banner564

Askerler de çekilecek

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, müzakere masasındaki tüm başlıkların ‘dikenli’ olduğunu söyledi ve Türkiye’nin müdahale hakkının kalkmasını istedi

Askerler de çekilecek
banner598
 Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulides, Kıbrıs sorunundaki tüm başlıkların “dikenli başlıklar” olduğunu belirterek “Bundan sonraki  herşey Türkiye`nin politikasına bağlıdır”dedi.
   Rum Haber Ajansı`na konuşan Kasulidis, ‘Güvenlik ve Garantiler’ başlığının önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin müdahale hakkının olmayacağı bir çözüm istediklerini söyledi. Rum Dışişleri bakanı, adadaki Türk askerlerinin de belirli bir takvim çerçevesinde geri çekilmesini şart koştu.
    Kasulidis, güvenlikle ilgili konuların çözümlenmesinin Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarına yardımcı olacağını iddia etti.
  Kıbrıs müzakerelerinin mevcut durumu hakkında bir soruyu yanıtlayan Kasulides, müzakerelerin gelecek hafta yeniden başlayacağını ve her iki liderin metodoloji üzerinde görüş teatisinde bulunarak karar vereceklerini söyledi.
    Tüm başlıkları “dikenli başlıklar” olarak niteleyen Rum bakan, sürecin Ankara`nın politikasına bağlı olduğunu ve Türkiye`nin Ocak ayında Cenevre’de yapılan Kıbrıs Konferansı sırasına kartlarını açmadığını belirtti.
    Kasulidis,  siyasi eşitlik temelinde iki bölgeli, iki toplumlu, federal zeminde bir çözüm bulunmasına ve Kıbrıslı Türklerinin tüm alanlarda karar alma mekanizmalarına etkili katılımını desteklemeye hazır olduklarını ancak Türkiye`nin tek taraflı müdahale hakkının kaldırılması ve üzerinde anlaşmaya varılacak bir takvim temelinde adadaki ordusunu geri çekmesi gerektiğini vurguladı.
    Rum Bakan, Lefkoşa`nın tüm Kıbrıslıların haklarına hizmet edecek ve ülkenin yararına olacak bir çözüm bulunmasına hazır olduğunu belirterek şunları kaydetti:
   “Türkiye vatandaşlarının çıkarlarına hizmet etmek gibi bir sorumluluğumuz yoktur. Çözüm Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs`ın çıkarlarına hizmet etmeleri anlamına geliyor; üçüncü ülkelerin çıkarlarına hizmet etmeleri anlamına gelmiyor.” 

Önce güvenlik
   Kıbrıs Rum tarafının daha fazla taviz vermesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili bir soruya yanıt veren Kasulidis güvenlik başlığının çözümlenmesinin çözüm çabalarını olumlu etkileyeceğini ifade etti. Kasulidis, uzlaşının mütekabiliyet anlamına geldiğini belirtti.
    Avrupa Birliği`nin müzakerelerdeki rolü hakkında bir soruyu yanıtlayan Kasulides, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının Türkiye`yi de olumlu etkileyeceği konusunda Ankara`nın ikna edilmesinin önemine işaret etti.
   Güven Artırıcı Önlemlerin uygulanması ile ilgili bir soruya ise Kasulides, Kıbrıs Türk tarafının cep telefonları konusunda sorunların çözümlenmesi amacıyla yapılan önerileri kabul etme konusunda isteksizlik gösterdiğini iddia etti.
 
Enerji planları
   Rum Dışişleri Bakanı, enerji alanındaki planları ile ilgili bir soruya, Kıbrıs`ın uluslararası şirketler ile anlaşmaları olduğu için kendi enerji planlarına devam etmekten başka bir seçeneği olmadığı yanıtını verdi.
    Rum tarafının enerji planlarından dolayı Türkiye`nin bölgede gerginlik yaratmayı tercih etmesi durumunda Ankara`nın uluslararası  topluma karşı sorumlu olacağını iddia eden Rum Dışişleri bakanı, Ankara`nın Kıbrıslı Türkler adına bunları yaptığını söylemesi durumunda müzakerelerin geleceği ve çözüm perspektifi konusunda Kıbrıs Türk toplumunun da büyük sorumluluk altına gireceğini söyledi.
   Kasulidis, doğal gaz rezevlerinin tüm Kıbrıslılara ait olduğuna işaret ederek bunun çözüm için önemli bir teşvik olduğunu ve enerji planlarında herhangi bir gecikmenin hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türklerin zararına olacağını iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2017, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473