banner564

Bin 16 kişiyi ilgilendiriyor

Memur-Sen, Geçici Personelin Kadrolanması Yasa Önerisi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi

Bin 16 kişiyi ilgilendiriyor
banner598
Şebnem FASLIGİL  
Kıbrıs Türk Memur Sendikası  (Memur-Sen), “Geçici Personelin Kadrolanması Yasa Önerisi ile ilgili var olan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak” amacıyla Golden Tulip Otel’de basın toplantısı düzenledi.
Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu ile Memur-Sen yetkililerinin düzenlediği basın toplantısına Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Çaluda ve federasyona bağlı sendikalardan Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı, DAÜ-PER-SEN Başkanı Erdal Altun ve BASS Başkanı Ali Yeltekin de katıldı.
Toplantıda, Geçici Personelin Kadrolanması Yasa Önerisi hakkında Hukuk Dairesi’nin verdiği görüş de basına dağıtıldı.

Çaluda: Geçiciliği sonlandırmak adına yola çıktık
Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Çaluda toplantının başında yaptığı konuşmada, sendika başkanlarına desteklerinden dolayı teşekkür ederek, Memur-Sen’in geçicilerin kadrolanmasıyla ilgili olarak başlattığı çalışmanın önemli olduğunu ifade etti.
Ülkede kanayan yara olan geçiciliği meydana getirenlerin bugün kendilerinden kaçmakta olduklarını savunan Çaluda, “Bunlara dur demek ve geçiciliği sonlandırmak adına yola çıktık” dedi.

Mındıkoğlu: Mücadelemiz 2014’te başladı
Memur-Sen Genel Başkanı Kaan Mındıkoğlu da konuşmasına, “Öncelikle belirtmek isteriz ki biz Kıbrıs Türk Memur Sendikası olarak bu yola bugün çıkmadık. Konu ile ilgili mücadelemiz 2014 yılına dayanmaktadır” diyerek başladı.
2014 yılında kamuya geçici personel alımını kaldıran yasanın, sendikanın önerisi ile gerçekleştiğini belirten Mındıkoğlu, “Bizim burada esas murat ettiğimiz öneri yasallaşırken fiilen çalışan personelin de çalışma şartlarının ve özlük haklarının düzenlenip statülerinin değişmesi, yani kadro alıp güvenceye girmeleri idi. Fakat, o dönemin siyasi iradesi bu işin tek bacağını yani geçici memur olarak devlete girişin önünü almış, fiilen çalışan personel için herhangi bir statü belirleyememiştir” ifadelerini kullandı.

Yasa önerisinin amacı 
Sendika tarafından altyapısı hazırlanan ve hukukçular tarafından hazırlanıp sunulan yasa önerisinin amacının fiilen çalışan personelin durumuna netlik kazandırıp statülerini belirlemek ve kamuya tam adaptasyonlarını sağlamak olduğuna dikkat çeken Mındıkoğlu şöyle devam etti:
“Hazırlanan bu yasa önerisinin amacı insanlarımızı içerde veya dışarıda diye ayırmak değildir. Yapılacak olan kadrolama ile kamuda kadrolu çalışan personelin haklarını gasp etmek ve veya kadro alacak personeli daha avantajlı duruma getirmek değildir. Öğrenimini tamamlamış iş bekleyen vatandaşların önünü kesip bir kesime öncelik veya çıkar sağlamak değildir. Evet, bu yasa önerisi 1016 kişinin mevcut yapı içerisinde haklarını koruma adına yapılmış bir yasa önerisi gibi görülebilir. Çalışma koşullarını ve statülerini düzenleyip kamuya tam adaptasyonlarını sağlayacak olabilir. 1016 personelin tayin terfi atamalarını düzenleyecek ve iş güvenceleri sağlanacak olabilir ama burada gözden kaçırılmak istenen esas konu, bu işten devlet yapısının nasıl etkileneceğidir. 

“Hukuk Dairesi görüşüne göre son şekli verildi”
Hazırlanan yasa önerisine Hukuk Dairesi’nden gelen görüşe göre son şeklinin verildiğini, komitede görüşülmesi sırasında da bazı düzenlemeler yapılabileceğini ifade eden Mındıkoğlu, konu ile ilgili cuma günü yaptıkları toplantıda Kamu Hizmeti Komisyonu ve Hukuk Dairesi’nin kendi yetki sınırları içinde ve birkaç teknik detay dışında herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirttiğini kaydetti.

Öneri kabul edilirse işleyecek süreç…
Mındıkoğlu yasa önerisi geçerse işleyecek süreci şöyle anlattı:
 “Yasada hazırlanmış cetveller, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından ek kadro münhalleri olarak ilan edilecek. Ek kadrolarda belirtilen niteliklere uygun geçici personel kendi niteliklerine uygun ek kadrolara kamu yeterlilik belgeleri ile başvuracaklardır. Sınav tarihleri Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından belirlenecek ve yarışma sınavı taraflarından yapılacaktır. Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılacak olan mülakatta başarılı olan personel 47/2010 tarihli yasaya tabi olup 7 yıl sonra terfi alacak (mali yönden 7/79 sayılı yasa), dolayısıyla bu yasanın geçtiği tarihten önce Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanmış herhangi bir personelden daha önce terfi hakkına sahip olmayacaktır.“

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2017, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474