banner564

Dozerle giren var

Biyologlar Derneği, yasa ile koruma altında bulunan derelere, müdahale edilmesinin yasal olmadığını yineledi

Dozerle giren var
banner598
Biyologlar Derneği, yasa ile koruma altında bulunan derelere, “müdahale edilmesi, dozerlerin sokulması ve beton dökülmesinin yasal olmadığını” yineleyerek, ülke genelinde derelere yönelik bu tip uygulamalara karşı başta yargıya başvurmak üzere gereken her türlü karşı duruşu sergileyeceklerini bildirdi.
Biyologlar Derneği yazılı açıklamasında, yüzyıllar içerisinde suyun aşındırmasıyla oluşan dereleri kirletenlere veya çöp dökenlere karşı bugüne kadar hiçbir şey yapamamakla suçladığı belediyeler, kaymakamlıklar ve Çevre Dairesi’nin dere temizliğini “dozerle sıyırmak” olarak gördüğünü kaydetti.
Son dönemlerde özellikle birçok belediyenin çeşitli vesilelerle dere içerisindeki canlı yaşamını yok sayarak, yasalara aykırı bir şekilde derelere müdahalelerde bulunmasının ülkedeki “otorite eksikliğinin” göstergesi olduğunu iddia eden dernek, şöyle devam etti:
“Mağusa Belediyesi’nin, ‘yürüyüş yolu yapma’ talebinin Çevre Koruma Dairesi tarafından reddedilmesine rağmen Glapsides plajının olduğu bölgedeki dere yatağını dozerlerle ‘düm düz etmesi’ kabul edilebilir değil. 

Benzer şekilde, Gönyeli Belediyesi de, hiçbir makamın görüşünü almadan ve Kaymakamlık ile Çevre Koruma Dairesi’ne herhangi bir proje sunmadan keyfi bir şekilde Kanlıdere’nin en önemli kolu olan Asi Dere’nin Lefkoşa Sınırına dayandığı bölgede büyük bir tahribat yaratması bardağı taşıran son nokta olmuştur.
Yaptığımız girişimler sonucunda,sel baskınlarını önleme gerekçesiyle, derenin tabanı dahil yatağının içerisinin tamamen betonla kaplanacağını öğrendik. Bu durum son derece sakıncalı ve yasa dışı bir uygulamadır.”

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2016, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473