banner564

Araç filosu hurdalık

Güvenlik Kuvvetleri Karargahına yakın bir yerde başlayan yangın güçlükle söndürülürken, eski Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel Demir’in itirafları şok etti

Araç filosu  hurdalık
banner598
Onur ULAĞ
Dikmen ile Boğaz arasında, Güvenlik Kuvvetler Komutanlığı Karargahına yakın bir yerde dün saat 16:20 sıralarında çıkan ve şiddetli rüzgarında etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın yürekleri ağızlara getirdi. 70 dönüm alanın küle döndüğü yangını söndürmek için İtfaiye, Sivil Savunma, askeri birlikler ve Orman Dairesi ekipleri uzun uğraş verdi.
Ülke genelinde büyük paniğe neden olan yangın söndürme çalışmaları esnasında Orman Dairesi eski Müdürü İrfan Tansel Demir’in Diyalog TV’ye yaptığı açıklamalar ise herkesi şok etti. Yangın söndürme çalışmalarında idare zafiyetinden söz eden Demir “Şu anda Orman Dairesinde 20-22 tane yangın arazi aracı var ve hiçbiri çalışmıyor” diyerek önemli bir iddiada bulundu. 
Bunu şiddetle kınıyorum. “ 

En az 70 dönüm ormanlık alan küle döndü
Yetkililerden alınan bilgiye göre, ekipler tarafından uzun uğraşlar sonucunda söndürülen yangında, pek çok zeytin harnup ağacı ve maki bitki örtüsü kül olurken, yaklaşık 70 dönüm arazi hasar gördü. Rüzgarın etkisi nedeniyle güçlükle kontrol altına alınabilen yangında  soğutma çalışmaları gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

Elektrik hatlarından çıkan kıvılcım…
İddialara göre, bölgede bulunan elektrik hatlarının kuvvetli rüzgardan dolayı birbirine çarpması sonucu çıkan kıvılcımlardan otların tutuşmasıyla yangının başladığı öğrenildi. Rüzgarın etkisiyle hızla araziye yayılan yangının daha fazla bir alana sıçramaması için ekipler tarafından yoğun önlem alındı.
Olay yerinde hazır bulunan sağlık ekipleri de olası bir yaralanmaya karşı önlem aldı. Eski Başbakan Ömer Kalyoncu, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli ve Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Celebi, askeri yetkililer de bölgeye giderek yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Eski müdür Demir’den şok iddialar…
Orman Dairesi eski müdürü ve Orman Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Tansel Demir, dün Diyalog TV’ye yaptığı telefon bağlantısında ülke genelinde şok etkisi yaratan açıklamalara imza attı.
Orman Dairesi’nde 1 Mayıs’ta göreve başlaması gereken yangın müdahale ekiplerinin henüz göreve başlamadığını savunan Demir, “1 Mayıs’ta göreve başlaması gereken ve arazide yangına müdahale edecek yangın kuvvet ekipleri görevde değil. Yangına arazide müdahale edebilecek ekip yok.  Kontrolsüz bir güç var. Yangın söndürme çalışmalarında idari zafiyet var şu anda. Yangına müdahale edecek ne ekip ne de araç var” dedi.
İrfan Tansel Demir, yangın söndürme çalışmalarında idare zafiyeti bulunduğunu ısrarla dile getirerek,    Orman Dairesindeki yangın söndürmede kullanılan araçların çalışmadığını aktardı.
Demir, “Şu anda Orman Dairesinde 20-22 tane yangın arazi aracı var ve hiçbiri çalışmıyor. Bunu şiddetle kınıyorum. Bu nedenle yangına uzaktan ve cılız müdahaleler yapılıyor” dedi.

KEMA Vakfı acil önlem istedi
Öte yandan Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), olası yangınlara karşı acil önlem alınmasını istedi.
KEMA Başkanı Orhan Aydeniz yaptığı yazılı açıklamada, yaz sıcaklarıyla birlikte orman ve arazi yangınlarının kapıyı çalmaya başladığını kaydetti.
Aydeniz, yaz sıcaklarının bu yıl yüksek derecelerde seyredeceği yönündeki uzman uyarıları dikkate alınarak, yangın koruma ve yangınlarla mücadele tedbirlerinin ivedilikle ve her zamankinden daha etkin alınması ve uygulanması zorunluluğu doğduğunu belirtti.

Ülkenin sıcak iklim kuşağı altında olduğunu vurgulayan Aydeniz, Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu oluşturmak gerektiğini kaydetti
Yangınlara karşı alınacak önlemler konusunda ilgili yasa ve tüzüklerin devlet, kurum ve kuruluşlara bir çok görev yüklediğini vurgulayan Aydeniz, yasa ve tüzüklerin uygulanmak zorunda olduğuna işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2016, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473