banner564

“Bu gerçekle yüzleşmeliyiz”

Meral Akıncı, “Ülkedeki her üç kadından biri ev içi fiziksel şiddet görüyor” diyerek tehlikenin ciddiyetine dikkat çekti

“Bu gerçekle  yüzleşmeliyiz”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü nedeniyle yayımladığı mesajda, ülkedeki her üç kadından birinin ev içi fiziksel şiddet gördüğüne dikkat çekerek, “Bu gerçekle yüzleşme zamanı geldi. Ülkemizdeki kadın cinayetleriyle sadece 25 Kasım’da değil, her gün yüzleşmeliyiz” dedi.
Akıncı, “Kadına yönelik şiddete ancak kadının eşit statüsünü kabul ederek dur diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
25 Kasım mesajında KKTC’de Ev İçi Şiddet Yasası olmadığına, Toplumsal Cinsiyet Dairesi Yasası’nın Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmesine rağmen yürürlüğe girmediğine dikkat çeken Akıncı, “Bunun burukluğunu yaşıyoruz” dedi.
Meral Akıncı, ev içi şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ürünü olduğunu belirterek, “Ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği olmadığını kabul etmenin, bunu bertaraf edecek politikalar üretmenin zamanı çoktan geldi” dedi.
Bir yandan kadına yönelik şiddetin kınandığını, diğer yandan cinsiyet kotasının eleştirildiğini kaydeden ve bunun büyük bir çelişki olduğunu söyleyen Meral Akıncı, “Kadına yönelik şiddete, ancak kadının eşit statüsünü kabul ederek dur diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Saner: Alo 183 devrede… 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner  “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı. 
Saner, bir insan hakkı ihlali olan şiddetin, kadınları en temel insan haklarından ve özgürlüklerinden mahrum eden, sağlıkları ile sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarını olumsuz etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olduğunu vurguladı.
Bakanlığın, “Panik Butonu” uygulamasını hayata geçirdiğini de hatırlatan Saner, her türlü risk altında, şiddete ve tacize uğrama ihtimali olan kişilerin, cep telefonlarından indireceği uygulamayla “Alo 183”  Acil Sosyal Hizmet Hattı’ndan destek alabileceklerini kaydetti.
Bakan Saner, ayrıca şiddet görüp kalacak yeri olmayan kadınlara gerekli tedbirler alındıktan sonra yaşamını sürdüreceği konut için Vakıflar İdaresi ile işbirliği içinde kira desteği sağlanacağını da hatırlattı.
Saner Şöyle devam etti:
“Ulusal Eylem Planı sonucunda ortaya çıkan sonuçlardan biri de şiddet gören kadınlara ilk anda müdahale edecek ve tüm sürecin tek bir merkezden yürütülmesini sağlayacak Şiddet Önleme ve Danışma Merkezi’nin (ŞÖDAM) kurulmasıdır. Bu amaçla Bakanlığımız tarafından gerekli çalışmalar başlatılmış, bütçede kaynak ayrılmıştır…”

Eylem: Toplumsal bilinç inşa edilmeli
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin, güçlü, toplumsal bilinç inşa edilmesiyle mümkün olduğunu kaydetti. 
Sendika Başkanı Selma Eylem, mesajında, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmanın herkesin görev üstlenmesi gereken bir mücadele alanı olduğuna vurgu yaparak, ülkede ve dünyada gün geçtikçe kadın cinayetlerinin artmasının, kadına uygulanan şiddetin bir parçası olduğunu dile getirdi. 

Tel: Devlet yasal tedbir almalı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) şiddete karşı direniş günlerinden bir tanesi olan “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”  dolayısıyla dayanışmasını Kıbrıs Türk toplumu ile paylaştığını bildirdi.
KTÖS Başkanı Emel Tel, devlet mekanizmalarının, şiddetin her türlüsünün önüne geçebilecek yasal tedbirleri almak ve vatandaşlarının temel insan haklarını korumak konusunda sorumluluklarını geliştirmesi gerektiğini belirtti.
Tel yaptığı yazılı açıklamada, yasa yapıcıların bir yandan sivil toplum önderliğinde şiddete yönelik önleyici yasaları geliştirmek için çaba sarf etmesi gerekirken, diğer yandan yaşamın her alanında vuku bulan şiddet, istismar ve ihmal gibi vakaların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Yiğiter: 3 kadından biri şiddet görüyor
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü için mesaj yayımlayarak, “Kadına yönelik şiddetin her biçimini reddediyoruz” dedi.
BKP Kadın Meclisi Sözcüsü Hediye Yiğiter, mesajında, Kuzey Kıbrıs’ta her 3 kadından 1’inin şiddete maruz kaldığını söyleyerek, “Hükümet, şiddetin önüne geçebilecek yapısal, hukuksal tedbirleri almak ve vatandaşlarının temel insan haklarını korumakla yükümlüdür” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2017, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474