banner564

‘Bırakın yapalım’

Çözümü beklemeden ortak inşaat için girişim başlatan Rum ve Türk müteahhitler, liderlerin desteğini istiyor

‘Bırakın yapalım’
banner598
Kıbrıs’ta olası bir çözüm sonrası inşaat patlaması yaşanacağını belirten Kıbrıslı Türk ve Rum müteahhitler, liderlerin izin vermesi halinde hemen şimdi, ortak inşaatları başlatmak istiyor. Bu amaçla, Lefkoşa’nın ara bölgede kalan tarihi binaların tamir edilmesini ve mal sahiplerine iadesini hedefleyen müteahhitler, Rum lideri Anastasiadis’ten sonra, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüştüler.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, ortak inşaat projesine liderlerin sıcak baktığını belirtirken, her iki taraf için de tarihi fırsattan söz etti. Kıbrıs (Rum) İnşaat Birlikleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Kostas Rouhas ise “inşa etmekten bahsederken aynı zamanda insanlar arasında güven ve dostluk inşa etmekten bahsediyoruz”dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ve Kıbrıs İnşaat Birlikleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Kostas Rouhas ve beraberindekileri kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nda dün saat 10.00’da başlayan toplantıda iki taraf müşterek işbirliği yapma konusundaki görüşleri Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sundu.
Toplantının ardından Gürcafer ve Roushas basına konuşarak soruları yanıtladı.
Kıbrıslı Türk ve Rum inşaat müteahhitlerinin örgütleri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, aralarında “ara bölgedeki kültürel ve tarihi anıtların ve diğer binaların restorasyonunun ağırlıklı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat şirketlerince yapılmasının” da bulunduğu bir dizi öneri sundu.

Özel komite istiyorlar…
Müzakerelerde inşaat sektörüne ilişkin konuların konuşulup tartışılabileceği özel ve teknik komitelerin oluşturulmasını da isteyen örgütler, iki taraftaki müteahhitlerin yakın işbirliğini öngörüyor.
Müteahhit örgütleri, uluslararası toplumun finans sağlayacağı projelerde birlikte hareket etmek amacıyla ara bölgede, her iki kurumun temsil ettiği ortak bir ofis oluşturulmasını istedi.
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer konuşmasında ara bölgede bir ofis açma konusunda girişimin sonuçlanma aşamasında olduğunu, ayrıca ekonomi başlığı altında “inşaat” alt başlığıyla bir komite kurulmasını talep ettiklerini ve her iki liderin bu konuya sıcak baktığını söyledi.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kıbrıs’ta çözümle birlikte çok büyük bir inşaat patlaması yaşanabileceğini ifade eden Gürcafer, iş dünyası olarak her iki liderin yakaladığı bu tarihi fırsata gerekli desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Gürcafer’in mevkidaşı Roushas da, dün bahsi geçen konuları en üst düzeyde anlatma fırsatı buldukları için memnun olduklarını ifade ederek, inşaat ve inşa etmekten bahsederken aynı zamanda insanlar arasında güven ve dostluk inşa etmekten bahsettiklerini, çocuklar için daha güzel bir gelecek yaratmak arzusu taşıdıklarını kaydetti.

Uzlaşı sağlanan başlıklar
Müteahhitler aşağıdaki konularda uzlaşı sağladıklarını açıkladı:
1-Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde ve sonrasında, her iki kurumun temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak olan ve inşaat sektörüne ilişkin konuların konuşulup tartışılabileceği özel ve teknik komitelerin oluşturulması.
Ayrıca, bu komitelere katılımın, her iki kurumun ayrı ayrı kendilerine de olumlu etkiler sağlayacağına inanmaktayız.
2-Ara Bölge’deki kültürel ve tarihi anıtların ve diğer binaların restorasyonunun ağırlıklı olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum inşaat şirketlerinin ortak girişimleri ve işbirlikleri ile gerçekleştirilmesi.
Böylesine bir işbirliğinin her iki toplum ve kurum arasındaki iş ilişkilerini de güçlendireceğine inanmaktayız.
3-Her iki toplumun müteahhitlerinin kaynaşmasına, aralarında ortak işbirlikleri geliştirmelerine, bilgi alışverişinde bulunmalarına, çeşitli eğitim, seminer v.b. aktivitelerle gelişimlerine katkıda bulunmak ve uluslararası toplumun finans sağlayacağı projelerde birlikte hareket etmek amacıyla ara bölgede, her iki kurumun temsil ettiği ortak bir ofis oluşturulması.
4-Kıbrıs sorununun çözümü sonrasındaki tekrar inşa çalışmaları.
Çözüm sonrasında adada gerçekleştirilecek inşaat projelerinin, tamamen veya kısmen yerel müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak ve yerel firmaların gelişimlerine olanak sağlamak amacıyla sermayenin ülkemizden kaçmasından kaçınarak ülkemizin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak, her iki toplumun sektör temsilcileri olarak en büyük ortak hedefimiz olmaktadır.
Bizlerin bu yöndeki fikir ve önerilerimizin sizin konu ile ilgili beklentileriniz ile uyuşmakta olduğunu ve çözüm sürecindeki görüşmelerinize olumlu yaklaşımlar kazandıracağını umut etmekteyiz.”

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474