banner564

“Dumanını yel parasını el aldı”

Bayramı dört gözle bekleyen kasaplar, vatandaşın mangallık et ihtiyacını Güney Kıbrıs’tan karşıladığını ve umdukları satışı yapamadıklarından dert yandı

“Dumanını yel  parasını el aldı”
banner598
Çiğdem AYDIN
Kuzey Kıbrıs’ta her hafta sonu yanan özellikle bayram ve özel günlerde daha da yoğunlaşan mangal keyfi bu yıl da devam etti. Ancak başkent Lefkoşa’da faaliyet gösteren kasaplar bu bayramda umdukları satışı yapamadıklarından dert yanarak, “Vatandaş burada fiyatlar yüksek olduğu için et ihtiyacını gidip Rum tarafından karşılıyor. Bu durum da bizi olumsuz etkiliyor” dedi. Diyalog muhabirine konuşan yılların kasaplar geçen yıla oranla satışlarda yüzde 50 düşüş olduğunu belirtiyor. Ülkede yaşanan ekonomik krizin yanı sıra Güney Kıbrıs Rum kesiminden alışveriş yapan vatandaşlar olduğunu belirten kasaplar “bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek istesek de fiyatları düşüremeyiz. Onun için vatandaşın mangalda pişirdiği etlerin büyük çoğunluğu Güney Kıbrıs’tan alınıyor, haliyle para o tarafa gidiyor” dedi.

Kasaplar ne dedi ?

İsmail Kamkam: Satışlarımız geçen yıla oranla yüzde 50 düştü. İstediğimiz gibi bir satışımız yok. Her geçen yıl bir önceki yılı arar olduk. Rum tarafından alışveriş yapan çok insanımız var ama bizim burada kuzunun canlısı belli. İki katını koysak Rum tarafında teşviklerden dolayı bizim canlı fiyatımıza onlar et satıyor ama bizim burada böyle bir imkânımız yok. Bizim bir teşvikimiz yoktur,  masraflarımız çok. Fiyatlarımız kuzu eti 44 TL kilosu ama, 19 TL den alıyoruz canlı kuzuyu okkası ve vergilerimizi masraflarımız koyduğumuzda karımız yok. Bizim biraz çalışmamızın sebebi eski kasap olduğumuz içindir. Yeni kasaplar ne yapar onu hiç bilmem. 

Ahmet  Akbıçak: Geçen yıla oranla yüzde 45 yüzde 50 oranla bir düşüşümüz var. Bu da hayvanın pahalı oluşundan ve Güneydeki et fiyatlarının bizim halkımıza cazip gelip o tarafa geçip alışveriş yapmasından kaynaklanıyor. Orada ithal et de vardır bildiğim kadarıyla 8 ülkeden ithal et geliyor. Bu durum da oranın piyasa fiyatlarını daha ucuz tutuyor. Biz fiyatları düşüremiyoruz çünkü hayvan alış fiyatımız yüksektir. Hayvanlar az olduğundan, bazen  hayvancının ellerinde yem oluyor bu da fiyatları yüksek tutuyor. Vergilerimiz yüksek, girdi maliyetlerimiz yüksek. Örneğin elektriğimiz çok yüksek. Bu nedenle fiyatlarımızı düşüremiyoruz. Bayram dolayısıyla en çok tercih edilen kuzu şiş oldu. Kilosu 45 TL.” 

Ahmet Kamkam: Bu yıl Ramazan Bayramında geçen yıla oranla satışlarımız çok düşük. Daimi müşterilerimiz dışında yeni bir müşterimiz yok. Bir de insanımız birlik değil. Devletin uyguladığı politikalar insanlarımızı ne yazık ki zamanla böldü birlik de bozuldu. Ekonomik sıkıntılar da ne yazık ki çok ve bu nedenle halk genelde Güney Kıbrıs’a geçer oradan alır etini. Bir de bu hastalıklı hayvan meseleleri de çıkınca halk et almaya korkar oldu. Son olarak yapılan bir uygulama da var, Barış Kuvvetleri etini ülkeden yerli üreticiden alıyor zaten adamlar oraya satıyor satabilmek için fiyatı düşürmüyor hal böyle olunca da bence kasaplar etkilendi.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2017, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474