banner564

Ayrılık rüzgarı

KTHY ve ETİ çalışanlarına yeni haklar tanıyan yasa tasarısı hükümeti böldü

Ayrılık rüzgarı
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, kamuya aktarılan KTHY ve ETİ eski çalışanlarının haklarını düzenleyen “Özelleştirme Yasa Önerisi” hükümet ortağı DP’nin itirazlarına karşın, diğer partilerin desteğiyle kabul edildi. 
   “Bu yasa geçerse 2017’de bir tek kişi dahi istihdam edemeyiz” diyen DP Genel Başkanı ve Başbakan yardımcı Serdar denktaş, daha sonra partisine mensup milletvekilleriyle birlikte Meclisi terk etti.
    Başbakan Hüseyin Özgürgün ise imzayı “ben attım” dedi ve “seçimse seçime gideriz” diyerek gözdağı verdi 
    Mecliste ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar öneriye ilişkin raporu okudu.KTHY’nin eski çalışanları da Genel Kurul çalışmalarını izledi.

Denktaş: Mali protokole uygun değil 

    Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KTHY konusunda mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele ettiğini söyledi.
     Önerinin bu şekliyle mali protokol, mali disipline uygun olmadığını söyleyen Denktaş, konuya ilişkin üç dört farklı görüş bulunduğunu kaydetti.Denktaş, hükümetin uyum içinde çalıştığını zaman zaman fikir ayrılıkları olabileceğini belirtti.

“2017’de tek istihdam yapamayız”

   Mağduriyetlerin bulunduğunu ancak yasanın bu şekilde geçirilmesi halinde 2017’de bir tek istihdam yapılamayacağını dile getiren Denktaş, mali protokolün delinmiş olacağını dolayısıyla katkı da alınamayacağını söyledi.
   “Faktöring, Meslek Yasası gibi bazı yasaların geçirilmesi gerekir ki gerisini halledelim. Benim önerim geri komiteye çekilmesidir” diyen Denktaş, mali açıdan uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

“Müsteşarım emekliliğini istedi”

   Denktaş, “Bir mağduriyet yoktur demiyorum. Bu mağduriyet belli bir noktaya kadar düzeltilebilir. Ancak komitede bu yaklaşımı görmedik. Bu yaklaşım nedeniyle müsteşarım emekliliğini istiyor” dedi.
Denktaş, bunun hükümet krizine dönüşmeyeceğine inandığını söylese de konuşmasının ardından genel kurulu terk etti 

Erhürman: Nisap talebiyle bize gelmeyin!

    Ardından söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, neden bu yasayla ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığını sordu.
    Erhürman, CTP’nin bugün salonda kalacağını dile getirerek, “bir daha bize nisap talebiyle gelmeyin, nisabınız yoksa meclisi açamazsınız çünkü iyi niyetimizi kötüye kullanıyorsunuz” şeklinde konuştu.
Erhürman, öneriye olumlu oy vereceklerini dile getirdi.

Özgürgün: Protokolü ben imzaladım
   Başbakan Hüseyin Özgürgün de söz alarak, “Böyle bir yasa dolayısıyla hükümet krizine neden olmak istemezdik ama biz UBP olarak CTP-UBP döneminde de bu yasanın çıkması gerektiği konusunda oybirliğiyle grup kararı aldık” dedi.
UBP’nin tutarlı bir parti olduğunu dile getiren Özgürgün, başbakan olarak protokolün altına kendisinin imza attığını ancak mağduriyetleri giderme konusunda gerekirse inisiyatif alacağını, engel oluşursa çözmek için çalışacağını olmazsa da görevi bırakabileceğini kaydetti.
“Mali boyutu olmayacak”
Kendisinin hem Sayıştay hem Başsavcıyla konuştuğunu dile getiren Özgürgün, sayıştay başkanının bu önerinin son şekliyle mali soruna yol açacak bir durum yaratmayacağını anlattığını belirtti.
Hükümet ortağının kendisiyle aynı fikirde olmak zorunda olmadığına işaret eden Özgürgün, ciddi olduğunu kabul ettiği bir durum olduğunu, hükümeti bitirecek noktaya gelmemesini ümit ettiğini söyledi.
“Seçimse, seçime gideriz”
Tıkanan çalışanların mağduriyetlerini giderici bir düzenleme yapıldığını ifade eden Özgürgün, Başsavcılığın son gün görüşünü komiteye gelerek belirttiğini, Anayasal bir sıkıntı olmadığının da belirtildiğini ifade etti.
“Yapmayacağımız bir tek şey vardır, ülkenin önünü tıkamayız” diyen Özgürgün, “Seçimse seçim eğer tıkandıysa bunun da önünü açarız ama aldığımız karardan dönmeyiz” şeklinde konuştu.
“Eğer burada ifade edildiği gibi bir tehlike olduğuna inansak zaten o noktada olmazdık” diyen Özgürgün, Sayıştay ve Başsavcılığın olumlu görüşüyle de paralel olarak öneriye oylarının olumlu olduğunu anlattı.
Madde madde oylamanın ardından öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Oylamaya Genel Kurul salonunu terk eden DP katılmadı.

