banner564

Fitili ateşledi

Anastasiadis; Güzelyurt dahil 100 bin Rum’un dönüşüne olanak sağlayan toprak tavizinin yanı sıra garantilerin ve müdahale hakkının kaldırılmasını ve Türk askerinin çekilmesini resmen istedi

Fitili ateşledi
banner598
Raif DOĞRU
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün gece Crans Montana’da garantör ülke Dışişleri Bakanları, toplum liderleri ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Federica Mogherini’nin de hazır bulunduğu toplantı sırasında önerilerini yazılı olarak masaya koydu.
   Rum lideri, Güzelyurt’un da içinde olacağı ve 100 bin Rum göçmenin geri dönüşüne olanak sağlayan toprak tavizinin yanı sıra, garantilerin ve müdahale hakkının kaldırılmasını ve belirli bir takvim çerçevesinde Türk askerinin çekilmesini talep etti.
   Türk heyetinin paketi inceleyerek değerlendirme yapmasına fırsat vermeden önerileri basına açıklayan Anastasiadis’e, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tepki gösterdi. Çavuşoğlu, bunun ciddiyetle bağdaşmadığını söyledi.
   Rum lideri Anastasiadis, şartlarının kabul edilmesi halinde ‘Dönüşümlü Başkanlık, Mülkiyette duygusal bağ konusunu, 4 özgürlüğün TC kökenli işçilere ve öğrencilere uygulanmasını ve Rumların kuzeyde mülk alımlarının snırlandırılmasını ‘görüşebileceğini’ bildirdi.

Guterres bugünkü toplantıya katılıyor
   Avrupa Birliği Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Federica Mogherini dün akşamki garantörler toplantısına katılarak, taraflarla görüşmelerde bulundu ve onları cesaetlendirmeye çalıştı.
   Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis ile sohbet eden Mogherini, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını diledi.
   Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Antonio Guterres’in de katılımıyla bugünkü görüşmenin KKTC saatiyle 13.00’te başlaması bekleniyor.
   Bazı kaynakların Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Başbakanları’nın da bugünkü toplanıda hazır bulunacakları yönündeki haberleri ise doğrulanmadı. 
   KKTC kanadı, Rum önerilerinin masada görüşülmezden önce basına sızdırılması nedeniyle Başbakanların bugünkü toplantıya katılmayacaklarını öne sürdü.

Akıncı: Öneriler önemli açılımlar içermiyor
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "adına yeni denilen ancak yeni ve çok önemli açılımlar içermeyen" bazı görüşleri masaya getirdiğini, bunların sonuca götürecek bir yaklaşım içermediğini vurguladı.
Akıncı, Crans Montana'da, garantörlerin de katıldığı birinci masa toplantısının ardından çıkışta yaptığı açıklamada, bugün kendilerini çok yoğun ve verimli geçmesini umdukları bir günün beklediğini kaydetti.
Akıncı, Rumların yeni öneri getirip getirmediği yönündeki bir soruya verdiği yanıtta, Rum tarafının "adına yeni denilen ancak yeni ve çok önemli açılımlar içermeyen" bazı görüşleri masaya getirdiğini, bunların sonuca götürecek bir yaklaşım içermediğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2017, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473