banner564

Bu kez farklı olacak

Başbakan Erhürman, Türkiye ile yapılacak protokolle ilgili detaylı bilgi verdi

Bu kez farklı olacak
banner598

 Şebnem Özerdem FASLIGİL

Başbakan Tufan Erhürman, TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın KKTC ziyareti sırasında yapılan protokol çalışmaları konusunda bilgi verdi. Başbakan Erhürman, Başbakanlıkta gazetecilerle bir araya geldiği haftalık basın toplantısında heyetin ziyaretinin oldukça yararlı geçtiğini belirtti ve protokol hazırlık çalışmalarının modalitesine yönelik hemfikir olunan 5 noktayı açıkladı. Protokol hazırlama sürecinde siyasi iradenin de kendi görüşlerini yansıtması ve hemfikir olma üzerinde çalışıldığını kaydeden Başbakan Erhürman, 1 aylık aralıklarla TC Başbakan Yardımcısı Akdağ’ın KKTC’ye geleceğini ve protokol hazırlanma sürecinin sadece teknik komite çalışmalarından ibaret olmayacağını belirtti. Geçmişte bazı protokol maddelerinin “yapılamayacağını bile bile” protokollere eklendiğini ifade eden Erhürman, bundan böyle sadece yapılabilecek şeyleri protokollerde yer alacağını, protokolde ne yazıyorsa onların yapılacağını aktardı. 

Protokolün içeriği
Hazırlanacak işbirliği protokolünün içeriğiyle ilgili bilgiler de veren Erhürman, bu konulardan birinin su konusu olduğunu ve suyun tarıma 3 yıldan önce veya en hızlı şekilde nasıl ulaştırılabileceğinin üzerinde çalışılacağını söyledi.
Erürman,  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptığı temaslarda muhataplarıyla bu konular üzerinde görüş alışverişi yaptığını da hatırlattı.
TC Başbakan Yardımcısı Akdağ’ın sağlık bakanlığı geçmişine de atıfta bulunan Başbakan Erhürman, Akdağ’ın hastaneler konularını çok iyi bildiğini ve KKTC’ye yeni hastaneler yapılmasının gündeme geleceğini kaydetti. Hastaneler konusunda sözleşme metinleri ve hukuksal çerçeve noktasına gelmek konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Erhürman, “Bize bunları gönderecekler biz de çalışmaları ilerleteceğiz” dedi.
Başbakan Erhürman özellikle yoksulluğun ve yoksunluğun yaygın olduğu bölgelerde de gençlik ve spora yatırımlar yapılacağını da ekledi.

Kabloyla daha ucuza elektrik
TC’den kabloyla elektrik getirilmesi konusuna da değinen Erhürman, fizibilitenin yapılması, elektriğin enterkonnekte sistemle hayata geçirilmesi, güneşin enerjisinin bu anlamda daha etkin kullanılabilmesi ve elektrik fiyatının daha ucuz olacağının garantiye alınacağı hukuki bir çerçevenin (kimin neyi yöneteceği) çizilmesi konularının da ayrıntılı olarak konuşulduğunu belirtti.

Yerel Yönetimler Reformu
Erhürman “Yerel Yönetimler Reformu” konusunun da konuşulduğunu ve hızla gerçekleştirilmesinin bu protokolün de bir unsuru olduğunu ve azami 1 yıllık bir sürenin bu konu için öngörüldüğünü ifade etti.

İskele-Karpaz
İskele-Karpaz bölgesinin kalkınmada öncelikli bölge olarak ele alınması ve bu bölgeye yönelik hibe ve kredilerin düzenlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu da aktardı.

Toplu taşımacılık projeleri
Toplu taşımacılığın geliştirilmesinin önceki protokollerde hayata geçirilemediğini ifade eden Erhürman, bunun karayolu üzerinden mi yoksa başka birtakım yöntemlerin de gündeme getirilerek çözümleneceğinin henüz netlik kazanmadığını da söyledi.

AMATEM ve daha büyük sanayi
Erhürman, Amatem ve Rehabilitasyon Merkezi’nin uyuşturucu kullanan insanlar konusunda devreye gireceğini söyleyerek, bunun için 3-4 aylık veya maksimum 1 yıllık süre öngörüldüğünü anlattı. Önceki sanayi bölgelerine dokunmadan, yeni ve daha büyük bir sanayi bölgesinin KKTC’ye kazandırılması konusunda Akdağ’la hemfikir olduklarını belirten Erhürman,Akdağ’la protokol dışında da bazı konuları ele alıklarını kaydetti.

Karayollarında duran işlemler devam edecek
Bazı karayollarının yapımının durduğunu ve bunun sebebinin mahkemelerden verilen ara emirleri olduğunu kaydeden Erhürman bunlarla ilgili sorunların Ulaştırma Bakanlığı girişimleriyle aşıldığını, 4 karayolunun yapımı için ihaleyi alan şirketin devreye girmesi gerektiğini ve Bakan Akdağ’ın bunun için gerekli girişimleri yapacağını söylediğini de dile getirdi.

Atlasjet konusu
Atlasjet’in seferlerini azaltması ile doğan boşluk konusuna da değinerek, THY ve Anadolujet’in KKTC’ye seferlerinin artırılması yönünde katkı beklediklerini Akdağ’a aktardığını söyleyen Erhürman, bu konuda gerekli notların konuk heyet tarafından alındığını ve gereğinin yapılacağını söyledi.

İskele’ye üniversite
İskele bölgesinde bir üniversite eksiğinin söz konusu olduğunu belirten Başbakan, şu an 2 projenin devrede olduğunu GAÜ ve İTÜ’nün yatırımlarının yapılmayacaksa iptal edilerek başka yatırımların buraya yönlendirilmesi konusunda hemfikir olunduğunu da ekledi.

TL’nin değer kaybı
Erhürman, TL’nin değer kaybı konusunda TC ile ortak komitelerin çalışmalarının gündeme gelebileceğini ve TC’den KKTC’ye ithalat dahil kısa vadede bu konuda neler yapılabileceğinin ve dövizden kaynaklı pahalılaşmanın önüne geçilebilmesinin yollarının aranacağını bildirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474