banner564

Çevrecileri heyecanlandıran gözlem

YDÜ öğretim üyeleri, Crocus Hartmannianus adıyla nitelendirilen çiçeği tam altmış yıl sonra yeniden gördü

 Çevrecileri heyecanlandıran gözlem
banner598

Kıbrıs’ın endemik bitkileri arasında gösterilen ve Crocus Hartmannianus adıyla nitelendirilen çiçek tam altmış yıl sonra yeniden görüldü.  

Ernest Hartmann tarafından 1904-1905 yıllarında Trodos dağlarının birkaç bölgesinde keşfedilen ve kayıtlara geçen çiçek; en son 30 Ocak 1956’da ekolojist L.F.H.Merton tarafından Bufavento Kalesi bölgesinde 600 metre yükseklikte görülmüştü.
 Çiçek; ilginç bir tesadüf olarak ve günü gününe tam altmış yıl sonra, 30 Ocak 2016’da ise Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinden bir grup akademisyen tarafından 888 metre yükseklikte Beşparmak dağlarında ancak; Bufavento Kalesinden farklı bir bölgede tespit edildi.
 YDÜ’den yapılan açıklamaya göre; çiçeği altmış yıl sonra tespit eden ekipte Uğurcan Akyüz, Raif Dimililer, Hasan Zeybek, Başaran C.Akyüz  ve Hikmet Uluçam yer alıyor. Ekip; çiçeği gördükten sonra eko-bilimsel formatta fotoğrafladı ve koordinatlarını tespit etti.
 Çiçeğin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldıktan sonra dikkat çeken ilgi yoğunluğu, konuyu kısa sürede  ekologların gündemi haline getirdi.  Çiçeğin tekrar görülmesi çevreciler arasında büyük bir heyecan yarattı. 
Bu sonuçtan sonra; istikrarlı bir şekilde, aynı bölgeye, aynı ekiple yürüyüşler devam etti.  Yürüyüşler sırasında yine endemik bir tür olan Crocus veneris’in (Venüs’ün Crocos’u) aynı bölgede yaklaşık aynı koordinatlarda varlığı da tespit edildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474