banner564

Çözümün reçetesi

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu coğrafyaya tek bir kültürü dayatmak, tek bir milliyeti hakim kılmak dönemi çoktan gerilerde kaldı” dedi

Çözümün reçetesi
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün katıldığı etkinlikte Kıbrıs sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akıncı, Rum tarafını idare edenlerin, bu topraklarda kendilerine eşdeğer bir toplum olduğunu kabul etmeleri, Kıbrıs’ı eşit koşullar içinde paylaşarak yönetmeyi içlerine sindirmeleri durumunda, Kıbrıs’ta barış ve huzur içinde yaşanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunu idrak ederlerse, gelecek kuşaklara barış ve huzur içinde yeni bir gelecek yaratabiliriz. Geç değildir. Geç kalındığı zaman bunun bedelleri ağır olur” dedi. 
“Gerek bu toprakların gerek etrafındaki denizlerin nimetlerinden adil ölçüler içinde yararlanmanın yollarını bulabilir, barış ve huzur içinde gelecek kuşaklara yeni bir Kıbrıs yaratabiliriz” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs adasında barış ve huzur içinde yaşayabiliriz” dedi.
“Bu topraklarda çok kültürlü, demokratik yapıların birbirine saygı içinde, demokrasi ve eşitlik prensibinden zerre şaşmayacak bir şekilde var olmasının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum” diyen Cumhurbaşkanı, İskele Belediyesi 3. Kültürlerin Kaynaşması etkinliğindeki konuşmasında, 1 Nisan 1955’in, 16 farklı noktada EOKA’nın bombalarının patladığı gün olduğunu anımsatarak, “Bu coğrafyaya tek bir kültürü dayatmak, tek bir milliyeti hakim kılmak dönemi çoktan gerilerde kaldı” dedi.

1 Nisan 1955’i hatırlattı
Kıbrıs’ın 1 Nisan 1955’te de çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu, iki ana toplumdan birinin Kıbrıs Türk halkı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “O dönemde başta kilise, Rum halkına yön verenler Makarios ve Grivas ile birlikte, sözde sömürge yönetimine karşı, ama özünde Yunanistan’a bağlanmak için bir ENOSİS mücadelesi başlattılar. Bu adaya tek bir toplumu, tek bir unsuru, tek bir milliyeti, tek bir kültürü hakim kılmak için mücadeleye giriştiler” ifadelerini kullandı.
1 Nisan 1955’in sözde sömürge yönetimine karşı, özünde ise Yunanistan ile birleşmeyi hedefleyen eylemin başlangıç günü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Bu coğrafyaya tek bir kültürü dayatmak, tek bir milliyeti hakim kılmak dönemi çoktan gerilerde kaldı. 1 Nisan’da başlayan olayın getirdiği sonuçları da anımsayarak, bu topraklarda ancak çok kültürlü, demokratik yapıların birbirine saygı içinde demokrasi ve eşitlik prensibinden zerre şaşmayacak bir şekilde var olmasının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum” dedi.
Akıncı, “Bu topraklar hepimize yeter. Kıbrıs adasında barış ve huzur içinde yaşayabiliriz. Gerek bu toprakların gerek etrafındaki denizlerin nimetlerinden adil ölçüler içinde yararlanmanın yollarını bulabilir, barış ve huzur içinde gelecek kuşaklara yeni bir gelecek yaratabiliriz. Yeter ki bu topraklarda Rum tarafını idare edenler kendilerine eşdeğer bir toplumun olduğunu, bu adayı eşit koşullar içinde paylaşarak yönetmeyi içlerine sindirmek suretiyle bu geleceği yaratabileceğimizi idrak edebilsinler. Hiçbir zaman geç değildir. Geç kalındığı zaman bunun bedelleri ağır olur” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu coğrafyaya tek bir kültürü dayatmak, tek bir milliyeti hakim kılmak dönemi çoktan gerilerde kaldı” dedi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474