banner564

Cezası hapislik

İki kişi arasındaki konuşmanın cep telefonuna kaydedilerek şantaj amaçlı kullanımı ağır suç teşkil ediyor

Cezası hapislik
banner598

 Çiğdem AYDIN

Kuzey Kıbrıs’ta cinsel ilişki sahneleri gibi iki kişi arasındaki özel nitelikli konuşmaların kayıt altına alınarak, ileride şantaj amaçlı kullanımının ciddi bir suç teşkil ettiği ve hapislik cezasının öngörüldüğü belirtildi.
   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu deneyimli avukatlardan Boysan Boyra “Herhangi bir kişinin haberi ve izni olmadan sesini kayda almak ciddi bir suçtur. Hem ceza yasası hem de özel hayatın gizliliğini ihlal etmektir” dedi.
   Bazı kişilerin cinsel içerikli konuşmaları, bazılarının ise siyasi amaçlı konuşmaları akıllı telefona kaydedip, daha sonra “istediğim anda onu yakarım” şeklinde meydan okumalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Boysan Boyra şöyle dedi:
    “Herhangi bir kişinin haberi olmadan izni olmadan sesini kayda almak suçtur. Ciddi bir suçtur hem ceza yasası hem de özel hayatın gizliliğini ihlaldir. Hele ki bu kaydı izinsiz yapıp yani habersiz yapıp tehdit veya şantaj olarak kullanmak daha da ciddi bir suçtur ve mahkemeye gidip bunu delil olarak sunamazsın mahkemeler bunu delil olarak kabul etmez. Yalnız bir istisnai durum vardır örneğin yaptığınız kayıt bir başka suçu açığa çıkarıyorsa bu bir istisnadır. Daha açık belirtmek gerekirse bir cinayeti görüntülediysek suç değil, bir hırsızlığın itirafını ses kaydı aldıysanız da suç değil bu gibi şeyler özel hayatın gizliliğine girmez suçun kaydı istisnai bir durumdur ve mahkemeler bunu delil olarak kabul eder. Aksi durumlar kayıt altına alınırsa suçtur.”  

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473