banner564

Akıncı’ya mesaj gönderdi

Ertuğruloğlu, "Rum tarafı Kıbrıs Türk Halkından özür dilemediği ve eşit ortağı olduğunu kabul etmediği sürece müzakere masasına dönme koşulları oluşmaz" dedi

Akıncı’ya mesaj gönderdi
banner598
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, müzakere masasına dönme koşullarının oluşmadığına inanç belirterek, Kıbrıs Türk halkına hakaret eden Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkından özür dilemediği ve eşit ortağı olduğunu kabul etmediği sürece de bu koşulların oluşmayacağını vurguladı.
Ertuğruloğlu, "masaya dönmeyelim" sevdalısı olmadığını ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da müzakerelere "hiçbir şey olmamış gibi" devam etmesinin doğru görmediğini ifade ederek, "Müzakere edelim ama başarı şansı varsa edelim. Yıllarımızı yine boşu boşuna harcamak istemiyorsak müzakerelerin bundan sonra iki devlet arasında olması gerekir" dedi.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BRT'ye, Kıbrıs müzakere süreci ve müzakerelerin yeniden başlaması için yapılan girişimleri değerlendirdi, soruları yanıtladı.
Ertuğruloğlu, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki siyasi eşit arasında kurulduğunu ve bu ortaklardan birinin o cumhuriyeti tek başına kullanamayacağını belirterek, siyasi eşitlik temelinde kurulan bu cumhuriyette azınlıkların ise Ermeniler ve Maronitler olarak tanımlandığını kaydetti.
Siyasi eşitliğin BM parametreleri yanında 11 Şubat anlaşmasında da olduğunu, kabul edildiğini ancak önceki günlerde Nikos Anastasiadis'in yaptığı "azınlık çoğunlukla eşitlenemez" açıklamasının dikkatten kaçırıldığını ve Enosis kararına odaklanıldığına işaret eden Ertuğruloğlu, bu yüzden "Enosis kararından vazgeçilsin masaya döneriz" sözünün yanlış olduğunu, hatta bunu söylediği için de suçlandığını ifade etti.

Akıncı, dönüş sinyalini verdi, ancak…
Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı'nın "siyaset mümkün olanı elde etme sanatıdır" dediğini, ancak mevcut süreçten elde edilmesi mümkün olanın azınlık hakları olduğunu ifade ederek, "beceri mümkün olmayan diye bilineni elde etme sanatıdır" dedi.
Cumhurbaşkanı'nın masaya döneceği sinyalini verdiğini ancak halka yönelik beyanatı sözcüsüne yaptırdığını ifade eden Ertuğruloğlu, müzakere odasını terkeden, kapıyı çarpıp gidenin Anastasiadis olduğunu, bunun kendisine yapılan bir hakaret olduğunu, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide'nin ise verdiği beyanatta “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı yalancı çıkardığını, Anastasiadis'i haklı gösterdiğini” anımsattı.

"BM müzakerelerle 50 yılımızı çaldı”
Ertuğruloğlu, röportajda özetle şunları söyledi:
"BM müzakerelerle 50 yılımızı çaldı, hiçbir başarı şansı olmayan süreç hala daha canlı tutuluyor ve 'müzakere masasına dönün' deniyor. Döndüğünde hedef ne olacak, masadan nasıl bir eşitlikle kalkacağını bana anlat. Siyasi eşitlik önemli, 1960 cumhuriyetinde şartlar çok daha iyiydi. Dönüşümlü başkanlık da yok, Rum böyle bir ilkeyi de kabul etmeyecek.
Cumhurbaşkanı ile görüş farklılığı başka, görüşmemek başka. O istemediği için görüşmüyoruz, bizim görüşlerimize tahammülü bile yok, duymak istemiyor ama kendi davasını görüşmüyor, Kıbrıs Türk halkının haklarını temsil ediyor. Herkes nerede ve niye durduğunu bilmeli…”

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474