banner564

Durum vahim

Ağır ceza mahkemelerinde görülen davaların yarısını uyuşturucu oluşturuyor

Durum vahim
banner598

 Suna ERDEN

Yüksek Mahkeme’nin 2017 yılı verilerine bakıldığında, ülkedeki tüm ağır ceza mahkemelerinde görülen davaların yüzde 49’unu uyuşturucu suçlarının oluşturduğu bildirildi. Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin dünkü oturumunda sanık Murat Gül’ün uyuşturucu davasının kararını okuyan Yargıç Temay Sağer, bu tehlikeli tırmanışa dikkat çekti. Sağer, “uyuşturucu suçları tek başına mahkeme gündemindeki davaların yarısını oluşturuyor” dedi.
   Girne Ağır Ceza Mahkemesi dün de “patlayıcı madde tasarrufu ve ithali yasak şok aleti tasarrufu” suçları ile “uyuşturucu madde tasarrufu” suçlarından yargılanan Murat Gül hakkındaki kararını açıkladı.
Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanık hakkındaki davaların kararı ayrı ayrı okundu. Heyet, öncelikle, “patlayıcı madde tasarrufu ve ithali yasak şok aleti tasarrufu” davalarından verilen kararı okudu. Heyet, bu suçlardan sanığı 2 ay hapse mahkûm etti. Bu kararın ardından sanığın “uyuşturucu madde tasarrufu” davasının kararı açıklandı. Sanık bu davadan ise 6 ay hapse mahkûm edildi. Sanık hakkında verilen kararı Yargıç Temay Sağer açıkladı. 

Toplumu güvenliğini tehdit ediyor
Sanık hakkında iki ayrı dava için karar okundu. İlk davanın kararında sanığın aracında kanunen bulundurması yasak olan şok aleti ile 14 adet canlı fişenk bulunduğu belirtildi. Kararı okuyan Yargıç Temay Sağer, şok aletleri veya patlayıcı maddelerin kamu güvenliğini eden suçlar olduğunu ifade etti. 
Yargıç, bu tür suçlara hoşgörü ile yaklaşamayacaklarını belirterek, kamu yararını dikkate alarak ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. Sağer, ancak sanığın patlayıcı maddeleri ve şok aletini kullanmadığını, sadece tasarruf ettiğini, benzer sabıkası olmadığını belirterek bu etkenlerin hafifletici nedenler olarak değerlendirildiğini kaydetti. Yargıç Sağer, sanığı bu suçlardan 2 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

“Ne alkolü, bonzai içiyorum”
Yargıç Sağer, bu kararın ardından sanık hakkındaki uyuşturucu davasının kararını okudu. Yargıç, 27 Eylül 2017 tarihinde Esentepe Polis Karakolu’na bir kişiyi şikâyet etmek için giden sanığın hareketlerinden şüphelenilmesi üzerine alkol testi yapılmak istendiğini ancak sanığın, “Ne alkolü, ben bonzai içiyorum” dedikten sonra cebindeki tütün paketinin içindeki uyuşturucu maddeyi çıkardığını ve masanın üzerine koyduğunu söyledi. 

Uyuşturucu suçları giderek arttı
Yargıç, sanığın tasarrufunda 1 gram 158 miligram tütünle karışık, bir gram 563 miligram ise tütün paketinin içerisinde çıktığını belirtti. Sanığın uyuşturucu suçlarından iki sabıkası bulunduğunu ifade ederek, 2017 mahkeme verilerine bakıldığında ağır ceza mahkemelerindeki davaların yüzde 49’unu oluşturduğunu açıkladı. Uyuşturucu suçlarının tek başına mahkeme gündemindeki davaların yarısını oluşturduğunu kaydeden Yargıç, ayrıca bonzai türü uyuşturucunun insan sağlığı için son derece tehlikeli olduğunu kaydetti. Yargıç Sağer, tüm olgular ışığında sanığı 6 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı. 

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2018, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474