banner564

Eide büyüsü

Çözüm umutlarının dibe vurduğu bir dönemde, iki toplum liderinden ‘en erken zamanda anlaşmaya varılması, ardından referanduma gidilmesi hedefiyle müzakerelere devam’ tahhüdü alındı

Eide büyüsü
banner598
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında sürdürülen müzakerelere ilk kez katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, ikinci bir referandum mesajı verdi. Eide, dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Liderler sonuç alıcı, birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla en erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından eş zamanlı referanduma gidilmesi hedefiyle müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulundular”dedi. 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönünde sürdürülen müzakereler çerçevesinde dün yeniden bir araya geldi.
Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen BM binasında yer alan görüşmeye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katıldı.
Görüşmede, her zamanki gibi, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve heyeti, Rum müzakere heyeti ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da yer aldı.
Eroğlu ile Anastasiadis’in, yaptıkları ve yaklaşık 2.5 saat süren görüşmesinde, müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı.
Görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, basına liderlerin üzerinde uzlaştığı ortak açıklama metnini okudu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eide: Erken zamanda bir anlaşma
Liderlerin arkadaşça ve yapıcı bir atmosferde geçen bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Eide, toplantıda, liderlerin bundan sonraki sürece dair bir ortak metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti.
Liderlerin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için mevcut durumu gözden geçirdiğini ifade eden Eide, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin, bütün konularda karşılıklı öneri sunmayı tamamladıkları konusunda fikir birliğine vardıklarını bildirdi.
Eide, liderlerin bugüne kadar büyük iş yaptığını fark ederek ikinci aşamanın tamamlandığını ve bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.
Liderlerin sonuç alıcı birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını ifade eden Eide, erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından her iki tarafta da eş zamanlı referanduma gidilmesi hususunda çalışılması yönünde de liderlerin anlaştıklarını belirtti.

“Ayda en az 2 görüşme”
Kıbrıslı Liderlerin toplantılarını daha sık gerçekleştirme ve ayda en az iki görüşme yapma konusunda da anlaştığını vurgulayan Eide, Özel Temsilci Lisa Buttenheim’e geçtiğimiz 5 ay boyunca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı gibi görev yaparak müzakereleri kolaylaştırmak için ortaya koyduğu çabalardan dolayı teşekkür ettiklerini de belirtti.
Eide’nin okuduğu açıklamadan sonra Eroğlu ile Anastasiadis ara bölgeden ayrıldı ve ardından Eide gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anastasiadis: Yapıcı bir görüşme oldu
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, görüşmeyle ilgili ilk değerlendirmesi “yapıcıydı” şeklinde oldu.
Rum radyosunun haberine göre Anastasiadis görüşme sonrasında kendisini Rum Başkanlık Köşkü’nde bekleyen gazetecilerin, ilk değerlendirmesini sorması üzerine Özel Danışman Eide’in okuduğu ortak açıklamayı işaret etti.
“Yapıcı bir görüşme oldu” diyen Anastasiadis “Zaten, bugünkü kabul edilemez durumun aşılması için özlü diyaloğa girmemiz gerek. Şimdi Sayın Eroğlu’nun müzakere masasındaki tavrının ne olacağını görmek istiyorum” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun masadaki tavrı konusunda iyimser olup olmadığının sorulması üzerine “şu ana kadar söylediklerim yeterlidir. Suçlama oyunu olarak algılanabilecek herhangi bir yorum yapmak istemiyorum” dedi.

 

Eroğlu: İki safha tamamlandı…
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu basına verdiği bilgide, Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri görüşmede, sonuç alıcı müzakerelere geçme kararı aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, önemli başlıkların müzakere masasında tartışılıp, görüşüleceğini, karşılıklı “al-ver” ve “kazan-kazan” düşüncesi içerisinde referanduma gitme yolunu açma gayreti içinde olacaklarını kaydetti.
Eide’nin taraflarla mekik diplomasisi şeklinde görüşme başlatacağına dikkat çeken Eroğlu, görüşmelerin özellikle ana başlıkların nasıl görüşüleceği, tartışılacağı ve sıralamanın nasıl olacağıyla ilgili olacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, açıklamaları ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474