çözüm olması halinde Kıbrıs’ın Doğu Andeniz’in Norveç’i veya Singapur’u olacağını belirtti.
   Alithia gazetesi “Şimdi Çözüme Yatırım Yapın” başlığıyla manşetten yer verdiği haberde, Doherty’nin düşüncelerini aktardı.
   Enerji konusundaki bir soru üzerine, Amerikan Exxon Mobil şirketini, Rum MEB’indeki varlığından ötürü kutlayan Doherty, Exxon Mobil’in dünyanın 7’inci büyük şirketi olduğunu ve bu boyuttaki bir şirketin Güney Kıbrıs’ta bulunmasının çok önemli olduğunu söyledi.
   Rum MEB’inde önemli miktarlarda doğal gaz olduğunu görmeyi beklediklerini ve umduklarını dile getiren Doherty, bunların ekonomik açıdan ilk önce “Kıbrıs’a”, aynı zamanda “bütün Kıbrıslılara” yardımcı olacağını ifade etti.
   Gazeteye göre “Ancak, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’deki planlamalarıyla ilgili tehditlerde bulunduğunu görüyoruz. Daha birkaç gün önce Türkiye BM’ye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına itiraz eden bir mektup gönderdi. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?” sorusuna ise Doherty, “Kıbrıs’ın doğal zenginliklerinden istifade etme hakkına sahip olduğu” yanıtını verdi.
   Daha önce de söylediği gibi, önemli miktarlarda doğal gaz bulunmasını umduğunu dile getiren Doherty, bölgedeki bütün oyunculara, keşif ve araştırmaların ilk aşama olduğunu söylemek istediğini ifade etti.
   Şu ana kadar yalnızca yapılan araştırmalara sahip olduklarını dile getiren ABD Büyükelçisi, şirketlerin, siyasi riski dayanak alarak, aynı zamanda seçimlerini etkileyen unsurları ve bütün bu ortamı göz önüne alarak tercihler yaptıklarını söyledi.
   Amerikan hükümeti olarak, bu istikrarsız bölgede meydana gelen şeyler konusunda duydukları endişeyi geçmişte de ifade ettiklerini dile getiren Doherty, şirketlerin siyasi riskle karşı karşıya kalmalarını istemediklerini belirtti.

Gerilim olmamalı

   Kıbrıs sorununun çözüme kavuşmasının en iyi yolunun, yeniden birleşme için siyasi bir uzlaşmaya varılması olduğunu ve bunu daha önce de söylediğini ifade eden Doherty, müzakereler devam ettiği müddetçe, ortamı zorlaştıracak ve müzakerelere engel koyacak faaliyetlerin ortaya çıkmamasını umduklarını kaydetti.
   Gerilimin artmasından kaçınmayı umduklarını ve bunun gerçekleşmesini önlemek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Doherty, ne olacağını söylemenin ise zor olduğunu ifade etti.
   “Amerikan hükümeti olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunana kadar hidrokarbon araştırmalarına son vermeyi önerecek misiniz?” sorusuna karşılık ise Doherty, Rum Yönetimi’ne ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini söylemenin, Amerikan hükümetinin rolü olmadığına dikkati çekti.
   Şu an yalnızca araştırmalar yapılmakta olduğunu yineleyen Doherty, birçok şeyin bulunacak olan miktarlara, aynı zamanda yapılacak olan ekonomik ve ticari anlaşmalara bağlı olacağını dile getirdi.

   Önemli miktarlarda doğal gaz keşifleri ortaya çıksa dahi, bunlardan istifade edilmesi sürecinin belli bir zaman alabileceğini ifade eden Doherty, bazı şirketler için kısa vadeli planlamanın bile 25–30 yıl olabileceğine işaret etti.
   “Siyasi bir anlaşma bulunması halinde, o zaman bütün bu konuların çözüleceğini” savunan Doherty, “burada siyasi bir sürecin önemli olduğuna inandığını” söyledi.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473