banner564

Buruk veda

Başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ardından Ada’dan ayrılma kararı alan Eide, liderlerle son kez görüştü ve çözüm çabalarının devamını istedi

Buruk veda
banner598
İbrahim DİRAN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide, görevinden ayrılıyor olmasından dolayı dün akşam veda resepsiyonu düzenledi.
Ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de, basına kapalı gerçekleşen veda resepsiyonuna, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de katıldı.
Resepsiyon esnasında, “United Cyprus, Now” (Birleşik Kıbrıs, Şimdi) aktivistleri, Otel önünde toplanıp liderlere çözüm çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevinden ayrılacak olan EspenBathEide dün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider NikosAnastasiadis’i ziyaret etti.
Eide’ye ise veda ziyaretinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı kabulde Eide'ye Cumhurbaşkanlığı binası anı hediyesi sundu. Eide, görüşme çıkışında yapığı konuşmada, süreçle ilgili raporun iki haftaya kadar hazır olacağını söyledi.
Eide, Akıncı ile görüşmesinde, Akıncı ile çalıştıkları 27 aylık süreci değerlendirme fırsatı bulduklarını, müzakerelerdeki esas hareketlenmenin Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olmasıyla yaşandığını, her iki tarafta da atmosferin değiştiğini kaydetti.

“Çabalar devam etmeli”
Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamada toplumlara bir anlaşmanın “neye benzeyeceğini göstermeyi başardıklarını” ifade eden Eide, Avrupa değerlerine bağlı, demokratik, ekonomik sürdürülebilirliği olan, “tüm toplumları koruyup güvende tutan aynı zamanda karşı tarafta tedirginlik yaratmayan, modern bir güvenlik rejimi” olan “Birleşik Federal Kıbrıs” yaratılması için çabaların devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

“Karışık duygularla ayrılıyorum”
“Çok yaklaştık. Ancak sonuca ulaşamadık” diyen Eide, adadan “karışık duygularla” ayrılacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere müzakerelerin bu aşamasıyla ilgili rapor hazırlama görevinin bulunduğunu, adaya resmi başka bir ziyaret daha gerçekleştirmeyeceğini hatırlatan Eide, raporlarını bir iki haftada tamamlayacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Anastasiadis ile dostane görüşme…
Öte yandan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide’nin, dün sabah Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’e veda ziyaretinde bulunduğu bildirildi.
Rum haber kaynaklarına göre, yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından açıklamada bulunan Eide, CransMontana’da sona eren Kıbrıs sorununa ilişkin sürecin yeniden canlanmasının BM tarafından değil, iki tarafın anlaşmasıyla olabileceğini söyledi.
Eide, Anastasiadis’le bu süreçteki ortak deneyimleriyle ilgili iyi, dostane bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2017, 07:07
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Sn Ata Atunun yazısını okudum Tekrar söylüyorum,rahmetlik babam Mustafa Tangül de hayatta olsaydı aynı şeyi söylerdi.TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜNÜ VE TÜRK ASKERİNİN KIBRIS'TAKİ VARLIĞINI MASAYA GÖTÜRENLERE YAZIKLAR OLSUN

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473