banner564

‘Eski yasaya göre’ böyle!

2002 yılında Özge Gayde’nin ölümüne yol açan trafik kazasının sanığı Hüseyin Özkavrulmuş, 12 yıl Güney Kıbrıs’ta yaşayıp, geri döndü ve sadece 12 ay hapislikle kurtuldu

‘Eski yasaya göre’ böyle!
banner598
Çiğdem AYDIN
Başkent Lefkoşa’da, 2002 yılında meydana gelen ve Özge Gayde’nin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının sanığı Hüseyin Özvurulmuş, dün yargılandı.
Meydana gelen kazadan sonra yargılanmak üzere teminata bağlanan sanık, 2002 yılında Güney Kıbrıs’a kaçmış, ancak 2014 yılında geri gelerek teslim olmuştu.
Sanık , “dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu” ölüme neden olma suçundan 12 ay hapse mahkûm edildi. Şu anda cezaevinde bulunan sanık hırsızlık suçundan dolayı aldığı 1 yıl hapis cezasını çektikten sonra, 12 ay da trafik kazası suçundan dolayı cezaevinde yatacak. Sanık, trafik kazasının meydana geldiği 2002 tarihinde ölümlü trafik kazalarına en fazla 3 yıl hapis cezasının öngörüldüğü eski yasaya göre yargılandı.
Yargıç Meltem Dündar huzurunda görüşülen davada sanık, aleyhine getirilen dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu bir fiil ile birinin yaşamını yitirmesine sebep olma, ehliyeti iptal edilmesine rağmen araç kullanıp kaza yapma gibi suçlardan suçlu bulunup mahkûm edildi. 

Üç kez ehliyetine el konulmuş…
Yargıç Dündar, sanığın kaza sonrası olay yerinden kaçmayarak, yaşamını yitiren Özge Gayde ve ağır yaralanan Çağın Gayde kardeşleri hastaneye götürdüğünü belirterek, Çağın Gayde’ye erken müdahale yapılmasını sağlamasını hafifletici neden olarak değerlendirdiğini açıkladı. Yargıç Meltem Dündar,  sanık Özvurulmuş’un işlemiş olduğu trafik suçlarının çokluğunu, 3 kez ehliyetine el konulmasını ve buna rağmen ehliyetsiz olarak araç kullanıp,  gerekli dikkati göstermeyip bir şahsın ölümüne ve diğerinin ağır yaralanmasına neden olmasını ise ağırlaştırıcı neden olarak değerlendirdiğini açıkladı. 

Eski yasa dikkate alındı
Dündar,  olgular ışığında sanığa hapislik cezası verilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, sanığı 12 ay hapis cezası ile cezalandırdıktan sonra 5 yıl süre ile ehliyet almasının yasaklanmasına karar verdiğini açıkladı. 
Yargıç Dündar kararda ayrıca sanığın cezaevinde 1 yıl hapis cezası ile hükümlü olduğunu göz önüne alarak vermiş olduğu 12 aylık hapis cezasının diğer mahkûmiyetinin ardından başlamasına karar verdi. Meltem Dündar, ayrıca olayın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasaya göre, suçun kaza mahkemesinde görüşülmesini öngördüğünü ve ölümlü trafik kazaları için en yüksek hapislik cezasının 3 yıl olduğunu da açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474