banner564

Bunu da başardılar

Rum tarafının tescil için gönderdiği hellim dosyası AB Komisyonu tarafından resmi gazetede yayınlandı

Bunu da başardılar
banner598
   Hellim dosyasının son 10 yıl içerisinde ikinci kez AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı ve bu durumun, hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil edilmesi için yeni bir çaba başlatılmasına vesile olduğu bildirildi.
   Politis gazetesi “Şimdi İtirazları Bekliyoruz… Kıbrıs ve Brüksel’de Hellim Dosyası’nın Yayınlanması Nedeniyle Kutlamalar” başlıklarıyla aktardığı haberinde, hellim dosyasının AB Resmi Gazetesi’ndeki ilk yayınlanışında, onaylanmadan önce geri çekildiğini, ancak bu kez, itirazlara rağmen dosyanın sonuna kadar gideceği konusunda iyimser bir havanın hakim olduğunu yazdı.
   Gazete, hellimin tescil edilmesi halinde, süpermarketlerde bulunan ve yüzde 51 oranında keçi ve koyun sütü içermeyen tüm hellimlerin raftan indirileceğini ve hellim dosyasında, hellimin üretilebileceği coğrafi bölge sınırlarının Lefkoşa, Limasol, Larnaka, Mağusa, Baf ve Girne ilçeleri olacağını kaydetti.
   Hellim üretiminde kullanılacak keçi ve koyun sütü oranının, inek sütü oranını aşması gerektiğiyle ilgili kriterin, inek besicilerinin tepkisine neden olmasının beklendiğini belirten gazete, hellim dosyasında bu konuyla ilgili net bir ifade bulunmadığını, ancak keçi veya koyun sütünün veya ikisinin karışımının oranının, inek sütü oranından fazla olması ile ilgili ifade bulunduğunu yazdı.
   Gazete, hellim dosyasında, “Halloumi”nin Türkçe adının “Hellim” olacağının belirtildiğini; Kıbrıslı Türklerin, ürettikleri hellime Rumca ve Türkçe ismi aynı anda verebileceklerinin veya sadece Türkçe ismi kullanabileceklerinin ifade edildiğini kaydetti.
   Habere göre hellim dosyasında, hellimin “taze hellim” veya “eski hellim” olarak iki çeşitte üretilebileceği belirtilirken, her iki çeşidin nasıl üretildiğiyle ilgili bilgiler de aktarıldı ve ağırlıkların, 150 ile 350 gram arasında olması gerektiği belirtildi.
   Bu arada gazete, Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Hat Tüzüğü ile ilgili bir değişiklik önerisini de onayladığını kaydederken, değişiklik önerisinin ne olduğu konusunda detay vermedi.
   Haberde, Avrupa Komisyonu’nun “Bureau Veritas”a da, (Uluslararası bağımsız gözetim, uygunluk kontrolü, denetim, kalite, çevre, sağlık ve risk önleme hizmetleri) AB Tüzükleri kapsamında, coğrafi ürün ve gıdaların denetimini gerçekleştirecek yetkili kurum olarak onayladığı belirtildi.

Kuyalis’i tebrik ettiler

    Gazete devamla, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, hellim dosyasındaki gelişmeler nedeniyle memnuniyet duyduğunu açıkladığını ve hellimin tescil edilmesi konusuna siyasi bir yaklaşım kazandırdığını yazdı.
   Habere göre Juncker, bu adımın, adadaki iki toplumun, birleşme çalışmaları çatısı altında işbirliği yaptığının bir göstergesi olduğunu ve iki tarafın, Avrupa Komisyonu yardımıyla işbirliği yapma konusundaki niyetini ortaya koyduğunu söyledi.
   Avrupalı yetkililerin, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’e tebrik mesajı gönderdiğini kaydeden gazete, Kuyalis’in de açıklama yaparak, yıllar sonra büyük bir engelin aşıldığını ve artık, hellimin tescil edilmesi yolunun açıldığını söylediğini belirtti.
   Kuyalis, itirazlar da dahil 6-7 aylık bir prosedür başlayacağını kaydederek, her şeyin yolunda gitmesini ve kısa süre içerisinde hellimin tescil edilmesini umut ettiklerini ifade etti.
   Habere göre Avrupa Komisyonu’nun Tarım ve Zirai Kalkınmadan Sorumlu Komiseri Phil Hogan ile Bölgesel Politika Komiseri Corina Cretu da hellim dosyasıyla ilgili gelişmelerden memnuniyet belirtti.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2015, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473