banner564

Bu ses artık duyulsun

Derviş Yücetürk, istihdamdaki açılımların yanında Engelsiz Yaşam Evi’nin erken zamanda hizmete sokulmasının beklentilerinin başında olduğunu belirtti

Bu ses artık duyulsun
banner598
Arzu KÖPRÜLÜ
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, istihdamda açılımların yanında Engelsiz Yaşam Evi’nin erken zamanda hizmete sokulmasının beklentilerinin başında olduğunu kaydetti. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Engelliler haftası nedeniyle düzenledikleri basın toplantısında, yaşadıkları sorunları anlatarak taleplerini yineledi. Yücetürk, federasyonlarının amacının KKTC’de yaşayan 5 bin civarında engelliye, başta eğitim ve sağlık olmak üzere, rehabilitasyon, sosyal güvence ve yaşamlarındaki her türlü problemi çözme konusunda yardımda bulunmak olduğunu belirtti.
KKTC’de engellilerin yaşadığı sorunların tüm çabalarına rağmen devam ettiğini, ne sağlıkta, ne eğitimde, ne de istihdamda çözüm sağladıklarını söyleyen Yücetürk, ulaşım-dolaşım konusunda bile büyük sorunlar yaşandığını kaydetti.

Beklenen yasal düzenlemeler
Özel Eğitim Yasası, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü, İş Koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü’nde de iyileştirmeler talep eden Yücetürk, bu tüzükler güncellenmediği sürece engellilerin sorunlarının yüzde 60’ının çözülemeyeceğini belirtti. Yücetürk, en büyük gereksinimleri olan Engelsiz Yaşam Evi’nin de gelecek ay tamamlanmış olması gerekirken, kendilerine gelen bilgilerin inşaatın tamamlanmadığı ve açılışın yapılamayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Çaluda: Aile danışmanlığı yok
Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, ise, en büyük sorunlarının aile danışmanlığı olduğunu belirterek, aile bütünlüğü açısından bunun çok elzem olduğunu vurguladı.
Erken tanı merkezinin olmamasının olumsuz etkilerini anlatan Çaluda, 2010 yılında meclisten geçen yasanın bile mevzuata uygun tüzüklerin olmaması nedeniyle uygulamaya konamadığını belirtti. Çaluda, engellilerin haklarının korunamadığını dile getirerek, engelsiz yaşam evi için de hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Gökhan: Katkı koyacak olan herkese teşekkürler
Geliri tam donanımlı göz hastanesi yapımında kullanılacak “Bir Işık Da Sen Ol” konserinde sahne alacak Bahar Gökhan da, konsere gelerek katkı koyacak herkese teşekkür ederek, daha önce de federasyonla işbirliği içinde gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlattı. Toplantının sonunda görme ve işitme engelli Kemal Kahvecioğlu da anneler günü nedeniyle şiir okudu.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2017, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473