banner564

Borç Komitesi’ne gidilmeliydi

Enerji Bakanı Sennaroğlu, Sayıştay ve savcılığın KIB-TEK’in alımları konusunda devreye girdiğini söyledi

Borç Komitesi’ne gidilmeliydi
banner598
Remzi SAMAR
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) alınan jeneratörlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sennaroğlu, Diyalog’a yaptığı açıklamada KIB-TEK’in özerk bir kurum olduğunu belirterek, “Sayıştay ve Başsavcılığın bu konuda devreye gireceği bilgisi bugün bana geldi.  Ben yargının yerine geçmek istemiyorum. Birisinin suçlu ve hatalı olduğunu dile getirmiyorum. Buna hukuk karar verecektir” dedi. 
KIB-TEK’e, iki jeneratör alınması ve ilgili bakan olarak kendisinin de söz konusu duruma müdahil olduğunu ve yönetim kuruluna bir yazı gönderdiğini söyleyen Sennaroğlu, seçim bildirgesi ve hükümet programında Kıb-Tek’in özerkleştirilmesinin yer aldığını; bundan siyasi iradenin elinin kurumda olmamasının anlaşıldığını kaydederek, “Ben şu anda bakan olarak Kıb-Tek’in yönetimine müdahil değilim. Fiili olarak özerktir ama yasal olarak değil” dedi. Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun kurumu yasalar çerçevesine yönettiğini kaydeden Sennaroğlu, konuyla ilgili yazısında iki santral alımının Bakanlar Kurulu kararıyla Merkezi İhale Komisyonu ihalesiyle olması gerektiğini belirttiğini anlattı. 
Hükümet olarak, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na Yönetim Kurulu atadıklarını ifade eden Önder Sennaroğlu, şu anki yönetim kurulunun zaten KIB-TEK’in yasaları çerçevesinde KIB-TEK’i yönettiğine dikkat çekti.  Sennaroğlu şunları söyledi:  “İki tane dizel jeneratörün alımı konusu önce Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilmesi gerektiği eğer bu ülke menfaatleri açısından alınması yönünde karar verilmesi halinde alımın Borç Komitesi onayı alındıktan ve alımın merkezi ihale komisyonu tarafından yapılması şeklinde bilgi gereği kuruma bildirdim. Konu Meclis’e kadar geldi. Burada yönetim kurulu diyor ki; ben yasa çerçevesinde bu iki jeneratörü alabilirim. Bana bu yetkiyi verdi. Bunların savunması bu durumdadır. Ona da söyleyecek bir şeyim yok. Ama ben ilgili bakan olarak da mevcut mevzuat gereği Borçlanma Komitesi’ne gitmesi gerektiğini, Borç Komitesi’ne Bakanlar Kurulu’nun öncelikle bu işe kara vermesi gerektiğine inanıyor, bu alınacaksa bunlardan da onay alındıktan sonra bu iradeyle Merkezi İhale Komisyonu tarafından ihale edilmesi yönündeydi görüşüm.”


“Yasadışılık varsa gereğinin yapılması gerekir”
Yaşanan olaylara hukuki mercilerin karar vereceğine dikkat çeken Sennaroğlu, “Buna kim karar verecek? Bana göre hukukun karar vermesi gerekir. Yasadışılık var mı yok mu? Eğer yönetim kurulunun almış olduğu yapmış olduğu yasalsa zaten söylenecek bir söz yok. Bir yasadışılık varsa onun da gereği yapılması gerekir” dedi.

“Sayıştay devreye girecek”
Sayıştay’ın yaşananlar sonrasında bugünden itibaren devreye gireceğini bildiren Sennaroğlu,  kendisinin hukukun yerine geçmek istemediğini aktardı. Sennaroğlu, “Birisinin suçlu ve hatalı olduğunu dile getirmiyorum. Buna hukuk karar verecektir” ifadelerini kullandı.  

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2014, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474