banner564

Böyle kanser oluyoruz

Lefkoşa’da 6 bin Euro değerinde ithal kiraz, Girne’de bin 600 bağ maydanoz ve 150 kilo taze fasulye, limitlerin kat kat üstünde ilaç kalıntısı nedeniyle imha edildi

Böyle kanser oluyoruz
banner598
Raif DOĞRU

   Tarımsal İlaçları Denetleme Kurulu dün Lefkoşa ve Girne’de yaptığı denetimlerde, insan sağlığı açısından sakıncalı maydanoz, taze fasulye ve ithal kirazları imha kararı aldı. Kanser hastalıklarının hızla arttığı ülkemizde, insan sağlığı açısından zararlı tarımsal ilaç kullanımının devam etmesi, sağlık uzmanlarının da tepkisine yol açtı.
   Yasa gereği denetlemelere Sıhhıye Müfettişi’nin de katılması gerektiği belirtilirken, bu konuda ciddi sıkıntıların yaşandığı haber verildi.
   Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, kurulun bazı üyeleri dün Çamlıbel ve Koruçam bölgesinde denetime çıktı. Satışa sunulmak üzere hazırlanan bin 600 bağ maydanoz şüphe üzerine tahlile gönderildi. Bunun sonucunda normal limitlerin 1.5 ve 2 kat fazla tarımsal ilaç kalıntısı tespit edilerek, tümü Girne Belediyesi tarafından imha edildi.
    İkinci denetleme ise Girne’ye bağlı Ozanköy’de gerçekleşti. Yaklaşık 150 kilo taze fesulyede, satışı yasak olan ilaç kalıntısı olduğu tespit edildi. Taze fesulye üretiminde kullanılan yasak ilacın, kabul edilebilir limitlerin 5 kat fazlası olduğu ortaya çıktı.

Kirazlar pazara nasıl girdi
   Bu arada Lefkoşa’da yapılan denetimlerde piyasa değeri 6 bin Euro olan ithal kirazlarda, insan sağlığına zararlı ilaç kalıntısı tespit edildi. Kirazlar, kontrol altında imha edildi.
   Diyalog muhabirine konuşan bir yetkili, tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu’nun tam olarak denetim yapabilmesi için, sıhhiye memurlarının görevlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şu an için sadece Girne’de bir sıhhiye memurunun görev yaptığını belirten yetkili, “Ancak ülkemizde 17 sıhhiye memuru vardır. Bunların, denetlemelerde kullanılması gerekir. Aksi halde istediğimiz sonucu elde edemeyiz” dedi.
   Yetkili, her ne pahasına olursa olsun denetlemelerin devam edeceğini belirtirken, üreticilerin ilaç kullanımında dikkatli olması uyarısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2015, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474