banner564

‘Gözümüz karardı’

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yem ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını sert bir dille eleştirdi

‘Gözümüz karardı’
banner598

 Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, döviz artışına önlem alamayan koalisyon hükümetinin üreten kesimi yalnızlığa terk ettiğini, akaryakıta, kaba ota zam ve girdi maliyetlerindeki artışların, üreticiye diz çöktürdüğünü savundu.

Namioğulları yaptığı yazılı açıklamada, “Bir yandan ülkede ciddi bir kuraklık yaşanırken diğer yandan habire girdi maliyetlerine gelen artışlar üreticiye diz çöktürmüştür” diyerek, devletin hayvancıya vereceği desteklerin döviz karşısında eridiğini ve bir anlamı kalmadığın belirtti.
Üreticinin bir fincan kahve içebilmek için 2 litre süt satmak zorunda olduğunu kaydeden Naimoğulları, olumsuzluklar karşısında hükümetin sadece seyirci kaldığını, üretimin yok olmasına ve üreten insanların borç batağında yok olmasını görmezden geldiğini ileri sürdü.
Naimoğulları “Battık, batıyoruz, yok olacağız… Neyi bekliyorsunuz? Üreticinin gözü karardı. Üretici diz çöktü. Üretici tefecilere teslim oldu. Acele edin, çözüm yaratın. Üreticinin alacaklarını ödeyin” ifadelerini kullandı.


Çiftçiler Birliği de tepkili
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, mazota zammın kabul edilebilir olmadığını, bunun üretime ve üreticiye bir darbe daha anlamına geldiğini savundu.
Birlik’ten yapılan yazılı açıklamada, “Ülkenin birçok bölgesi bu yıl yine kuraklık ile vurulmuşken, bir yandan dövize endeksli girdilerin fiyatları kazancımız karşısında aşırı derecede pahalı olurken, diğer yandan böyle bir günde ve zamanda tarımsal üretimin en temel girdilerinden mazota yapılan zammmın” kabul edilebilir olmadığı kaydedildi.
Birlik açıklamasında, tarıma vergisiz akaryakıt uygulanmasının artık vakit kaybetmeden uygulanmaya konulması gerektiği belirtilerek, “Bir yandan dövizdeki artış,bir yandan yaşanan kuraklık diğer yandan destek görmek yerine her gün zamlar altında ezilen üreticimiz, Tarım Bakanlığı’ndan bu konular ile ilgili acil tedbirler beklemektedir” denildi.

Tulga: Zammı geri alın
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, akaryakıta yapılan zammın geri alınması çağrısı yaptı.
Oda Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıta yapılan son zamla ulaşım, elektrik ve bağlı olarak pek çok ürünün  zamlanacağına dikkat dikkat çekerek,  zamla, ücretlere zam yaparak daha fazlasını geriye alma modeline geçilmiş olduğunu kaydetti.  
TL değer kaybının nerede duracağı belli olsa, daha uzun vadeli öngörülere fırsat olabileceğini, ancak içerde ve dışarda her yerde belirsizliklerin başını alıp gittiğini söyleyen Tulga, bu nedenle hayatın içine girdiği bu sıkışma haliyle umudu ayakta tutmanın çok zor olduğunu dile getirdi.
Tulga açıklamasında, “İlle de bir şeyleri bugün için yapmak, yapabilmek önümüzde görev ve sorumluluk olarak duruyor. Hükümet etmek, hükmetmek ve cesaretli olmak, hayata dokunmaktır. Zaman o zamandır” ifadelerine yer verdi.

Bengihan: İcraat değil zam hükümeti
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, hükümetin, “icraat değil, zam hükümeti olma yolunda olduğu” eleştirisinde bulunarak, akaryakıt zammının derhal geri alınmasını istedi.
Bengihan, dün yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan birçok soruna çare üreteceği vaadiyle kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin halkın beklentilerini karşılama yönünde beklenen performansı gösteremediğini savundu.
Güven Bengihan, Türk Lirası’nın sürekli değer kaybetmesi ve halkın alım gücünün büyük oranda erozyona uğraması karşısında hükümetten acil tedbirler beklenirken; bunun tersine, akaryakıta yapılan zam ve buna bağlı olarak oluşacak zincirleme zamlarla, özellikle asgari ücretli, özel sektör çalışanları ve sabit gelirli kesimin ekonomik olarak yok oluşun eşiğine sürükleneceğini kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474