banner564

Ercan ‘can damarı’

Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Bloomberg’de Kuzey Kıbrıs’ı ve turizm yatırımlarını anlattı

Ercan ‘can damarı’
banner598

Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Ercan Havaalanı’nın uluslararası trafiğe açılmasının önemine dikkat çekti. Arar “burası ülkenin can damarı. Eğer uluslararası trafiğe açılırsa, turizmde çok büyük ilerlemeler olur” dedi.

   Merit otellerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımına büyük önem verdiklerini anlatan Reha Arar “biz Kuzey Kıbrıs’a büyük yatırımlar yaptık. Halen bu yatırımlarımız devam ediyor. Beklentimiz THY’nin, Ercan’a yönelik uçuşları artırmasıdır”dedi.

   Bloomberg TV’de Ali Çağatay’ın sunduğu Ana Haberler Bülteni’ne konuk olan Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Kuzey Kıbrıs turizminden, otel yatırımlarına, izolasyonlardan Ortadoğu pazarına yönelik faaliyetlerine kadar birçok konuyu aktardı. Arar, kensinine yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:

    Soru:Kuzey Kıbrıs’ın en büyük yatırım grubusunuz. Toplam yatak kapasiteniz ve son oteliniz hakkında bilgi verir misiniz?

   Reha Arar; Kıbrıs’taki en büyük turizm operasyonunu yönetiyoruz. Yatak kapasitemiz 2 bin 500.  En son yatırımımız bu hafta açılan Royal Premium oldu. Royal Premium, Merit Royal Hotel’in ikinci bloğu.  Merit Royal’e 14 yaşından büyükleri alıyoruz. Bunun nedenini ise otelimizin daha çok casino içerikli olması ve otel misafirlerinin daha rahat edebilmesi. Ancak, Royal Premium geniş alanlarıyla çocukların arzulayabilecekleri her şeyi bünyesinde barındırıyor. Merit Royal, SPA’sı ve A’la Carte restaurantlarıyla iddialı olurken Royal Premium’da, daha çok fast fooda yönelik, çocukların mutlu olacakları bölümlerden oluşuyor. Havuz bakımından da farklılıklar var. Royal Premium’da çocuk havuzları bulunuyor. Otellerimizin bünyesel özelliklerini de fark yaratarak tercihlerde alternatif yarattık. Merit Royal Premium’un odalarının Merit Royal’den daha lüks ve daha geniş. 270 yataklı Merit Royal Premium’da toplam 150 oda bulunmaktadır.

 

Bir oda 3 anahtar

 

   Soru: Turizmde hep farklılıklar yaratıyorsunuz, ilkleri yapıyorsunuz. Örneğin, bir misafirimize 1 oda, 3 anahtar veriyorsunuz.

   Reha Arar; Galiba insanlar günün sıkıntısından ve stresinden kurtulmak için otellerde buldukları mutlulukla pembe rengi arıyorlar. Kral dairenizi açtınız, beğendiniz. ‘Hadi ben şu deniz kenarında da bir krallık yapayım!’ dediniz. Kendinize ait bir bungalovunuz var. Anahtarınız o kapıyı da açıyor. 3. anahtar ise, size özel olan SPA’nızın. Personeliniz sizi bekliyor. Bu şekilde 40’a yakın irili ufaklı kral dairelerimiz var. Kral dairelerimizde oda sayısı 2 ile 7 arasında değişiyor. Fiyatları ise 1500-6000 Euro arasında değişkenlik gösteriyor. Bunların içinde o kadar gelişmişleri var ki, hizmetliler ayrı bir kapıdan giriyor, misafirler ayrı bir yerden geçiyor. Birbirlerini rahatsız etmiyor, birbirlerini görmüyorlar. İçten geçişli bir kral dairesi değil. Size hizmet verecek olan bir masöz sizi Türk hamamında bekliyor, hizmeti bitince ayrı bir kapıdan gidiyor. Gün geçtikçe konforun artışı insanları büyülüyor ve mutlu ediyor.

