banner564

Çiftçi endişeli

Ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle 2017’de 11 milyon Dolar olan arpa ithalatının 2018’de daha da artacağı belirtiliyor

Çiftçi endişeli
banner598
Suna ERDEN
Kuzey Kıbrıs’ta yine kuralık çanları çalıyor. Son dört yıldır çiftçinin kâbusu olan kuraklık bu sezonda kendini hissettiriyor. Çiftçinin kuraklık endişesi ile binlerce dönümlük tarlayı boş bıraktığı belirtiliyor…
Kuraklığın başladığı tarih 2013 yılından önce yıllık 6 milyon Dolar olan arpa ithalat oranı, yıldan yıla aratarak devam etti. Sadece 2016 yılında 13 milyon Dolar, 2017 yılında ise 11 milyon Dolar tutarında arpa ithal edildi.
Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ( KTÇB) Genel Sekreteri İbrahim Alkan, 2018 yılında yine kuraklık tehlikesi olduğunu belirterek, “Aralık ayında çimlenmesi gereken tarlalarda ot dahi çıkmadı” dedi. 
Alkan, “Ürünlerde büyük bir kayıp yaşanacak. Güney Kıbrıs’ta çimlenmiş arpalar diz boyu olurken, bizim ülkemizde ise hala daha birçok boş arazi var” şeklinde konuştu. 
Seçimden önce bütçenin geçmediğini hatırlatan Alkan, yeni hükümetin çiftçinin sorunlarına öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Kuraklık yine kapımızda
Alkan, son beş yılda 2015 yılı hariç azalan yağışlardan dolayı ülkede kuraklığın hâkim olduğunu dile getirdi. 
Alkan, 2015 yılında bir nebze de olsa kuraklığın daha az hissedildiğini ifade etti. Alkan, yağmurların dengesiz yağdığını, bu nedenle bazı bölgelerde kuralığın şiddetli hissedilirken, bazı bölgelerde ise durumun daha iyi olduğunu söyledi. Bu yıl kuraklığın hissedileceği bölgelerin ise Ercan Havaalanı’ndan Güzelyurt’a kadar olan batı bölgeleri olduğunu kaydeden Alkan, doğu bölgelerinin yine kısmen de olsa daha iyi durumda olduğunu ifade etti. 
Alkan şunları söyledi: “Yağmur yağsa bile bitecek arpalarda yine eksik çimlenme olacak. Çünkü belli bir zaman geçtiğinde oluşacak çimlenme sağlıklı değildir. Ürünlerde büyük bir kayıp yaşanacaktır. Güney Kıbrıs’ta çimlenmiş arpalar diz boyu olurken, bizim ülkemizde ise hala daha birçok boş arazi var.”

Varlık içinde yokluk
Son yıllarda yaşanan kuraklıkla ilgili uzman çalışmaları yapılması gerektiğini kaydeden Alkan, “Dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizde neden kuralık var onu araştırmalıyız” dedi. Alkan, yaşanan kuraklık nedeniyle hem devlet ekonomisinin hem de üreticinin büyük kayıplar yaşadığını, buna rağmen Türkiye’den gelen suyun halen tarıma aktarılamadığını dile getirdi. Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’den gelen suyun bir kısmı denize akıtılıyor. Biz kuraklıkla boğuşurken, suyun boşa akması büyük bir kayıptır. Ayrıca su ile ilgili hiçbir çalışmada Çiftçiler Birliği’nden görüş alınmadı. Ülke üretiminin nabzını tutan kesim olarak fikrimize danışılmaması doğru değildir.
Alkan, yer altı sularının tuzlandığını, bu nedenle tarımda kullanılamaz duruma geldiğini, sadece çiftçinin değil diğer üretici kesim olan hayvancı ve narenciye üreticilerinin de kötü etkilendiğini dile getirdi. 
“Ağaçlar sulanmadığı için kurudu. Araziler susuz kaldı. Kuraklık her kesimi etkiledi” diyen Alkan, ülkenin içinde olduğu duruma karşın Türkiye’den gelen suyun tarımda kullanılmasıyla ilgili çalışmaların çok yavaş ilerlediğini savundu.
Alkan, “Suyun tarıma aktarılması epey zaman alacak. Çünkü halen bir çalışma başlatılabilmiş değil” şeklinde konuştu.

Üreticinin tarlası kurudu 
KTÇB Genel Sekreteri Alkan kuraklığın beraberinde getirdiği zararları ise şöyle sıraladı: Arpa ve yem ithalatında artış oldu. Bu ülke ekonomisi için kötü bir durumdur. Çoğu üreticinin tarlası kurudu. Narenciye ağaçları kaderine terkedildi. Çiftçi, bir yıl boyunca yaptığı masrafı dahi çıkaramadı. Borçlarını ödeyemedi. Yurt dışından gelen kalitesiz yemlerden dolayı süt verimliliğinde de düşüş oldu. Kuraklıktan önce yeşil otlardan çok kaliteli yem üretebiliyorduk artık bunu üretemiyoruz. Hayvancı, narenciye üreticisi çiftçi bireysel olarak 14 bin kişi bu sektörden geçiyor. Bunların aileleri ve yanlarında çalışanlar var. Üreticinin mağdur olması demek onların da mağdur olması anlamına geliyor.”


Ekonomiye darbe
Öte yandan ülkede bir zamanlar en bol yetişen arpa, kuraklık yüzünden ithalat rakamları arasında yüksek meblağlar arasında yerini aldı. Kuraklığın başladığı tarih 2013 yılından önce yıllık 6 milyon Dolar olan arpa ithalat oranı, yıldan yıla aratarak devam etti. Ticaret Dairesi verilerine göre: 2012 yılında ülkeye 6 milyon Dolar tutarında arpa ithal edilirken, 2013 yılında bu oran 23 milyon Dolar’a çıktı. Kuraklığın en şiddetli yaşandığı 2014 yılında ise ülkeye 56 milyon Dolar değerinde arpa ithal edildi. Kuraklığın daha az yaşandığı 2015 yılında ise üretimin bol olmasından dolayı ithal edilen arpa tutarı 2 milyon Dolar’a indi. Ancak 2016 ve 2017 yıllarında kuraklık yine baş gösterirken, 2016 yılında 13 milyon Dolar, 2017 yılında ise 11 milyon Dolar tutarında arpa ithal edildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2018, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473