banner564

Bunun anlamı Türk’ün iflası

Anastasiadis, Türkiye’den gelen öğrencilere ve işçilere izin verecek makamın, kuzeydeki yerel yönetimin değil ‘Merkezi Hükümetin’ olacağını söyledi

Bunun anlamı Türk’ün iflası
banner598
  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, çözüm zonrasında adada kalacak TC kökenlilerin sayısınının 90 bin değil, 40 bin olacağını belirterek “yorgunluktan dolayı bir yanlışlık yaptım, düzeltiyorum”dedi.
   Cuımhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmesinden sonra önemli açıklamalarda bulunan Anastasiadis; KKTC’deki TC vatandaşı öğrenciler ve işçilerin ikamet izinleriyle ilgili kararı Merkez Hükümetin vereceğini iddia etti.
   Rum Haber Ajansı’na göre Anastasiades; şu ana kadar 117 bin 545 Kıbrıslı Türkün kimlik ve pasaport aldığını veya Kıbrıs vatandaşı olarak kayıt yaptırdığını söyledi. Anastasiadis; bunun dışında yaklaşık 12 bin 500 kişinin kayıt yaptırmadığını, 25 binden fazla KKTC vatandaşı Kıbrıslı Türkün İngiltere’de yaşadığını ve Kıbrıs Cumhuriyetine halen kayıt yaptırmadığını belirterek “ Sonuç olarak Kıbrıslı Türklerin sayısı 155 bine çıkıyor”dedi.
   Anastasiadis’in vatandaşlıkla ilgili hesabı şöyle:
   “Karma evlilikler ve bu evliliklerden doğan çocukların sayısının 2004 yılında 18 bin olduğu düşünüldüğünde, 12 yıldan sonra bu sayının 25 bine ulaştığına inanılıyor.155 bine 25 bin daha ekleyecek olursak 180 bin olur. Buna göre sadece 40 bin kişi (TC vatandaşı) yasallaştırılmış olacak.” 

Öğrenciler ve işçiler
   Kıbrıs`ta bulunan yerleşiklerin (TC kökenliler) sayısının daha büyük olduğu ve onların ne olacağı konusundaki soruya Anastasiadis “Öğrencilerden söz edecek olursak onlara izin verecek yetkili Merkezi Devlet olacak. Aynı uygulama mevsimsel işçiler ve diğerleri için de geçerli olacak.”
   Bu konuda bir anlaşmaya varılıp varılmadığı ve diğer tarafın bunlardan oluşturucu devletin sorumlu olacağı konusunda ısrar ettiğinin anımsatılması üzerine Rum lideri “Şu an Kıbrıs`ta bulunan ve ikamet izinlerini yenilemek isteyenler konusunda Merkezi hükümetin karar verecek. Gelecekte gelecek olanlar ve ikamet yenilenmesi konusunda Rum tarafının tutumu yine Merkezi hükümetin sorumlu olması yönündedir.”
   Anastasiadis, halkı bilgilendirmek amacıyla 3 Kasım tarihinde bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.  

Hristodulidis: Yasal ikamet sınırı olacak
Bu arada, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de, garantili çoğunluğun ne Kıbrıs Rum, ne de Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde söz konusu olmayacağını ve “Her Kıbrıslının, Kıbrıs sınırları içinde istediği şekilde dolaşma, yerleşme ve çalışma hakkına sahip olacağını” söyledi.
Hristodulidis, Rum radyosuna yaptığı açıklamada, “Yasal İkamet Sınırı” bulunduğunu ve buna göre, yerel seçimlerde oy kullanma hakkında ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin seçilmesinde kısıtlamalar olduğunu da sözlerine ekledi.


Akıncı: Uzlaşı noktalarını ileriye taşıdık
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile dün yaklaşık 2 saat süren görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basına konuştu ve soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantıda durum değerlendirmesi yapıldığını, halen çözüm bekleyen konuların bulunduğunu, 2 konunun (Toprak ile Güvenlik ve Garantiler) ilerleyen dönemde daha fazla ele alınacağını, fakat diğer 4 başlığın da bunlardan daha az değerli olmadığını söyledi.