Arabacıoğlu: Mali külfet hesaplanamıyor
İlgili Komitenin üyesi DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu Diyalog’a yaptığı açıklamada yasanın getireceği mali külfetin hesaplanamayacak bir durumda olduğunu söyledi. Yasanın bir hukuksal bir de ekonomik sorunu olduğunu ortaya koyan Arabacıoğlu şöyle konuştu: 
“Burada iki olay var, birincisi hukuksal ikincisi ekonomik… Savcılık ve Personel Dairesi “daha çalışılmasına gerek var” dedi… Yanlış yapmamak için gerekli kişilerin gelip çalışmalara katılması istendi. İki parti yetkilileri bir araya geldik, hukukçularla görüştük ve tasarının daha ham olduğu söylendi, bir takım sıkıntılar doğurabileceği ifade edildi. Bu hafta yeniden değerlendirilmesi uygun bulundu ama hemen bütçe sonrası komite çağrıldı. Anayasa mahkemesinden dönecek hususlar içeriyor”
“Şeker suya mı düştü?”
Arabacıoğlu, “Ekonomik boyutu ne olacak kimse bilmez… Mesela KTHY’nin tasfiyesinden sonra devlete girenler oldu. Devlete girmeyip başka iş yapanlar da var. Bu yasa onları da kapsıyor ve kaç kişi olduklarını bilmiyoruz. CYPRUVES’ten, batan Akdeniz Garanti Bankası’ndan, Eti’den kaç kişi var devlete giren, onları da kapsıyor. Bunların baremleri nasıl olacak, ayrıca kamuda çalışan memurun elde etmediği bir takım haklar da veriliyor bu yasayla” diye konuştu. 
Mustafa Arabacıoğlu ortada bir mağduriyetin olduğunu ifade etse de “ama şeker suya düşmüş gibi davranıldı” dedi ve bunun kendisini üzdüğünü ifade etti. Arabacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
“24 yıllık siyasi hayatımda böyle şey yaşamadım”
“Mali boyutuyla ilgili de çalışma yapmak gerekir. Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolda maaşlar bütçemizin yüzde 81’den 3 yıl içerisinde 78’e inecek” diyor. “Emekli çıkan kadar istihdam yapacağız” deniyor. Bu adım atılınca yeterli sayıda istihdam yapamayacağız çünkü kaç kişi gelecek bilmiyoruz. 24 yıllık siyasi hayatımda böyle şey yaşamadım… Siyaset buysa ben böyle siyasetin içinde olmak istemem o nedenle zaten komiteden kaçtım”… 
Anayasa mahkemesinden dönebilir

Özgür: Öngörülmemiş bir zahiyat olabilir!
Komite üyelerinden CTP Milletvekili Birikim Özgür de yasanın kamu maliyesi açısından yaratabileceği sıkıntıları anlattı:
“Bir memur yükselebilmek için derece serfi sınavına girmesi gerekir, yasa çerçevesinde bu kişiler sınava girmeden kademe yükselmesi imkanına sahip oluyor, her yıl otomatik maaşları artırılacak. Askerlik süreleri çalışılmış olacak, emeklilikten sonra 61 yaşına kadar çalışma şansı elde ediyorlar. Tüm bunlarla mali disiplin ilkesi ihlal ediliyor.. Bu yasanın geçmesiyle göç yasasıyla kamuya girenlere de şimdi imkan doğdu, onlar da hak talep edebilir. CYPRUVES de çalışıp kamu görevlilerine geçenler de talepte bulunabilir. Ya da batan bankalardan devlere alınan çalışanlar da talep edebilir. Öngörülmemiş bir zahiyat söz konusu olabilir” 
Birikim Özgür, ortada bir mağduriyet olduğunu belirterek, b unun ortadan kaldırılması anlamında yasaya onay verdiklerini ancak hükümetin işin mali boyutunu iyi ölçüp tartıp hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 
Önerinin içeriğinde neler var?

Meclis’te onaylanan Özelleştirme Yasa Önerisi’nin gerekçesi şöyle:

“Özelleştirme Yasası ile KTHY, ETİ ve CAS çalışanları kamuda istihdam edilmiş ancak bazı hakları konusunda diğer kamu çalışanları ile eşitsizlikler ve adaletsizlikler yaratılmıştır. Kamuda iş huzurunu ve verimini de olumsuz etkileyen bu eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla işbu yasa önerisi hazırlanmıştır. Kamu görevlilerine tanınan izin haklarının, eğitim, sınav ve tahsisat haklarının Özelleştirme Yasası altında istihdam edilenlere de tanınması; askerlik ve mücahitlik hizmetlerinin dikkate alınması; emekli olduktan sonra 61 yaşına kadar çalışabilmeleri; gelir eşitsizliğini gidermek amacıyla maaş intibaklarının “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”na paralel olması, KTHY’nin tasfiyesi tarihinde değil, uçuşların durduğu tarihteki çalışanlarına, 10 gün içinde istihdam talebinde bulunabilecekleri yeni bir hak verilmesi bu yasa önerisinin başlıca amaçlarıdır”

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2016, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473