banner564

Çözümün şartı

Amerika’daki Rumların oluşturduğu federasyonun yemeğinde konuşan Anastasiadis ile Kocas “Türk askerini de garantileri de istemiyoruz”dedi

 Çözümün şartı
banner598
 Kıbrıs Rum tarafı, Yunanistan’ın da desteğini alarak, 1960 anlaşmalarından kaynaklanan Garantilerin ortadan kaldırılması yönündeki çabalara hız verdi.
   New York’ta bulunan Rum lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta garanti ve yabancı orduların varlığını kabul edemeyeceklerini belirterek, müzakerelerde askıdaki sorunların çözümlenememesi durumunda çözüme ulaşılamayacağını söyledi.
  Amerika’daki Kıbrıslı Rum Örgütlerin oluşturduğu Federasyon’un verdiği akşam yemeğine katılan Anastasiadis’in yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas da bir konuşma yaptı ve yabancı askerlerin çekilmesiyle, garantilerin kaldırılmasının çözümün şartı olduğunu belirtti.
    Rum Haberi Ajansı’nın haberine göre; New York’taki yemeğe Anastasiadis ve Kocas’ın yanı sıra, Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulides ve Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodoulides ile Kıbrıs ve Yunanistan’dan üst düzey yetkililer katıldı.
 
Endişeler giderilmeli
   Anastasiadis, yemekte yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerin seyri hakkında yemeğe katılanları bilgilendirdi. Anastasiadis, kritik gelişmeler ve önemli ikilemlerle karşı karşıya bulunulduğuna işaret etti.
   Rum lideri insan hakları, yönetim, ekonomi ve AB ile ilgili fasıllarda önemli ilerlemelerin kaydedildiğine işaret ederek ancak bazı konularda durgunluk olduğunu da söyledi. Anastasiadis, hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin endişelerine tercüme olacak bir çözüme ulaşabilmek için bazı belirli sorunların ele alınıp çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.
    Anastasiadis, kazananı veya kaybedeni olmayan iki toplumun insan haklarını güvence altına alacak ve saygılı olacak bir çözüme ulaşmak için mücadele verdiklerini söyledi.
    İki bölgeli federasyonun her iki toplumun kendi yönetimini oluşturma koşullarını yarattığını; ancak merkezi devletin görmezlikten gelinemeyecek bir gücü olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, merkezi devletin tek bir uluslararası kimliği, tek bir egemenliği ve tek bir vatandaşlığı olacağını vurguladı.
Garantörlüğe ihtiyaç yok
   Post-çözüm döneminde Türkiye’nin adada asker bulundurması ve ya garantör haklara sahip olması şeklindeki bir iddia göremediğine işaret eden Anastasiadis, çağdaş bir Avrupa ülkesinde yurttaşların üçüncü tarafların garantörlüğüne ihtiyaçları olmadığının altını çizdi.  
   Anastasiadis,  uluslararası toplumdaki Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgilenenlere,  Kıbrıs’ta adil, yaşayabilir ve işlevsel çözümün menfaatine hizmet etmeleri gerektiğini idrak etmeleri çağrısında bulundu. Rum lideri, yabancı işgale son vermek ve adayı yeniden birleştirmek amacıyla yorulmadan çalışma gücüne ve kararlılığına sahip olduğu yolunda yurtdışında yaşayan Rumlara güvence verdi.
    Kıbrıs’ın, tüm yurttaşlarının temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı, egemen ve gerçekten bağımsız, çağdaş bir Avrupa devleti olması gerektiğini belirten Anastasiadis, ülkenin gerçek menfaatinin nerede olduğunun bilinmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Kocas da konuştu
   Yemekte kısa bir konuşma yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümde garantilerin ve yabancı askeri birliklerin yeri olmadığını belirterek tüm insan haklarına saygı gösterecek adil bir çözüm için çalışılması gerektiğini belirtti. 
   Kocas “Kıbrıs yabancı garantiler ve işgal orduları bulunmayan bağımsız ve egemen bir devlet olacak” dedi.
   Yemek sırasında Güney Kaliforniya Üniversitesi Rektörü Nikias Chrysostomos, yurtdışında yaşayan Rumlar tarafından ödüllendirildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2016, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473