banner564

“Barış emek ister”

Siber, Rum lider Anastasiadis’in siyasi eşitliği kabul etmemesinin samimiyetsizlik olduğunu söyledi

“Barış emek ister”
banner598
 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, siyasi eşitlik temelinde çözüm için oturulan bir masada Rum lider Anastasiadis’in siyasi eşitliği kabul etmemesinin samimiyetsizlik olduğunu söyledi. 
   Çözüm arzusunu belirleyenin masadaki iyi niyet ve samimiyet olduğunu vurgulayan Siber, Rum tarafının toplumunu barışa hazırlamak için emek sarf etmediğini, bunun da yaşayabilir bir çözüm önünde engel olduğunu söyledi. Siber " Çözüm samimiyet, barış emek ister " dedi.
   Meclisten yapılan açıklamaya göre, Siber, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği "Kıbrıs Masası" toplantısına konuk olarak katılarak konuşma gerçekleştirdi ve akademisyenler ile öğrencilerin Kıbrıs sorunu konusundaki sorularını yanıtladı.
   GAÜ, Technopark yerleşkesinde gerçekleşen organizasyonda GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Toros ile her iki Üniversiteden akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu.
   Siber, toplantıda yaptığı konuşmada tarihsel süreç boyunca "Kıbrıs" denince akla gelen ilk şeyin "Kıbrıs Sorunu" olduğuna dikkat çekerek, adada geçmiş dönemlerde yapılan müzakereler konusunda kısaca bilgiler verdi.
   70'li yılların sonundan beri yarım asra yakındır çözüm için Federasyon tezinin tartışıldığını ifade eden Siber, "İki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı" bir anlaşmanın masada yıllarca tartışıldığını belirtti.
   Siber; liderlerin müzakerelerde sona yaklaşıldığı ifade ettikleri bir süreçte, çözümün en temel parametrelerinden biri olan siyasi eşitlikte uzlaşıya varılamadığının net olarak görüldüğünü ifade ederek, Rum Lider'in " azınlık-çoğunluk" yorumlarından, Enosis nedeniyle masa dağılmadan önce de müzakere sürecinin sağlıklı bir zeminde olmadığının anlaşıldığını söyledi.
   
"Barış eğitimi yapılmadı"
   Siber, Enosis Plebisiti yıldönümünün okullarda kutlanması kararına da değindiği konuşmasında şunları kaydetti:
   “Barış emek ister. Özellikle savaş yaşamış toplumlarda barış kültürünü yeşertme ve toplumlara benimsetme için bir kaç neslin geçmesi gerekir. Bütün bunların üstesinden gelebilmek için eğitim çok önemlidir.
   Devlet,sivil toplum ve medyanın da katkısı olması gerekir. Peki Güneyde ne derecede barış eğitimi yapıldı? Bu durumu temas ettiğimiz Yabancı Misyonlar da sorgulamaktadır.”
   Siber, toplantı boyunca akademisyenler ve öğrencilerden gelen sorulara da yanıt verdi.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474