   Soru: Otel yatırımlarınız devam ediyor. En son Mercure Otel’i satın aldınız. Kimden aldınız?

Reha Arar; Mercure Hotel’i Hamdi Akın’dan aldık. Aslında satın almadık. Kiraladık. İsmi Merit Park Hotel oldu. 600 yataklı otelimizi şu an yeniliyoruz. Eskiden otelin talih oyunları salonunu işletiyorduk, şimdi tüm tesisi biz işletiyoruz.  

 

Ulaşım sorunu çözülmeli”

 

   Soru: Sizi bir yılda üçüncü kez konuk ediyoruz. Her seferinde THY’nin izolasyonları aşacak en önemli kurum olduğunu belirtiyorsunuz. Ama bir değişiklik olmuyor.

   Reha Arar; Ulaşım sıkıntısını aşmak için Adana üzerinden bir çalışma başlattık. Bir miktar başarılı oldu. Bizim için önemli olan birinci bölge: Tahran, Ürdün, Amman, Beyrut ve Bakü. İkinci önemli bölge ise:  Almata, Tiflis, İtalya, Fransa, Taşkent. Oralardan da gelecek olan turistler Kuzey Kıbrıs’ın arka bahçesinin misafirleri olabilir. Çünkü bu ülkelerin Kuzey Kıbrıs gibi korunmuş doğası, tarihi ve gastronomisi ile bir arka bahçeleri yok.

   Kıbrıs’taki yatak kapasiteleri içindeki yerimiz yüzde 20. Eğer ulaşımı çözmezsek çok sıkıntı olur. Ulaşım ya anlaşma yoluyla çözülür ya da bir ara çözüme gidilmesi adına iyi niyet göstergesi olarak belli bir şeyler verilir. Karşılığında da Ercan Havalimanı uluslararası trafiğe açılabilir. Önce müzakerecilerin bu konuya hassasiyet göstermesi gerekiyor. Çünkü bugün bizim can damarımız Ercan Havalimanı’nın uluslararası trafiğe açılmasıdır. Bunu çözdüğümüz anda Kıbrıs turizmi kanatlanır, bugünkü durumunun çok üstüne çıkar. Bunda da THY’ye büyük görev düşüyor. Çok başarılı bir havayolu şirketi olan THY, bu konuya eğilirse sorunlar ortadan kalkar. Maalesef şu ana kadar bu konuda olumlu bir dönüş alamadık.

 

Ortadoğu’da tanıtım

 

   Soru: Ortadoğu pazarına yatırımlar yaptığınızı biliyoruz. Ürdün’e gittiniz, Amman’a gideceksiniz. Nedir oradaki yatırımlarınız?

   Reha Arar; Ortadoğu’da çok ciddi bir tanıtım kampanyasına girdik. Bugün Beyrut Havalimanı’ndan şehre girerken Merit Royal sizi karşılıyor. Oradaki basın organlarında, medyada çok ciddi çalışmalar yaptık. Önemli yatırımlar yaptık, ilanlar verdik, ülkenin yüksek tirajlı gazeteleri bizimle röportaj yaptılar. Çalışmalarımız meyvelerini verdi. Merit’in bugün Beyrut’ta, çok ciddi bir tanınırlığı var. Mesela, bu hafta sonu 525 tane misafir bir Lübnanlı sanatçıyı dinlemek için Merit Royal’e geldi. Merit Crystal Cove’a geldi, Merit Park’a geldi. Merit Crystal Cove’un kongre merkezinde 4 saat o sanatçıyı dinlediler, kendi ülkelerinde dinlemesi zor olan bir sanatçıyı biz Crystal Cove’a getirdik.

   Soru: Kuzey Kıbrıs’ın kalkınması için turizme dayalı bir ekonominin güçlenmesi gerekir. Neler yapılabilir?

