banner564

Çözüme darbe

Rum meclisine giren terör örgütü ELAM’ın yanı sıra, faşist, ırkçı partilerin oyları arttı, müzakerelere destek veren AKEL ile DİSİ’nin oyları düştü

Çözüme darbe
banner598
Raif DOĞRU
  Güney Kıbrıs’ta dün yapılan parlamento seçimlerinde Rum lideri Nikos Anastasiadis’in partisi DİSİ ile çözüme en fazla destek veren Komünist AKEL’in oylarında düşüş olurken, çözüm karşıtı fanatik ve ırkçı partilerin oylarında ciddi artışların olması dikkat çekti.
  Kilisenin desteklediği terör örgütü ELAM, bir önceki seçimlere göre oylarını iki katından fazla artırarak meclise 2 milletvekili gönderdi. Fanatik siyasilerden Yorgos Lillikas’ın Vatandaşlar İttifakı ile bir süre önce DİSİ’den ayrılarak Ekologlar’la birleşen Eleni Theoharus’un partisi ‘Dayanışma Hareketi’ de 56 sandalyeli mecliste 3’er sandalye aldı. Yine fanatiklerden Yeşiller Partisi de 2 sandalye kazandı.

Katılım oldukça düşüktü…
Kayıtlı seçmenin 362 bin 541’i (yüzde 66,74) sandık başına giderken,180 bin 645 seçmen (yüzde 33,26) sandığa gitmedi. 3 bin 478 (yüzde 0,96) seçmenin oyu ise geçersiz sayıldı. 
Kullanılan oyların 351 bin 390’ı (yüzde 96,92) geçerli, 7 bin 673’ü (yüzde 2,12) geçersiz sayıldı.

AKEL’deki kan kaybı sürüyor…
  Komünist AKEL’in oyları bir önceki seçime oranla yüzde 7,1 oranında düşüş göstererek yüzde 25,6 oldu. 
Seçimi ilk sırada göğüsleyen DİSİ’nin oyları da bir önceki seçime oranla yüzde 3,7 oranında azaldı ve yüzde 30,7 oldu.
  Diğer partilerin dünkü seçimde oy oranları şöyle:
  DİKO:%14,52
  EDEK:%6,19
  Vatandaşlar:%6,01
  Dayanışma:%5,2
  Yeşiller: %4,8
  ELAM:%3,7 
 
Kim ne kadar oy aldı?
  Seçmen sayısının 543 bin 186 olduğu Güney Kıbrıs’ta dün 362 bin 541 kişi oy kullandı. Geçerli oy sayısının ise 351 bin 390 olduğu açıklandı.
  Partilerin aldığı oyların sayısı şöyle:
  DİSİ:      107,825
  AKEL:     90,206
  DİKO:      50,923
  EDEK:      21,730
  Vatandaşlar:  21,109
  Dayanışma:  18,424
  Yeşiller:     16,915
  ELAM      13,041

Girne’den aday çıktı
  Güneydeki seçimlerin dikkat çeken bir diğer yanı da iki bağımsız adayın Girne’den aday çıkmasıydı.
  Girne, 42 yıldan beri Türk kontrolünde olduğu halde Aggeli Antonis ve Theodoulou Theodoulos, Rum idaresinde olmayan bölgeden aday çıktı. Seçim sonucunda Aggeli Antonis 46, Theodoulou Theodoulos da 31 oy aldı.


Anastasiadis birlik mesajı verdi
Güney Kıbrıs’taki seçimleri takip eden TAK muhabirinin derlediği bilgilere göre Rum siyasiler oylarını kullanırken bazı açıklamalarda bulundu.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis oyunu ailesi eşliğinde Limasol’da kullandı. 
Anastasiadis oyunu kullanırken yaptığı açıklamada birlik mesajı verdi. 
Anastasiadis, seçimlerden sonra siyasi partilerin, kendilerini bölebilecek her şeyi geride bırakmaları gerektiğini söyledi. 

Hristofyas: 2016 çözüm yılı olsun 
Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, açıklamasında, 2016 yılının Kıbrıs sorununun çözüm yılı olması umudunu dile getirdi. 
Oy kullanacağı sandığa eşiyle giden Hristofyas, “Bu yıl çözüme ulaşmayı umut ediyor ve diliyorum çünkü her şeyden önce, süratli reformlarla asimile edilmekte olan Kıbrıs Türk toplumu daha fazla dayanmaz” iddiasında bulundu.

Omiru: Seçim boykot edilmemeli
Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, demokrasinin katılım anlamına geldiğini, seçim boykotunun demokrasi eksikliğine neden olduğunu belirtti. 

Neofitu: İşgalden kurtulacağız…
DİSİ Başkanı Averof Neofitu oyunu kullandıktan sonra basına “Bugün demokrasi günü, bugün vatandaşın günü” açıklamasında bulundu.
Vatandaşların, oylarıyla vatanın gidişatını belirleyeceklerini ifade eden Neofitu, toplumun, ülkenin istikrarlı perspektifini mühürleyeceklerine dair inancını dile getirdi. 
Neofitu konuşmasını “Yarın sabahtan itibaren, hep birlikte, işgalden kurtulmuş ve sağlam temellere dayanan bir ekonominin olacağı daha iyi bir Kıbrıs kurmak için...” sözleriyle tamamladı. 

Kiprianu: Boykot çözüm değil
Rum haber kaynaklarına göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, çekimserliğin (seçimlere yönelik boykotun) çözüm olmadığı, seçimlere yönelik katılımın ülkenin ileriye gitmesine katkı sağlayacağı mesajını verdi. 
Kiprianu, seçimlerin ardından partisinin, Meclis içerisindeki ve dışındaki işbirlikleri aracılığıyla, koyduğu hedefleri yerine getirmek için her türlü çabayı sarf edeceğini ifade etti. 


Papadopulos: Halk konuşuyor
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise “Bugün oy kullanıyoruz, bugün halk konuşuyor” dedi. Papadopulos, bugünün protesto günü değil, sorumluluk ve emir verme günü olduğunu da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473