2016 yılı sonuna kadar iyi bir anlaşmaya varma konusundaki hedefin sürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı, karamsar bir tablonun söz konusu olmadığını, fakat her şeyin bitmediğini, her yapılan toplantıda uzlaşılan noktaların biraz daha ileriye taşındığını söyledi.
24 Ekim’deki toplantıda mülkiyette arta kalan konuları konuşacaklarını belirten Akıncı, 24, 26 ve 31 Ekim’deki toplantılarda ve Kasım’ın ilk günlerinde yapılacak bir-iki toplantıda ana konunun toprak olacağını da açıkladı ve her konunun beyin jimnastiği şeklinde ele alınacağı yurtdışında bir toplantının Kasım’ın ortalarında gerçekleşebileceğini aktardı.

“Yıl sonuna doğru daha net bir tablo ortaya çıkar”
Akıncı, gelinen noktada 2016 yılı sonu hedefinin gerçek olabilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını söyledi ve bunun olumlu şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini kaydetti. Anlayış ve pozisyon farklılıklarının aşılıp aşılmayacağının önümüzdeki günlerde belli olacağını söyleyen Akıncı, yılsonuna doğru daha net bir tablonun ortaya çıkacağını anlattı.
Rum basınında “90 bin göçmenin geri döneceğinin” yer aldığının hatırlatılması üzerine Akıncı, nüfus konusu sürerken İçişleri Bakanlığı ve hükümetle yakın çalıştıklarını ve KKTC vatandaşlarının 220 bin olarak alındığını ve tüm KKTC yurttaşlarının köken farkı olmaksızın gelecekte yeni federal devletin ve AB’nin vatandaşı olacağının karara bağlandığını anlattı.
Rum tarafının bu rakamlara (Rum 800 bin, Türk 220 bin) bakarak, 1960’daki zamana göre bir denge görerek olumlu bulduğunu ve itiraz etmediğini aktaran Akıncı, vatandaşlık konusunun bu şekilde bağlandığını kaydetti.

“Gemilere koyup yollama söz konusu değil”
“Bu oran sonsuza kadar böyle gidecek diye bir şey de olamaz, nüfus artış oranları her toplumun kendi içinde nasıl gerçekleşecekse öyle gerçekleşecek… Konuşulan TC’den veya başka bir ülkeden bu yapıyı bozmamak için ha bire vatandaş yapılmaması konusuydu ve bu oranın onlar tarafından bozulmaması meselesiydi” diyen Akıncı, çalışma izinleriyle çalışan insanların da gemilere koyularak bir yere gönderilmesinin kesinlikle söz konusu olmayacağını açıkladı.
Vatandaş olmayanların çalışma izinlerinin yenilenerek işlerine devam edeceğini, ekonominin gerektirdiği işgücünün Kıbrıs’ta kalmaya devam edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının isteğinin ihtiyaç olan işgücünün Adada kalması olduğunu ifade etti.
İlerleyen zamanlarda ekonominin daha iyiye gideceği varsayıldığında daha fazla işgücüne de ihtiyaç duyulacağının açık olduğunu belirten Akıncı, bu iş gücünün en yakın yerden temin edilmesinde bir anlayış farkı bulunmadığını anlattı.
Akıncı “Yanı başımızda Türkiye, kalifiye işgücü var, buranın ekonomisi yani Birleşik Kıbrıs’ın ekonomisi onların işgücüne ihtiyaç duyarsa, bu topraklarda çalışma şansı bulabilecekler… Tabii ki, çalışma izinleriyle ilgili bu konular, dünyanın her yerinde olduğu gibi federal bir yetki olacaktır" ifadelerini de kullandı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2016, 09:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Halil Şeref Erureten
Halil Şeref Erureten - 8 yıl Önce

Olmayacak duaya amin çekenlerden değiliz.Türk tarafı bu tavizi verdi,şunları kabul etti diye okumaktanmilletin moralini sıfırladın.Sağ olasın Akıncı.

Op.Dr.İlkan Ertuğ
Op.Dr.İlkan Ertuğ - 8 yıl Önce

KKTC MECLİS'indeki Yemin'ine Sadık kalmayan ne oluyor?Başka Soru'm yoktur.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474