banner564

“Bu şartlarda çözüm imkansız”

Eski müzakereci Ergün Olgun, Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı değerlendirdi

 “Bu şartlarda  çözüm imkansız”
banner598
Diyalog TV’de yayınlanan, Odak Noktası programında soruları yanıtlayan eski Müzakereci Ergün Olgun, “Münhasıran sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı” iddialarının, Ortak Açıklama Metni’ne aykırı olduğunu ve bu şartlarda bir anlaşmanın mümkün olmadığını belirtti.
Ergün Olgun’a, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün güvence altına alınacağı” açıklaması soruldu. Ergün Olgun’un yanıtı şöyle oldu: Nikos Hristodulidis’in açıklaması, Annan Planı’ndaki “Bakir Doğum” formülünü anımsattı. 2004 yılındaki Annan Planı’nda, “bakir doğum” denilen, yeni devletin ortaya çıkışı olarak, yeni formül çıkmıştı. Öngörülen şuydu: İki tarafın da meşruluğunu ve devamlılığını yansıtacak şekilde yeni bir oluşum ortaya çıkacak. Her iki tarafın da, bozulması mümkün olmayan, devamlılık arz eden, geri çevrilme imkanı olmayan uygulamalarının, eylemlerinin, aksiyonlarının, yasalarının, uluslararası anlaşmalarının bir nevi devamını sağlayacak, her ikisinin de meşrutiyetini oluşturacak bir devlet yapısı.

Federe devlet bir zorunluluk.
Eğer gerçekten bir Kıbrıs konteksti içinde her iki kurucu devletin oluşturacağı yeni bir devlet ortaya çıkarmak, kaçınılmaz zorunluluktur; karşımızda başka türlüsünü düşünmek mümkün değil. 
Aksi takdirde bu, Kıbrıs’taki siyasi eşitliği ve iki tarafın eşit meşrutiyeti, iki tarafın biri biri üzerinde otorite icra edemeyeceği ilkesini ortadan kaldırır. 

Yeni devlet, her iki devletin devamlılığını yansıtacak 
Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafı üzerinde yetki icra etme hakkı yoktur ve bu durum 11 Şubat 2014 tarihli anlaşma içerisinde yer almıştır. Rum tarafının söylediği ortak açıklama metnine de aykırıdır. Çünkü Rum tarafının bir nevi kendi otoritesini Kıbrıs Türkü’ne uzatması sonucunu doğuran bir uygulamayı getiriyor. Münhasıran birinin devamı olacak değildir. Her ikisinin devamlılığını yansıtacak. Yalnız Rum tarafının yada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin değil. Bu hegemonyacı yaklaşımdır ve bu şartlarda bir anlaşma Kıbrıs’ta olamaz, yaşamaz.”






Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474