   Reha Arar; Merit 20 milyon dolar vergi ödemiş Kıbrıs’ta. Geçenlerde Sayın Vahap Munyar bunu gazetesindeki köşesine taşıdı. Kendisinin de belirttiği gibi;  20 tane Merit olsa, 400 milyon dolar yapar ve Kıbrıs’ın ekonomisine çok büyük bir katkı olur. Sayın Maliye Bakanımız ile bu konuyu görüştük. Niye 20 tane Merit yok? Neden yatırımcı Kıbrıs’a gitmiyor. Biz 2015 yılında nasıl 40 bin hedefini bulacağız? Bugün 20 bindeyiz. Yatırımcının desteklenmesi lazım. Çünkü otel dediğiniz şey kolay yapılmıyor. Taş taş üstüne konunca otel olmuyor. Bugünün otelleri teknolojik bakımdan çok farklı. Mesela Merit Royal’de siz perdeye dokunmuyorsunuz, perde sizi algılıyor, kapanıyor veya açılıyor. Bu otellerin yapımı hem ciddi para hem de ciddi emek.

 

İzolasyonlar kalkmalı

 

   Soru: Kuzey Kıbrıs’ta referandum yapıldı. Biz evet dedik, Rumlar hayır dedi...

   Reha Arar; Evet oyu verdiğimiz için Kuzey Kıbrıs’taki bütün izolasyonların kaldırılması gerekir. Enstrümanlar ortaya konulurken Türk tarafı görevini verdiği söze göre yapmıştır. Evet demeyen taraf Rum tarafıdır. Burada Avrupa Birliği’nin güney tarafını alelacele çatısı altına alması haksızlıktır. Bu haksızlığın artık dünyanın gözü önünde süratle ön protokolle önlenmesi gerekir. Çünkü, bu ülkenin fabrikalar ülkesi olması mümkün değildir.

 

Ottoman Kebab House Lübnan ve Ürdün’de

 

   Soru: Siz aynı zamanda önemli bir gurmesiniz. Yeme içme konusunda da önemli girişimleriniz var...

    Reha Arar; Biz mutfağın her yerinde varız. Konuklarımızı en özel lezzetlerle ağırlarken, yurt dışı tanıtımlarımızda kültürümüzün bir parçası olan yemeklerimizi taşıyoruz. Mesela bu haftaki Amman’ta yapacağımız tanıtımda mönümüzün ana yemeğini hünkarbeğendi. Ottoman Kebab House adlı restoran zincirimizi de şimdi Lübnan’a ve Ürdün’e götürüyoruz. Orada birer tane restoran açacağız, bizim otellerimizdeki restoranlar ile bire bir aynı olacaklar. Şuna inandık ki Ortadoğu bizim potansiyelimiz. Bizim bir şeyleri arayıp getirmemiz lazım. Çünkü Kıbrıs ve o ülkeler arasında çok büyük bir yakınlaşma, kültür birliği ve ortak bir tarih var. Zevkle geliyorlar, çünkü tarihleri Finikelilerden beri oradan geçmiş.

   Soru: Bu sezon beklentileriniz nedir. Nasıl bir sezon olacak.

    Reha Arar; Geçen yıl 600-700 binleri bulduk, bu sene ise milyonu bulamasak bile yaklaşacağız. Şu andaki gidişat çok iyi. Bu sene kış mevsimi de oldukça hareketli geçti. Ben eminim ki, Kuzey Kıbrıs turizmi bugün, Akdeniz’in en genç otelleri ve hizmetindeki başarısı ile artık kendinden söz ettiriyor. Lübnan’da billboardlarda Kuzey Kıbrıs reklamlarını gördüğümde bunun mutluluğu bana yetiyor. İlk üç aylık veriler yüzde 5,5 artış gösteriyor. Buna Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin verdiği süspansiyonların da çok büyük katkısı var. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin bu konudaki katkıları da çok önemli. 

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 04:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474