banner564

Denetime cevap yok

“Kıbrıslı Türklerin AB müktesebatına uyum için yapması gereken çok iş var” diyen Anastasiadis, KKTC’deki bankalardan dert yandı

Denetime cevap yok
banner598
İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Avrupa Komisyonu Yapısal Reformları Destekleme Ofisi Sorumlusu Maarten Verwey ve Avrupa Komisyonu’nun müzakerelerdeki temsilcisi Peter Van Nuffel ile bir araya geldi.
Nikos Anastasiadis, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyumu için daha yapılması gereken çok iş var” dedi. Rum radyosunun haberine göre, Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının KKTC’deki bankaların denetimine cevap vermemeyi sürdürdüğünü iddia etti.
   Anastasiadis, “Kıbrıs sorununa çözüm bulunursa, Euro’nun ilk günden itibaren ortak para birimi olarak benimsenmesi büyük önem taşıyor. Bunun olabilmesi için de bankaların ve genel olarak ekonomik sistemin buna cevap vermesi gerekiyor.   Çözümün gereklerinden biri de, maliyetinin ne olacağını bilmemizdir” dedi.
   Kıbrıs Türk tarafının KKTC’deki bankalarla ilgili verileri sunma talebine cevap verip vermediği sorulduğunda ise Anastasiadis, henüz cevap verilmediğini belirterek, “öteki taraf bu talebe cevap vermek için kriterler ortaya koyuyor” dedi.

Verwey: Destek vermeyi sürdüreceğiz
Verwey ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Komisyon uzmanları vasıtasıyla desteği sürdürmeye, istek üzerine teknik destek sağlamaya, özel sektör uzmanlarını ve üye devlet yetkililerini görevlendirmeye ve diğer uluslararası aktörlerle ortaklık kurarak analiz ve tavsiyede bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.
   Verwey görüşmede liderlerin 2015 ortalarında yaptığı ortak çağrıya binaen, Komisyonun Kıbrıs görüşmelerine verdiği desteği konuşma fırsatı bulduğunu da ifade etti.


Akıncı’dan hükümete bankacılık çağrısı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hükümet’e bankacılık sektörü ile ilgili mevzuatın Avrupa Standartları ile uyumlaştırma çalışmalarına destek olması çağrısında bulundu.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, ara bölgede Avrupa Komisyonu Yapısal Reformları Destekleme Ofisi Sorumlusu Maarten Verwey ve Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilcisi Peter Van Nuffel ile bir araya geldi.
   Akıncı, Kıbrıs’ta federatif temelde bir çözüm bulunması halinde, KKTC’nin Federal Cumhuriyetin kurucu devletlerden biri olacağını, bu nedenle şimdiden Avrupa Birliği normlarına uyum sağlamanın önemli olduğunun altını çizdi.

  
KKTC’deki finans kuruluşları…
   Banka sektörünü ilgilendiren mevzuatların AB mevzuatlarıyla uyumlaştırılması alanında KKTC kurumlarının işbirliği için zorluklar çıkardığı yönde Anastasiadis’in eleştiriler yöneltmesinin yorumlanmasının istenmesi üzerine Akıncı, KKTC’deki bankacılığın uluslararası boyutunun tanınmış olmamanın da etkisiyle eksik kaldığını, KKTC’deki bankaların AB ülkelerinde işlevsel olabilmesi için, uluslararası uzman kuruluşlar tarafından bazı testlere tabii tutulması gerektiğini bunun da 3 milyon Euro tutarında maliyeti olduğunu, bu maliyetin KKTC’ye verilmek istediğini ancak Hükümetin bunu reddettiğini anlattı.

Sismik araştırmalar
   Türkiye’ye ait sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın adanın güneyinde araştırma yapmasının anımsatılması üzerine Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak açıkladığı ekonomik münhasır bölgesinin 6’ncı parselinin sınırlarının Türkiye’nin belirlediği kıta sahanlığı sınırlarıyla çakıştığını kaydetti.
   Adanın doğusunda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa’nın araştırma yapmasının en doğal olay olduğunu kaydeden Akıncı, ancak Kıbrıs Rum tarafının tek başına ada etrafında doğal gaz için sondaj çalışma izni vermesinin anlaşılır olmadığını söyledi.

Liderler bugün bir araya gelecek 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün bir araya gelecek.
   Ara Bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme, saat 18:30’da başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2017, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474