banner564

‘Altın’ fırsat

Maraş’ta Rumlara ait 31 otel ve diğer konutların Türk mülkiyetine geçmesi için 5 milyar Sterlin gerekiyor

‘Altın’ fırsat
banner598
Mert ÖZDEŞ
   Kapalı Maraş bölgesinde otel ve konutları bulunan 275 Kıbrıslı Rum’un aylar öncesinden KKTC Mal Tazmin Komisyonu’na başvurduğu, ancak mali kriz nedeniyle bu başvuruların değerlendirilemediği öğerenildi.
Diyalog’a konuşan Komisyon Başkanı Ayfer Said Erkmen, Maraş’taki tüm Rum mülklerinin Türkleşmesi için 5 ile 6 milyar Sterlin gibi bir paranın yeterli olabileceğini söylerken, kapalı bölgede Rumlara ait 31 otel bulunduğunu, bunların önemli bir kısmının sahipleri tarafından satış veya iade başvurusu yapıldığını söyledi.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmaları hakkında bilgiler veren Erkmen, 2010 yılından bu yana Rumlar tarafından açılan 6337 davanın 1029’unu çözdüklerini, 168’nin geri çekildiğini, 861 davanın tazminatı için 177 Milyon £ paranın ödendiğini ve 12413 dönüm arazinin Türkleştirildiğini, 4262 dönüm için alınan tazmin kararının ise ödeme beklediğini kaydetti.

KKTC’deki Rum taşınmazları 1 milyon 463 bin dönüm 
KKTC’deki Rum taşınmazlarının toplam 1 milyon 463 bin dönüm olduğunu belirten Erkmen, bu taşınmazların tamamının tazmini için, gelir kaybı hariç yaklaşık 10 Milyar Sterlin’e ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Ödemelerin 2013 yılından itibaren yavaşladığını ancak hiçbir zaman durmadığına dikkat çeken Erkmen, yalnızca geçtiğimiz hafta 10 kişiye daha ödeme yapıldığını belirtti. Erkmen, ödemelerde yavaşlama olduğu için başvuruların da azaldığına dikkat çekti.
Kıbrıslı Rumların, Türk tarafındaki taşınmazlarını satmalarının önüne geçilmesi amacıyla, Güney’de bir şirket kurulduğunu öğrendiklerini belirten Erkmen, bu şirketin Rumların mallarını satın aldığını söyledi. 

“Kapalı Maraş ile ilgili 275 dava önümüzde”
Vakıflar İdaresi’nin, Kapalı Maraş ile ilgili taraf olduğu yönünde Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararın Yargıtay tarafından incelendiğini belirten Erkmen, Kapalı Maraş ile ilgili önlerine gelen 275 davayı Yargıtay’ın kararını bekledikleri için göremediklerini ifade etti.
Erkmen, “Kapalı Maraş ile ilgili 275 dava önümüzde. Fakat bu davaların hiç birini görmedik. Belirsizlik var. Ayrıca Kapalı Maraş’a 1974’teki yasal sahipleri ya da kullanıcılarının dönebileceği yönünde Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı iki kararı vardır. Kütüklerde kimin adı yazılıysa yasal sahipleri odur. Bunun başka türlü ifade edemeyeceğim” dedi.

“Kapalı Maraş’taki Otellerin İadesini talep ediyorlar” 
Kapalı Maraş ile ilgili müracaatları incelemediğini ancak bu davaların çoğunun otel olduğunu bildiğini belirten Erkmen, Rumların otellerin tazminini değil iadesini istediklerine dikkati çekti.
Erkmen, “275 dava içinde şahısların yanında çoğunlukla şirket davaları var. Bunların da çoğunluğu oteller. 1974’te 117 otel faaliyet gösteriyordu. Bunların 103’ü Rumlara, 14’ü de Kıbrıslı Türklere aitti. Gazimağusa bölgesinde sadece bir tek otel Türklere aitti. 31 otel Rumlarındı.
Bu konuda Komisyon olarak bir araştırma yapmış değiliz ancak uzmanlar Maraş’ın tazmini için 5-6 Milyar Sterline ihtiyaç olduğunu belirtiyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2017, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474