banner564

Ama Rumlar ‘Hayır’ dedi

Akıncı, İsviçre’de iki taraf anlaştıkça daha az asker, güven arttıkça daha az garanti sistemi üzerinden uzlaşmaya varılabilme seçeneğinin sunulduğunu söyledi

Ama Rumlar  ‘Hayır’ dedi
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan ve sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin, “Gerek Kıbrıs Türk tarafı gerek Türkiye Cumhuriyeti, bu süreçte çözüme ulaşmak için gerekli esneklikleri fazlasıyla göstermiştir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, dün katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalmasının tek nedeninin müzakerelerdeki konu başlıklarından "güvenlik ve garantiler" olduğu yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. 
Kıbrıs Türk tarafının bu süreçte figüran değil aktör olarak yer aldığına işaret eden Akıncı, bu süreçte elbette Türkiye ile istişare içerisinde hareket edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu topraklarda barış ve iş birliği içerisinde yaşamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek bunun yolunun bulunması gerektiğini vurguladı.

"Kıbrıs sorununu çözmek için bir 50 yıl daha yok"
Kıbrıs sorununu çözmek için bir 50 yıl daha bulunmadığını devamlı dile getirdiğini kaydeden Akıncı, müzakerelerin uzayıp gitmesinin yararı olmadığını, Crans-Montana'daki konferansın karar konferansı olması gerektiğini pek çok kez dile getirdiğini hatırlattı.
Kıbrıs Rum tarafının konferansa slogan üretmek için geldiğine dikkati çeken Akıncı, "Rum tarafında 'Sıfır asker sıfır garanti' bir slogan haline geldi. Gerek Kıbrıs Türk tarafı gerek Türkiye Cumhuriyeti bu süreçte çözüme ulaşmak için gerekli esneklikleri fazlasıyla göstermiştir. Bu noktada Kıbrıs Rum tarafının da 'sıfır asker, sıfır garantiyi' bir kenara bırakıp müzakere etmesi gerekirdi." diye konuştu. 
Crans-Montana'daki konferansın son gecesinde Başbakan Binali Yıldırım'ın dört saat içerisinde konferansa katılmayı beyan ederken Kıbrıs Rum tarafının ertesi sabah ayrılmak için hazırlık yaptığını anlattı. 

“İnsanımızı belirsizliğe itemem”
Akıncı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüm yönünde çalışmak için aday olduğunu ancak her ne pahasına olursa olsun bir anlaşmanın altına imza atacağını söylemediğini belirterek “Bir anlaşmaya imza atıp Kuzey'de insanımızı belirsizliğe itemem.” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Güney Kıbrıs'ta kalacak topraklardaki mülkler için eski sahiplerine çözümler üretilmesi, Kuzey'deki mülkler için de Kuzey’de yaşayanların lehine düzenlemeler getirilmesi yönünde kriter getirdiğini kaydeden Akıncı, bunu Türk tarafının kabul ettiğini, bunun dışında Kıbrıs Türkünü belirsizliğe itecek bir formülü kabul etmenin mümkün olmadığını vurguladı. 

“Annan Planındaki haritayı kabul ettik”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lideri Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs Konferansı'nda Annan Planı’ndaki haritayı talep ettiğini belirterek "Buna karşı Türk tarafı, Annan Planı’nda yer alan Kıbrıslı Türklerin lehine olan unsurların da kabul edilmesi şartıyla haritayı kabul edebileceğini söylemesi üzerine Rum tarafı bunu da reddetti." diye konuştu. 
"Konferansta iki taraf anlaştıkça daha az asker, güven arttıkça saha az garanti sistemi üzerinden uzlaşmaya varılabilirdi." diyen Akıncı, konferansta güvenlik ve garantiler başlığının yanında toprak, mülkiyet ve siyasi eşitlikte de anlaşmazlıkların bulunduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2017, 09:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın  Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Felaketin eşiğinden döndük diye başlık atmıştınız.Çok doğru,Allah acıdı bizi.Çok doluyum ama şimdilik susayım.Bu arada sn Reşat Akar,duygularımızın tercümanı oluyorsunuz,ağzınıza sağlık

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473