banner564

Çiftçi sıkıntılı

Oğuz Ceyda, kuraklıktan etkilenen bölgelerin bir an önce belirlenmesini istedi

Çiftçi sıkıntılı
banner598
Pelin YÜKSELAY
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği eski Başkanı Oğuz Ceyda, tarım sektöründe ciddi sıkıntılar olduğunu vurguladı. Diyalog muhabirine konuşan Ceyda, kuraklığın kendisini iyice belli ettiği bir sene yaşandığına vurgu yaparak, son 70 gündür neredeyse hiç yağmur yağmadığını ve ekinlerin olgunlaşıp başak atmadığını kaydetti.
Ülkedeki arpa ve buğday rekoltesinin bu yıl oldukça düşük olacağına dikkat çeken Ceyda, hükümetin bir an önce bu soruna çözüm bulması gerektiğini dile getirdi.
Ceyda, ülkedeki toplam 350-400 bin dönümlük arazide kuraklığa bağlı ciddi sıkıntıların görüldüğünü söyleyerek, oluşan zararın bir an önce Genel Tarım Sigortası tarafından tanzim edilmesi gerektiğini belirtti.
   
“Çiftçi attığı tohumun karşılığını alamadı”
Çiftçinin attığı tohumun karşılığını dahi alamadığını dile getiren Ceyda, şunları söyledi: “Ülke şartlarında bir dönümün ekiminin yapılabilmesi için tohumundan gübresine, mazotuna tutun da 160 TL gerekmektedir. Oluşan kuraklık yüzünden ekinlerimiz büyümediğinden satın aldığımız tohumun parasını dahi çıkartamıyoruz. Bazı çiftçiler ekinlerini özel sektöre ucuzdan satma yoluna gitti, ancak bu da çare değildir. Hükümet bir an önce bu soruna çözüm bulmalı.”
   
“Çiftçi bu yükün altından kalkamaz”
Çiftçinin ortaya çıkan bu yükün altından kalkmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Oğuz Ceyda, “sadece bu yıl değil, son 5 yılın dört yılı kurak geçti. Çiftçinin elinde ne balya ne de hayvanını yedireceği ot kalmadı” ifadelerini kullandı.
Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Ceyda, ‘bir an önce kuraklık bölgelerini belirleyerek, ilan edin ve kuraklık tazminatlarını en kısa sürede üreticiye ödeyin’ dedi.

Mazot konusu
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği eski Başkanı Oğuz Ceyda üretici için kullanılması gereken renkli mazot (gümrüksüz mazot) uygulamasının da bir an önce başlatılmasını istedi. Konuyla ilgili yasa tasarısının 3 yıldır Meclis’te beklediğini kaydeden Ceyda, ‘neden bu tasarı görüşülmüyor ve uygulamaya geçerek, çiftçinin rahat nefes alması sağlanmıyor?’ diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 12:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473