banner564

“Erken tanı önemli”

Mine Çağlar, günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’inin tamamen iyileşebildiğini vurguladı

“Erken tanı önemli”
banner598
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), “1–31 Aralık Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı” nedeniyle dün saat 10.00’da Kanser Hastalarına Yardım Derneği Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde basın toplantısı düzenledi.
KHYD Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler neticesinde, günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’inin tamamen iyileşebildiğini vurguladı.
Bu noktada erken tanı alan olgularda sağ kalım oranlarının daha yüksek olduğunu dile getiren Çağlar, “Bu tür hastaların erken tanı alabilmeleri, ancak bu konuda eğitimin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olabilmektedir” dedi.

Belirtilere dikkat…
Mine Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerini şöyle anlattı:
“Çocukluk yaş grubu lösemisi (kan kanseri) hastalarda kansızlık, solukluk, kanama ve kemik ağrıları ile bulgu verebileceği gibi ender olarak ilk dönemlerinde bariz bulgu vermeden de seyredebilir.
Lösemi hastalığı zamanla yarışan bir hastalık olduğu düşünüldüğünde, tanının erken konulmasındaki önem daha iyi anlaşılır. Lösemi hücrelerinin üreme hızları diğer kanser türlerindeki hücrelerin üreme hızlarına göre çok daha yüksektir. Lösemi hücreleri 12 saat içinde iki katına ulaşarak tümör yükünü saatler içinde katlayarak artırırlar. Bu da hastanın hayatını ciddi şekilde tehdit eder.”
Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Gökhan Gökberk, basın toplantısında yaptığı konuşmada, derneğin yetişkin ve çocuk üyeler için birçok hizmet verdiğini anlattı.
Aralık ayında Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Onkoloji Bölümü’nde çeşitli etkinlikler ve aktiviteler düzenleyeceklerini anlatan Gökberk, “Çocuk Onkoloji Bölümü’nün ihtiyacı olan birkaç tıbbi cihazı da Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi olarak sağlamayı hedeflemekteyiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473