banner564

"BM’nin en eski sorunu"

UKÜ’de Akademik Yılın ilk dersini veren Başbakan Özgürgün, Kıbrıs müzakere sürecini anlattı

banner598
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde (UKÜ) 2017-2018 Akademik Yılı’nın ilk dersini Başbakan Hüseyin Özgürgün verdi. 
UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri’nin konuşmasından sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün özgeçmişi okundu ardından, kürsüye çıkan Başbakan, Kıbrıs konusunda ders verdi.
Konuşmanın ardından UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mete Boyacı tarafından Başbakan Özgürgün’e plaket ve çiçek takdim edildi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, yaklaşık 20 üniversitede verdiği Kıbrıs konulu konferansı bugün açılış dersi olarak sunacağını belirterek söze başladığı etkinlikte, geçmişten bugüne adanın tarihi, coğrafi ve stratejik konumu itibarıyla sahne olduğu siyasi olayları ve gelişmeleri anlattı. Özgürgün, UKÜ’nün gelişerek büyüdüğünü görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunda emeği geçenleri de kutladı. 
Kıbrıs’ın küçük, ancak boyundan çok büyük olaylara sahne olmuş bir ada olduğu ve yıllar içinde ciddi tartışmalar yaşandığını anlatan Özgürgün, BM’nin gündemindeki en eski sorun olduğuna işaret etti. 

“İngiliz Üsleri Kıbrıs meselesinin temeli”
İngiltere adadan vazgeçerken 2 üs şartı koştuğunu ve buna karşılık Ağrotur ve Dikelya’da üs aldığını hatırlatan Özgürgün, “Bu iki üs, Kıbrıs meselesinin temelidir” dedi. Özgürgün, çok güçlü ve modern silahlarla donatılmış bu üslerin uluslararası alanda da role sahip olduğunu, birçok müdahalenin buradan yapıldığının bilindiğini söyledi. 

“1964’te neyse 2017’de de aynısı”
“Ve 1974’ten sonra uzun bir müzakere süreci başlıyor” diye devam eden Özgürgün, ara ara gerek Kıbrıs’ta gerekse farklı ülkelerde, değişen liderlerle müzakereler yürütüldüğünü ancak sonuç alınamadığını anlattı.
     Bu arada 1983 yılında KKTC’nin ilan edildiğini, sonraki yıllarda müzakerelerin yine devam ettiğini belirten Özgürgün, “1964’te neyse 2017’de de aynısı… Değişen birşey yok. Yunanistan hazır değil ve yine ara…” şeklinde konuştu. 
UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri de konuşmasında, yeni akademik yılın açılışında Başbakan’ı ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, üniversiteyle ilgili bilgiler paylaştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2017, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473