banner564

Akmadı, damladı

Yılın son günü Gazimağusalı vatandaşlar Salamis yolu üzerindeki mağazalardan alış-veriş ederken, Suriçi ve Maraş esnafı umduğunu bulamadı

Akmadı, damladı
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
   Gazimağusa’da yeniyıl hazırlıkları yapan vatandaşlar, alışveriş için son gün çarşıya çıktı. Genellikle salamis yolu olarak bilinen İsmet İnönü Bulvarı üzerindeki mağazaları tercih eden vatandaşlar, bir miktar alış-veriş yaptı. Bölgenin esnafı da beklenen kadar olmasa da çarşıya bir miktar paranın aktığını söyledi. 
   Gazimağsusa’nın tarihi suriçindeki mağazalar ise yılbaşı öncesini durgun geçirdi. Maraş esnafı da durgunluk nedeniyle dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade etti.
   İşleri her geçen yıl daha da kötüye giden bazı suriçi esnafı ise çareyi dükkanını suriçi bölgesinden salamis yolu üzerine taşımakta buldu. 
   Diyalog muhabirine konuşan eski suriçi esnafı Erkan İpekçioğlu, suriçi bölgesine yerli halkın gidememsinden ötürü iş yapamadıklarını ve işlerini canlandırmak amacı ile son bir umutla dükkanlarını salamis yolu üzerine taşıdıklarını söyledi.
Suriçi esnafı ne dedi?..
Buğra Rızaner: İşlerimiz çok kötü durumda, sezonla da alakalı bir düşüş yaşamaktayız, çarşıda son 2 gündür bir hareketlenme var ancak genel olarak kaleiçi esnafı durumundan memnun değil.
Salih Oktay: Genel anlamda işler çok berbat, piyasa oldukça durgun, bugün son gün olması nedeni ile bir nebze de olsa satışlarda canlanma vardır ancak dediğim gibi genel olarak durum içler acısı. Yeni yılda herkese sağlıklı mutlu bir yıl dilerim.
Ahmet Ummanel: İşlerimin durumu ne çok kötü ne de çok iyi, ancak çarşı oldukça durgun, geçmiş yıllara nazaran durum çok kötü. Yılbaşı geldi ancak çarşımızda bir canlanma gözlemleyemedik, bizim en büyük sorunumuz caddenin trafiğe kapalı olmasıdır, salamis yolu üzerinde bu sıkıntı olmadığı için onların işleri iyi durumda. Yağmurlu bir havada nasıl vatandaşların araçlarını girişe park ederek yaya olarak alişveriş yapmasını beklersiniz ki? 
Maraş esnafı ne dedi
Hidayet Uysal: İşlerin durumu tek kelime ile berbat, dünyada genel anlamda bir kriz var, ancak bizim ülkemizde bu durum çok daha fazla hissediliyor. Piyasanın durumu genel olarak zaten durgun, bizde durgunluk yılbaşına 3 ay kala başlar ve yeni yılın ilk 3 ayı bu durum sürer, yani 6 ay işlerimiz oldukça durgun olur, hükümetimizden destek beklerken, tüm halkımızın da yeni yılını kutlar sağlıklı bir yıl geçirmesini dilerim.
Şükrü Açıkyıldız: İşlerin durumu ne yazık ki günden güne daha da kötüye gitmektedir. Bulunduğum dükkanı 34 yıldır çalıştırmaktayım, en büyük sıkıntımız teknik eleman bulamıyoruz. Türkiye’den getirdiğim malzemeyi döviz üzerinden ödediğim için pahalıya mal oluyor ve bunun sıkıntısını yaşıyoruz.
Salamis yolu esnafı ne dedi
Erkan İpekçioğlu: Yeni yılın gelmesi ile birlikte kale içinde bulunan dükkanımızı salamis yolu üzerine taşıdık. Buna en önemli etkenlerden bir tanesi yerli halkımızın kaleiçine gelmemesidir, bu durum işlerimizi olumsuz yönde etkiliyordu, 2017 yılının gelmesi ile birlikte umarım işlerimiz daha iyi olur ve daha güzel günler bizi bekler.
Niyazi Ziya: İşlerimizin durumu gayet güzel, dövizin yükselmesi ile beraber bizim fiyatlarımız rum tarafındaki fiyatlara göre gayet iyi durumdadır. Duty Free shopların da artık pahalı olması bizim işlerimizin daha canlı olmasını sağlıyor. Uygun fiyat politikamızdan ötürü de halk bizi tercih ediyor, yılbaşına yönelik satışlarımızda memnun edici bir artışda gözlemledik.
Enver Çakartaş: İşlerimiz gayet iyi durumdadır, yılbaşı haftası olması ve sezonun açılması işlerimizi pozitif yönde etkilemiştir,  biz her fiyat ve her tarzda ürünü müşterilerimize sunabildiğimiz için vatandaş tarafından tercih ediliyoruz, Bale ayakkabı olarak tüm halkımıza sağlıklı huzurlu ve mutlu bir yıl dileriz.
Mehmet Aşman: İşlerimizin durum dengesiz, bir gün çok iyi satış yapıyorsak, ertesi gün bu durum bir o kadar kötü oluyor. Salamis yolu esnafı olarak en büyük sıkıntımız kalabalık trafik ve park sorunudur, bize gelmeye çalışan müşteriler ne yazkık ki park yeri bulamadıklarından dolayı gelemiyorlar, paket servisimiz ile halkımıza ulaşabiliyoruz.
Serdar Özcan: Dünya genelinde yaşanan savaşlar, ekonomik olumsuzluklar, turüzme yönelik geliri olan güzel ülkemize olumsuz yansımaktadır. Üretim ülkesi olmayan, dışa açılım konusunda ambargolarla ezilen ülkemiz, ithalat kökenli gelirler sağlamaktadır, iç ticaretinde dolar seviyesinin yüksekliği, maliyetleri arttırmakta ve bu satışa yansımaktadır. Alım ve gelir seviyesi düşük tüketiciler alışverişten ziyade temel ihtiyacı olan gıda haricinde para harcayamamaktadır, geçmiş yıllara göre satışlarımız çok daha fazla kötü gütmektedir, sağlık mutlu, savaşsız ve barış içerisinde bir gelecek temenni ediyorum.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2017, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473