banner564

Devlete güven azaldı

Meclis Başkanı Siber’i ziyaret eden, Ombudsman Dizdarlı, 6 aylık çalışma raporu sundu

Devlete güven azaldı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, ülkenin en büyük sorununun denetim yetersizliği ve otorite boşluğu olduğunu ifade ederek, bunun sonucunda oluşan kaos ortamının vatandaşın devletin kurumlarına güvenini azalttığını söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Siber, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’yı kabul etti. Kabulde, Dizdarlı tarafından Başkan Siber’e 6 aylık çalışma raporu sunuldu.
Meclis Şeref salonunda gerçekleşen kabulde konuşan Ombudsman Emine Dizdarlı, 38/96 sayılı Ombudsman yasası uyarınca her 6 ayda bir faaliyet raporunu Meclis Başkanına sunmakla yükümlü olduklarını anımsatarak, bu kapsamda ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Dizdarlı: Başvurular arttı
Emine Dizdarlı, daireye yapılan başvuru sayısının geçmiş yıllara oranla kat be kat arttığını vurgulayarak örnekler verdi. 2012 yılında 17, 2013 yılında 4, 2014’de 2 ve 2015'te 33 olan başvuru sayısının 2016'da 114’e ulaştığını kaydeden Dizdarlı, 2017’nin ilk 6 ayında da 59 başvuru yapıldığını belirtti. Dizdarlı, bu durumun halkın ve toplumun daireyi benimsediğini gösterdiğini söyledi.
Vatandaşın, yönetiminin eylemleriyle ilgili şikayetlerini daireye çok rahat bir şekilde yaptığını vurgulayan Dizdarlı, özellikle başvuruların yapıldığı alanların hangileri olduğu veya bireylerin konularının neye dayandığının, idarenin hangi biriminin iyi çalışmadığını da çok rahatlıkla gösterdiğini ve ışık tuttuğunu kaydetti.

Siber: Usulsüzlükler cezalandırılmalı 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, Ombudsman kurumunun ne kadar önemli olduğunun Dizdarlı’nın başvuru rakamları ile verdiği örneklerden de çok iyi anlaşıldığını dile getirdi.
Siber, yıllara oranla başvuru sayısının artmasının iki yönden yorumlanması gerektiğini söyledi. Siber vatandaşın uğradığı ya da uğradığını düşündüğü haksızlıklar için devletin bir denetim mekanizmasına başvurarak hakkını arama girişiminin önemli olduğunu belirtti. Sibel Siber, fevletin bir uygulaması veya kararı sonucu haksızlığa uğradığına inanarak vatandaşın hak arama girişiminde bulunulmasının demokrasinin temel taşı olduğunu söyledi.

2017’nin ilk 6 ayında 59 başvuru
İdarenin uygulamaları nedeniyle haksızlığa uğradığını iddia eden vatandaşların başvuru mercilerinden biri olan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, bu yılın ilk altı ayında 59 başvuru aldı. Şikayetlerin çoğu İçişleri Bakanlığı’nın faaliyet alanından geldi. Ombudsman, 2016 yılı boyunca 114 başvuru almıştı. Yüksek Yönetim Denetçisi’nin (Ombudsman) Ocak – Haziran 2017 arasını kapsayan altı aylık raporu yayımlandı.
Ombudsman’ın 25. Dönem Raporu olarak yayımlanan raporun başında, 1996’da yürürlüğe giren yasayla kurulan Ombudsman’ın bir konuda haksızlığa uğradığını iddia eden herhangi bir kişinin idareden kaynaklanan şikayetini iletebilmesi esasına dayalı olarak kurulan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’nin amaçları ve çalışma yöntemiyle ilgili bilgiler yer aldı.

En çok şikayet İçişleri’nden
Başvurulardan 4’ü Başbakanlık, 1’i Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı, 16’sı İçişleri, 4’ü Bayındırlık ve Ulaştırma, 11’i Milli Eğitim ve Kültür, 7’si Turizm ve Çevre, 5’i Çalışma ve Sosyal Güvenlik, 3’ü Ekonomi ve Enerji bakanlıkları, 8’i de yerel yönetimlerle ilgili…
Eşitlik, tarafsızlık ve haklı beklentiye uygunluk gibi ilkelerin İdare’nin sunduğu hizmetin kalitesini artırdığı ve bireylerin beklentilerine ve/veya ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde katkıda bulunduğu belirtilen rapor, şu ifadelerle tamamlandı: “İyi İdare Yasası tahtında İdare’nin kararlarının gerekçeli, açık ve anlaşılır şekilde yazılması, İdare’ye yapılan şikayetlerin ilgili mercilere zamanında iletilmesi ve talep sahibinin dilekçesi ile ilgili bilgilendirilmesi gibi unsurlara dikkat edilmesi durumunda İdare görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2017, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473